Πανδαιμόνιο στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή
Πολιτική

Πανδαιμόνιο στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους και με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης επί της διαδικασίας, ξεκίνησε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι καταθέτει ένα νομοσχέδιο 7.500 σελίδων χωρίς σημαντικά παραρτήματα και ζητά να συζητηθεί και να ψηφιστεί με διαδικασίες «εξπρές», παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελος, έκανε λόγο για υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης και της καταλόγισε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για μικροκομματικά οφέλη.

Οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν, όταν πρώτος πήρε τον λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος ζήτησε την αναβολή της συζήτησης, καθώς, όπως είπε, δεν έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο κρίσιμα και σημαντικά παραρτήματα, όπως είναι η εκχώρηση και η εκποίηση δημόσιας περιουσίας.

Αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Τραγάκης, έκανε λόγο για παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, διευκρινίζοντας ότι δεν αποδίδει τις ευθύνες στο προεδρείο της Επιτροπής Οικονομικών, αλλά στην κυβέρνηση.

«Επί μήνες γινόταν διάλογος στα ΜΜΕ για τα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα και αφορούν όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να είναι πιο εποικοδομητική η συζήτηση» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος και πρόσθεσε:

«Έχουν δημοσιοποιηθεί επαρκώς ό,τι περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Δεν μπορούμε να λέμε “δεν γνωρίζουμε”. Δεν υπάρχει θέμα αιφνιδιασμού. Υπάρχει ευρωπαϊκή υποχρέωση. Για πρώτη φορά κρίνεται θετικά η Ελλάδα. Μη δημιουργούμε, λοιπόν, ένταση και καθυστερήσεις για μικροκομματικά οφέλη πάνω στα ζητήματα που η Ελλάδα έχει ανάγκη και θέλει να προχωρήσει για να πάει μπροστά, και τα οποία εσείς δημιουργήσατε. Αυτό δεν το ξεχνάμε. Μην δημιουργείτε, λοιπόν, καθυστερήσεις. Ας αφήσουμε τις διαδικαστικές παρεμβάσεις, για να πάμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, που από κοινού ψηφίσαμε τον περασμένο Αύγουστο, και είναι κοινός τόπος. Αν δεν σας ενδιαφέρει, μπορεί να μείνετε στα κομματικά σας χαρακώματα».

«Άλλο δημόσιος διάλογος και άλλο κοινοβουλευτική διαδικασία. Μας φέρατε 2.142.000 λέξεις, 15 διαφορετικά νομοσχέδια με δασικούς χάρτες, φοροκαταιγίδα, «κόφτη», με ύποπτη νομοθέτηση και έρχεστε να πείτε ότι είναι επαρκής η διαδικασία; Μας επικαλείστε τους ξένους; Πού είναι το εθνικό σας ανάστημα; Έπρεπε να ντρέπεστε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ζητώντας περισσότερο χρόνο για τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Δημήτρης Καρράς, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ρώσικη ρουλέτα» και «ένα μείγμα από πολλά διαφορετικά υλικά», καταλογίζοντας σκοπιμότητα στη κυβέρνηση για να ψηφιστούν, όπως είπε, διατάξεις που δεν έχουν σχέση με τις υποχρεώσεις που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Από τη Ν.Δ., ο εισηγητής του κόμματος, Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτικό αυταρχισμό, αυθαιρεσία και απαξίωση της δημοκρατικής διαδικασίας.

«Προφανώς και γνώριζε η κυβέρνηση πριν οκτώ μήνες ότι έπρεπε να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση των “κόκκινων” δανείων, ότι θα πρέπει να νομοθετήσει έναν νέο μηχανισμό οριζόντιων αυτόματων διορθώσεων. Όλα αυτά τα γνωρίζατε. Τη ρήτρα της αναξιοπιστίας σας θα την πληρώσει η κοινωνία όλη και γι΄ αυτό δεν θέλετε τη συζήτηση, για να μην καταρρεύσουν οι μύθοι σας», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Οι αναφορές του κ. Σταϊκούρα προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Μάκη Βορίδη, να χαρακτηρίζει «ξεφτίλα» τη διαδικασία συζήτησης. «Δεν υπάρχουν τα σημαντικά παραρτήματα του νομοσχεδίου που περιέχουν ουσιώδη θέματα. Καλούμαστε να ψηφίσουμε χωρίς να ξέρουμε τι περιέχουν. Να αποφασίσουμε για τις αποκρατικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας. Τι ψηφίζετε κ.κ. συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε; Η κυβέρνηση δεν έφερε τα παραρτήματα. Μην εγείρεστε. Να αισχύνεστε», σχολίασε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε:

«Λέει ο κ. Φάμελος ότι είναι γνωστά αυτά, τα ψηφίσαμε όλοι τον Αύγουστο. Ξέραμε ότι θα κάνετε ταμείο και πού θα βάλετε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας που θα έχουν οι ξένοι για 99 χρόνια; Δεν ντρέπεστε καθόλου;».

Επεισόδιο με τον Ηλ.Κασιδιάρη

Στα ύψη ανέβηκε για αρκετή ώρα το πολιτικό θερμόμετρο, με την αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, Μάκη Μπαλαούρα και τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Αφορμή στάθηκαν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του κ. Κασιδιάρη προς τον κ. Μπαλαρούρα, με εκφράσεις όπως «βλάκα», «καραγκιόζη», όταν ζήτησε αλλά δεν του επετράπη να πάρει αμέσως τον λόγο.

«Ζητώ να πάρω τον λόγο ως τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη. Είστε φασίστες», επέμεινε να φωνάζει όρθιος ο κ. Κασιδιάρης, ενώ ο κ. Μπαλαούρας προσπαθούσε να τον εγκαλέσει στη τάξη, ζητώντας του να καθίσει κάτω και να ζητήσει τον λόγο με ευπρεπή τρόπο.

«Δεν κάθομαι κάτω. Φώναξε την αστυνομική φρουρά να με βγάλει έξω» φώναζε ο κ. Κασιδιάρης.

«Μη μου σηκώνεις τη φωνή σου εμένα, δεν σε φοβάμαι, αλλού αυτά. Δεν φοβήθηκα τις νύχτες με τα τανκς, εσένα θα φοβηθώ; Κάτσε κάτω ρε» απάντησε ο κ. Μπαλαούρας.

«Ντροπή σου βλάκα, καραγκιόζη» συνέχισε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. «Δεν σε φοβάμαι. Αλλού αυτά. Δεν φοβήθηκα τις νύχτες με τα τανκς εσένα θα φοβηθώ, άφησε τους τραμπουκισμούς, δεν περνάνε σε μένα. Κάτσε κάτω ρε τραμπούκε. Δεν έχεις τον λόγο. Θα μιλήσεις όταν θα μου ζητήσεις κοσμίως τον λόγο» αντέδρασε οργισμένα ο κ. Μπαλαούρας, ενώ η αντιπαράθεση, με απαξιωτικούς λεκτικούς χαρακτηρισμούς, συνεχίστηκε για αρκετή ώρα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet