Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το χαμένο νησί της ναυμαχίας των Αργινουσών
Πολιτισμός

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το χαμένο νησί της ναυμαχίας των Αργινουσών

Αρχαιολόγοι και γεωφυσικοί πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ανοιχτά των ακτών της Τουρκίας το χαμένο νησί όπου πραγματοποιήθηκε η περίφημη Ναυμαχία των Αργινουσών, αναφέρει το National Geographic.

Το νησί, στο οποίο αναφέρεται ο Ξενοφών, είναι γνωστό για τη Ναυμαχία, στην οποία οι Σπαρτιάτες νικήθηκαν από τους Αθηναίους προς το τέλος του Πελοπονησιακού Πολέμου.

Τα νησιά, τα οποία ονομάζονται τώρα Γκαρίπ, βρίσκονται λίγα μέτρα από τις τουρκικές ακτές (στο ακρωτήριο της Αιολίδας απέναντι από τη Λέσβο). Ιστορικές πηγές έκαναν λόγο για τρία νησιά, ωστόσο η ακριβής τοποθεσία του τρίτου ήταν άγνωστη, αναφέρει το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρυπάνια και γεωλογικές ενδείξεις και ανακάλυψαν ότι μία χερσόνησος ήταν παλιά νησί. Εκτιμούν ότι κάποια στιγμή κατά τον Μεσαίωνα, το νησί και η ακτή ενώθηκαν. Μάλιστα, οθωμανικός χάρτης του 16ου αιώνα, δείχνει την χερσόνησο.

Ο Φέλιξ Πίρσον, διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι οι επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα για να δουν πώς ακριβώς έγινε αυτό.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, επίσης, τα -βυθισμένα στο νερό- υπολείμματα ενός αρχαίου λιμανιού των Ελληνιστικών Χρόνων (323 π.Χ έως 31 π.Χ.), γεγονός που αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι η χερσόνησος ήταν νησί, αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό στην ιστοσελίδα του.

Αν και η πόλη του νησιού ήταν μικρή (ίσως να πρόκειται για την Κάνη ή Κάναι), υπήρξε στρατηγικό εμπορικό σημείο.

Προηγούμενες ανασκαφές έχουν αποκαλύψει αγγεία στο νησί που καταδείκνυαν την εμπορική σημασία του.

Η ιστορική Ναυμαχία

Η Ναυμαχία πραγματοποιήθηκε το 406 π.Χ. προς το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Παρ’ όλο που οι Αθηναίοι νίκησαν τους Σπαρτιάτες, τρικυμία τους εμπόδισε να επιστρέψουν και να περισυλλέξουν τους Αθηναίους ναυαγούς και τραυματίες, των οποίων τα πλοία είχαν καταστραφεί.

Το αποτέλεσμα ήταν οι στρατηγοί να παραπεμφθούν σε δίκη.

Αν και ο Σωκράτης, ο οποίος ήταν μέλος της Πρυτανείας, προσπάθησε να υποστηρίξει ότι η συλλογική δίκη των στρατηγών ήταν παράνομη, οι στρατηγοί καταδικάστηκαν τελικά σε θάνατο και αρκετοί εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή οδήγησε τελικά στην ήττα των Αθηναίων απέναντι στην Πελοποννησιακή Συμμαχία.

Πηγή: in.gr/Αγγελική Στελλάκη

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet