Εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό στο πλαίσιο του «Comenius Regio»
Περιφέρεια Αττικής

Εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό στο πλαίσιο του «Comenius Regio»

Η δεύτερη συνάντηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας με τίτλο «Εκφοβισμός των Εφήβων: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης στο σχολικό περιβάλλον Ελλάδας και Κύπρου», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio 2013-2015, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, από τις 11:00 έως τις 14:00, στην αίθουσα «Jacqueline de Romilly» του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η συνάντηση εκπαίδευσης «peer to peer education» των μαθητών – μεντόρων και των Καθηγητών – Συνδέσμων με τη ΔΔΕ για τον Σχολικό Εκφοβισμό των Σχολικών Μονάδων αρμοδιότητας της ΔΔΕ διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, από τη Διεύθυνση Δ.Ε. Β΄ Αθήνας σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Στη 2η συνάντηση εκπαίδευσης των μαθητών – μεντόρων και των Καθηγητών – Συνδέσμων θα γίνει σύνδεση με τα θέματα εκπαίδευσης της 1ης συνάντησης εκπαίδευσης των μαθητών και θα παρουσιαστούν, από την Οργανωτική Επιτροπή, συνοπτικά η σημασία του εκφοβισμού των εφήβων, οι μορφές, οι παράγοντες που τον προκαλούν, οι επιπτώσεις, τα χαρακτηριστικά και τα συναισθήματα του θύτη, του θύματος και των παρατηρητών καθώς και το σύνθημα κατά της βίας «ΠΑΙΔ(Ε)ΙΑ, ΟΧΙ ΒΙΑ». Η Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζεται από μαθητές – μέντορες και των δύο ομάδων των Σχολείων (230 μαθητές), που φιλοξενούν τη δράση της εκπαίδευσης «peer to peer education» στον χώρο τους, του 3ου Γυμνασίου Αγίας  Παρασκευής και του 5ου Γενικού Λυκείου Αμαρουσίου.

Θα παρουσιαστούν δράσεις των μαθητών του 3ου Γενικού Λυκείου Νέου Ηρακλείου Αττικής, κεντρικού σχολείου – πυρήνα των δράσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio. Κεντρικοί ομιλητές – εκπαιδευτές της 2ης συνάντησης εκπαίδευσης θα είναι η επίκουρη καθηγήτρια της Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη της ΜΕΥ της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» Άρτεμις Κ. Τσίτσικα, με θέμα «Εκφοβισμός και Βία στον ψηφιακό και φυσικό κόσμο» καθώς και η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας, του Τομέα Παιδαγωγικής του ΕΚΠΑ Ζαχαρούλα Σμυρναίου, με θέμα «Δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού – ψοχοπαιδαγωγική προσέγγιση». Τη συχνότητα του φαινομένου του εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος και τον σημαντικό ρόλο των παρατηρητών κάθε επιθετικής συμπεριφοράς θα παρουσιάσει στην ομιλία του «…Μα τι μπορώ να κάνω;» ο συνθέτης, στιχουργός, δάσκαλος Μουσικής και πρέσβης Καλής Θελήσεως του Οργανισμού Hope For Children UNCRC Policy Center, Γιώργος Θεοφάνους.

Οι επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού είναι ποικίλες, σοβαρές και μακροχρόνιες και αφορούν στα παιδιά που θυματοποιούνται, αλλά και τα παιδιά θύτες καθώς επίσης και τα παιδιά παρατηρητές. Η εκπαίδευση των μαθητών – μεντόρων πραγματοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής του καινοτόμου πιλοτικού προγράμματος της εκπαίδευσης του συνομήλικου προς το συνομήλικο σε θέματα σχετικά με τον εκφοβισμό των εφήβων και τη βία στο σχολείο. Οι μαθητές – μέντορες εκπαιδεύονται για να αναλάβουν με τη σειρά τους να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν, να εκπαιδεύσουν, να κοινητοποιήσουν τους συνομηλίκους τους ενάντια στον εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία έτσι, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι είναι απαραβίαστο δικαίωμά τους να ζουν σε ένα σχολικό περιβάλλον χωρίς βία. Οι μαθητές εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν τις μορφές βίας, να αντιλαμβάνονται τα αίτια και τις σημαντικές και χρόνιες επιπτώσεις της βίας, να αρνούνται κάθε μορφή βίας, να την αποτρέπουν, βρίσκοντας προσεγγίσεις υποστήριξης μεταξύ των συνομηλίκων και βελτιώνοντας την ποιότητα της σχολικής τους ζωής.

Το στοχευμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius Regio είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού των εφήβων διάρκειας δύο ετών, στο οποίο συμμετέχει το σύνολο της σχολικής κοινότητας αλλά και ευρύτεροι κοινωνικοί φορείς, και στοχεύει, εκτός των άλλων και στην τόνωση της αυτοεκτίμησης και του ρόλου των μαθητών και μαθητριών ως ενεργού παράγοντα της σχολικής ζωής.

«Η συγκεκριμένη συντονισμένη παρέμβαση εκπαίδευσης των μαθητών – μεντόρων, που στοχεύει σε όλους τους συνομηλίκους, αυξάνει την πιθανότητα μίας μόνιμης αλλαγής στο σχολικό περιβάλλον σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης περιστατικών εκφοβισμού», αναφέρουν σε ανακοίνωση – πρόσκληση ο διευθυντής Δ/νσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, Αθανάσιος Φαλούκας και η συντονίστρια του προγράμματος Comenius Regio της Δ/νσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, Αντωνία Παπατριανταφύλλου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet