Ανάγκη άμεσης προστασίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής
Κοινωνία

Ανάγκη άμεσης προστασίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής

Την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στο παραθαλάσσιο δάσος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά στον Μαραθώνα.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Θ. Αυγερινού, τους θερινούς μήνες, μόνο τα Σαββατοκύριακα οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 15.000. Δυστυχώς, όπως αναφέρει, στο έγγραφο που είχε αποδέκτες όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εστάλη στα μέσα Μαΐου, «ένα ποσοστό επισκεπτών δεν τηρούν τους προβλεπόμενους κανόνες για την προστασία του πευκοδάσους, ανάβοντας φωτιές για μπάρμπεκιου και αφήνοντας σωρούς σκουπιδιών τα οποία, σε συνδυασμό με την ξερή βλάστηση, αποτελούν… ωρολογιακές βόμβες πρόκλησης πυρκαγιάς, την ίδια στιγμή που δεν λειτουργεί το υφιστάμενο αυτόματο δίκτυο δασοπυρόσβεσης λόγω φθορών από την χρόνια αχρηστία». Να σημειωθεί η κατάσταση γίνεται περισσότερο επικίνδυνη καθώς έχουν καταστραφεί εδώ και χρόνια οι μπάρες, με συνέπεια οι λουόμενοι να εισέρχονται με τα οχήματά τους εντός του Εθνικού Πάρκου.

Ο περιφερειάρχης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν ανέλαβε πρωτοβουλία και ζήτησε τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης με αντικείμενο την υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων καθαρισμού και προστασίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά.

Όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης, «αν και η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει αρμοδιότητα, δεν θα αφήσει στο έλεος της τύχης του το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής. Αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υλοποιήσουν τα όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο».

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να τις φέρουν σε πέρας να ζητήσουν συνδρομή είτε της Περιφέρειας είτε άλλων αρχών».

Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής, διήμερη δράση καθαρισμού, προστασίας του πάρκου και ενημέρωσης των επισκεπτών. Οι σχετικές ενέργειας της Περιφέρειας Αττικής θα πραγματοποιηθούν με τη συμβολή του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», του ΕΔΣΝΑ, εθελοντικών ομάδων, του ΕΟΑΝ, του Δήμου Μαραθώνα, του ΣΠΑΠ, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, Ομάδων Δασοπροστασίας κ.ά.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θ. Αυγερινός, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Β. Κόκκαλης, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Σ. Τσίρκας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Ν. Χιωτάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ, Γ. Σιδέρης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιανατολικής Αττικής, Γ. Λυριντζής, ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, Ν. Σταθόπουλος, η αν. διευθύντρια του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιανατολικής Αττικής, Ε. Κατσιρώδη, η γεωπόνος, μέλος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιανατολικής Αττικής Σ. Ράπτη, η εκπρόσωπος του ΣΠΑΠ Μ. Κοσμερίδου, οι Θ. Ρέντζος και Γ. Κεραμιτζόγλου, εκπροσωπώντας το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» και η σύμβουλος και συντονίστρια της δράσης Χ. Γαλανοπούλου.

Επιστολή προς Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αρμόδιες δασικές αρχές

Εν τω μεταξύ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός με σημερινή (19/6) επιστολή του προς τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σ. Κοκκινάκη, τον γεν. διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και Διευθυντή Δασών Ανατολικής Αττικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Α. Καλπαξίδη, τον διευθυντή Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γ. Παπαγεωργίου και τον δασάρχη Καπανδριτίου, Γ. Ζιάζιαρη, ρωτάει τα εξής:

  • Ποια προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας έχουν ληφθεί;
  • Ποιες ενέργειες σχεδιάζονται από τις υπηρεσίες τους εντός το επόμενο χρονικό διάστημα;
  • Αν θεωρούν ότι υπάρχει ανάγκη συνδρομής από άλλους φορείς για την αποτελεσματικότερη πυροπροστασία της εν λόγω περιοχής;

Τι συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε, εκτός από τις δράσεις του διημέρου, ότι είναι ανάγκη να πραγματοποιηθούν και τα παρακάτω:

  • Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και του Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά.
  • Έγκαιρη και πλήρη πληροφόρηση των επισκεπτών για τη νομοθεσία και τους περιορισμούς στην περιοχή, μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων και ευκρινών πινακίδων.
  • Καθαρισμός και απομάκρυνση της ξερής βλάστησης και των υπολειμμάτων φυτοκομικών εργασιών (σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για περιοχές Natura).
  • Τοποθέτηση επιπλέον κάδων απορριμμάτων, καθώς και η έγκαιρη και συχνή αποκομιδή τους.
  • Έλεγχος, συντήρηση και επιπλέον τοποθέτηση κρουνών πυρόσβεσης.
  • Προληπτικό κλάδεμα δένδρων σε περιοχές που διέρχονται γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Δράσεις αυξημένης ετοιμότητας λόγω υψηλού δείκτη επικινδυνότητας.
  • Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.
  • 24ωρη φύλαξη και εποπτεία της περιοχής.
  • Η δημοσιοποίηση και η ενημέρωση των επισκεπτών του σχεδίου οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, εφόσον έχει εκπονηθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet