Γ. Πατούλης: Το 2023 θα είναι έτος ανάπτυξης για την Αττική
Κοινωνία

Γ. Πατούλης: Το 2023 θα είναι έτος ανάπτυξης για την Αττική

Με την υπερψήφιση των προτάσεων της διοικούσας παράταξης Νέα Αρχή για την Αττική για τον προϋπολογισμό, τον προγραμματισμό έργων και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του οικονομικού έτους 2023, ολοκληρώθηκε η 24η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Όπως αναφέρει η περιφερειακή αρχή, η σχετική υπερψήφιση, στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας και στο μεγαλύτερο διαβουλευόμενο όργανο μετά τη Βουλή, επετεύχθη παρά τις δυσκολίες που επιφέρει το σύστημα της απλής αναλογικής και το γεγονός ότι επρόκειτο για μια συνεδρίαση με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς ένα μεγάλο μέρος των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου επιδιώκουν το επόμενο διάστημα να διεκδικήσουν μια θέση στη Βουλή ή δημαρχιακό θώκο. Στη συνεδρίαση, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου καταψήφισαν την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε η παράταξη Δύναμη Ζωής.

«Η αλήθεια αποδεικνύεται μέσα από τα έργα μας»

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την εναρκτήρια ομιλία του υπογράμμισε ότι η αλήθεια για τα βήματα που έχουν επιτευχθεί την περίοδο 2019 μέχρι σήμερα, φαίνεται μέσα από τα έργα που έχουν υλοποιηθεί αλλά και εκείνα που έχουν προγραμματιστεί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της παράταξης που ηγείται για να επισημάνει ότι «το 2023 η Αττική θα είναι η περιφέρεια των έργων, της ανάπτυξης, των νέων θέσεων εργασίας, της ασφάλειας, της υγείας, της ευεξίας, της ανακύκλωσης και της αλληλεγγύης. Η λογική μας δεν είναι πλέον η παρωχημένη της υλοποίησης έργων μόνο από ιδίους πόρους, οι οποίοι πλέον μειώνονται. Στόχος μας είναι ο προγραμματισμός εμβληματικών έργων με πόρους οι οποίοι θα προέρχονται, όχι μόνο από το αποθεματικό της Περιφέρειας, αλλά και από νέες πηγές χρηματοδότησης».

Τόσο ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, όσο και ο εισηγητής αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, αναφέρθηκαν «στη “μαύρη τρύπα” που παρέλαβαν ως νέα διοίκηση το 2019», επισημαίνοντας ότι «υπήρχαν μόλις 380 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις για συμβασιοποιημένα και ενταγμένα στους προϋπολογισμούς έργα ξεπερνούσαν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς ήταν έργα τα οποία απλά είχαν εγγεγραμμένους κωδικούς». «Στηρίξαμε το τεχνικό πρόγραμμα που βρήκαμε και αναζητήσαμε νέες πηγές χρηματοδότησης για έργα που είχε προβλεφθεί να εκτελεστούν με ίδιους πόρους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Το 2023 θα είναι έτος ανάπτυξης

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι έχουν προγραμματιστεί 884 έργα, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους ενώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλιστεί 1,6 δισ. ευρώ, μέσω ΠΕΠ Αττικής, με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ενταχθεί 26 έργα. Παράλληλα, με την αξιοποίηση της δυνατότητας χρηματοδότησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ χρηματοδοτούνται εμβληματικά  έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί το έργο ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας με 24,7 εκατ. ευρώ, ενώ εγκρίθηκαν πρόσφατα 54 εκατ. ευρώ για δράσεις οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής.

Επίσης, έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δράσεις ύψους 10,2 εκατ. ευρώ που αφορούν σε Smart cities και ευφυείς εφαρμογές. Παράλληλα, έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση  στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» 3 εμβληματικές δράσεις (συντήρηση γεφυρών, χάραξη και διαπλάτυνση οδών, συντήρηση στηθαίων κ.α.) συνολικού προϋπολογισμού 227 εκ ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έγκριση του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής για τα έτη 2021-2025, συνολικού προϋπολογισμού 404 εκατ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί όλα τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια των πολιτών, συντηρήσεις οδοποιίας, συντήρηση φωτεινής σηματοδότησης, στηθαία ασφαλείας, έργα ηλεκτροφωτισμού, καθαρισμοί φρεατίων, καθαρισμοί ρεμάτων, αποχιονισμοί κ.α.. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα έργα μέσω ΕΣΠΑ, όπως το παραολυμπακό αθλητικό κέντρο Ραφήνας, το διευρυμένο κέντρο υγείας Ανατ. Αττικής, ο βόρειος ποδηλατικός άξονας Γκαζι-Κηφισιά, η οδική ασφάλεια Κηφισού, η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και αξιοποίηση του Λυσσιατρείου, ως θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Διαβάστε την αναλυτική ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής για τον προϋπολογισμό, τον προγραμματισμό έργων και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του οικονομικού έτους 2023

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet