Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πιθανώς ξεκίνησε από έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ – Ο τραγικός απολογισμός
Πύρινος όλεθρος στη Βαρυμπόμπη / Πηγή: Eurokinissi
Κοινωνία

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πιθανώς ξεκίνησε από έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ – Ο τραγικός απολογισμός

Σε εξέλιξη παραμένουν οι φωτιές σε Βαρυμπόμπη, Λίμνη Ευβοίας, Βασιλίτσι Μεσσηνίας και Ανατολική Μάνη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά

Στην Αττική κάηκαν 12.500 στρέμματα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος καταλήγουν ότι η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από την έκρηξη του υποσταθμού της ΔΕΗ. Ο μετασχηματιστής υψηλής τάσης που υπήρχε μέσα στο συμπαγές παρθένο δάσος φέρεται να έσκασε, λόγω υπερθέρμανσης, και από εκεί να ξεπήδησαν οι πρώτες σπίθες. Μάλιστα, όσο προχωρούσε η φωτιά, συναντούσε κι άλλες κολώνες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τρία και περισσότερα μέτωπα.

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 80 κτήρια έχουν μερικώς ή ολικώς καταστραφεί από τις φωτιές. Οι εκρήξεις που φάνηκαν από τις ζωντανές συνδέσεις των τηλεοπτικών καναλιών οφείλονται στους δεύτερους μετασχηματιστές, ενώ το θερμικό φορτίο ήταν τόσο μεγάλο που οι πρώτες ρίψεις νερού δεν έφθαναν καν στη φωτιά, αφού το νερό εξατμιζόταν πριν καν φθάσει στο έδαφος. Ετσι, λόγω της ξηρής καύσιμης ύλης και των υψηλών θερμοκρασιών, η φωτιά έσπασε σε τρία μέτωπα και πήρε διαστάσεις.

Ωστόσο, ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό και υπάρχει τεράστια κινητοποίηση κι επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτή την ώρα, σε εξέλιξη παραμένουν οι φωτιές σε Βαρυμπόμπη, Λίμνη Ευβοίας, Βασιλίτσι Μεσσηνίας και Ανατολική Μάνη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Πλέον στην Αττική το ενεργό μέτωπο είναι ένα, στην Εύβοια επιχειρούν περιοδικά εναέρια μέσα, ενώ σε Μεσσηνία και Μάνη επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Ο απολογισμός στην Αττική

  • 76 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημίες 
  • 18 σπίτια μερικές ζημιές 
  • 17 επιχειρήσεις σοβαρές ζημιές 
  • 18 επιχειρήσεις μερικές ζημιές 
  • 82 οχήματα κάηκαν ολοσχερώς 

Πού είναι κλειστοί οι δρόμοι

Διακοπή της κυκλοφορίας έχει απαγορευθεί από την Τροχαία στην Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην Ερυθραίας από το ύψος της Γέφυρας Βαρυμπόμπης, στην Τατοΐου από Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία – Ταβέρνα Λάμπρος), στην Λ. Κρυονερίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κρυονέρι από το ύψος της οδού Δημοκρατίας, στον παράδρομο της Αθηνών – Λαμίας από οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη και στην Λ. Κύμης από την οδό Τατοΐου στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet