Μια πρόκληση χαραγμένη στις στάχτες για τη Νατάσσα Κοσμοπούλου
Πρόσωπα & Πράγματα

Μια πρόκληση χαραγμένη στις στάχτες για τη Νατάσσα Κοσμοπούλου

Αντιμέτωποι με την οργή δεκάδων πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί το απόγευμα της Τρίτης 20 Αυγούστου στο παλαιό δημαρχείο Πεντέλης, όπου έγινε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την καταστροφική πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου, βρέθηκαν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου. Και εάν για τον πρωθυπουργό μπορούμε να πούμε ότι οι αποδοκιμασίες ήταν αναμενόμενες (ο επικεφαλής της κυβέρνησης πάντα χρεώνεται τα λάθη και τις παραλείψεις), για τη δήμαρχο θα χρειαστούμε λίγο παραπάνω ανάλυση. Τι θα μπορούσε να κάνει η κ. Κοσμοπούλου που δεν το έπραξε ώστε η πύρινη κόλαση να μην προκαλέσει τόσο εκτεταμένες καταστροφές στην «επικράτειά» της;

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για βαριές αμέλειες, έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού και αδυναμία σύλληψης των πραγματικών συνθηκών από τη διοίκηση της δημάρχου. Μάλιστα, σημείο αναφοράς και βασική αιτία των υψηλών τόνων από τις δημοτικές παρατάξεις ήταν μία «θριαμβευτική» ανάρτηση στο site και στα social media του Δήμου (12 Αυγούστου, 1:31 μ.μ.), λίγες ώρες πριν η πυρκαγιά μπει βαθιά στον οικιστικό ιστό της πόλης -θεωρείται, μάλιστα, ότι αυτή η ανακοίνωση λειτούργησε καθησυχαστικά για τους κατοίκους. Πολύ περισσότερο που η ενημέρωση του Δήμου, σε ώρες πρωτόγνωρης κρίσης, «διανθιζόταν» με (τις πάγιες πλέον…) επωδούς υπό μορφή σχολίων κατά της απελθούσας δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν επιμόνως τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να συζητηθούν οι ευθύνες και οι αστοχίες, αλλά και να τεθούν οι προτεραιότητες για την ανάκαμψη της πληγωμένης Πεντέλης. Η κ. Κοσμοπούλου συγκάλεσε το Σώμα τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, αλλά για άλλη… πυρκαγιά, αυτή που έχει ανάψει η ανάθεση της νομικής εκπροσώπησης του πρώην δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου στη δίκη για τη φονική φωτιά στο Μάτι, το 2018, σε εταιρεία στην οποία συμμετέχει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Όθωνας Δημοσθένους. Η επιλογή της δημάρχου να κλείσει άρον-άρον τη συγκεκριμένη «εκκρεμότητα» οδήγησε στην αποχώρηση των συνδυασμών της μειοψηφίας.

Τελικώς, η επίμαχη συζήτηση για την πρόσφατη πυρκαγιά ορίστηκε για την Πέμπτη 29 Αυγούστου, όπου και αναμένεται το κλίμα να είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο, αφού στην αίθουσα συνεδριάσεων πιθανότατα θα προσέλθουν και κάτοικοι που είδαν την περιουσία τους να γίνεται στάχτη, αλλά και όσοι πλέον θα κληθούν να ζήσουν σε ένα περιβάλλον που θα θυμίζει «κόλαση του Δάντη».

Πέρα από την πολιτική, όμως, υπάρχουν και τα δεδομένα, που αφήνουν πολλές απορίες για τους χειρισμούς της κ. Κοσμοπούλου. Για παράδειγμα, στους οκτώ πρώτους μήνες της θητείας της ήδη χρεώνεται με την υψηλού ρίσκου απόφασή της να αποσύρει τον Δήμο Πεντέλης από τον Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), μόνο και μόνο -όπως αποδείχθηκε- για να ακυρώσει την επανεκλογή του μη αρεστού της παραταξιακά Βλάσση Σιώμου στην προεδρία του Συνδέσμου. Τότε επικαλέστηκε ότι ένας άλλος πρόεδρος θα… μπορούσε καλύτερα.

Ο νέος πρόεδρος βρέθηκε στο πρόσωπο του δημάρχου Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολυτά, ο οποίος και ανέλαβε τα ηνία του ΣΠΑΠ, με την κ. Κοσμοπούλου να ανακαλεί τάχιστα την αποχώρηση του Δήμου από τον Σύνδεσμο. Εν τω μεταξύ, όμως, στο κρίσιμο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου, ο απαραίτητος για την προστασία του Πεντελικού όρους Σύνδεσμος βρισκόταν ουσιαστικά σε «παραλυσία»…

Παράλληλα, οι πολίτες ενημερώνονταν από τη δημοτική αρχή Πεντέλης για τα νέα μέτρα προστασίας του Δήμου και του Πεντελικού, με «εντουράδες», «εναέρια τείχη» με drones και άλλα μέσα (πάντα με «πανηγυρικές» ανακοινώσεις για τη νέα εποχή της πυροπροστασίας στην πόλη), που στην πράξη αποδείχθηκαν αμφίβολης ή περιορισμένης αποτελεσματικότητας, και σίγουρα δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τις φλόγες από το να μετατρέψουν σε στάχτη το πράσινο της περιοχής και σημαντικό τμήμα της περιουσίας των κατοίκων της.

Βέβαια, ουδείς μπορεί να χρεώσει στη διοίκηση της κ. Κοσμοπούλου ότι δεν τα κατάφερε εκεί όπου απέτυχε ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός, δηλαδή στο να διαχειριστεί αυτή την πυρκαγιά συνολικά, και μάλιστα σε δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες. Αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με την υπεράσπιση της ίδιας της πόλης και των δημοτικών εγκαταστάσεών της -κάτι που αρκετοί πολίτες χρεώνουν στη δημοτική αρχή τους. Εκεί, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, υπήρξαν αστοχίες που χρειάζονται πειστικές εξηγήσεις από τη δήμαρχο.

Η κ. Κοσμοπούλου, ως πρώην αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, δεν μπορεί να επικαλεστεί έλλειψη εμπειρίας. Άρα, πέρα από την όποια κριτική υποστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στις γειτονιές της πόλης που διοικεί, θα ήταν χρήσιμο να κάνει την αυτοκριτική της και, κυρίως, να περάσει από «κόσκινο» όλες τις διαδικασίες που ακολούθησε τις κρίσιμες ώρες ο δημοτικός μηχανισμός. Το γεγονός ότι οι υπάλληλοι και οι εθελοντές του Δήμου ξεπέρασαν τον εαυτό τους στη μάχη με τις φλόγες δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τις υπαρκτές -εκ του αποτελέσματος- αστοχίες σχεδιασμού, συντονισμού και αποτελεσματικότητας επί του πεδίου.

Αν η κ. Κοσμοπούλου οχυρωθεί πίσω από ευθύνες άλλων και -φοβούμενη την πολιτική κριτική- αρνηθεί να αξιολογήσει σκληρά τον δημοτικό μηχανισμό της, έχει μεγάλες πιθανότητες να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με καταστροφές στον Δήμο της, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι ευαίσθητος, χειμώνα – καλοκαίρι. Αν υπερβεί τον εαυτό της, όπως έπραξαν οι υπάλληλοι και οι εθελοντές του Δήμου της, ίσως να καταφέρει να τα πάει καλύτερα, προς όφελος των συμπολιτών της, τους οποίους -όπως η ίδια επικαλείται συχνά- θέτει σε πρώτη προτεραιότητα.

Υ.Γ. Απ’ όσο γνωρίζουμε, μόνο για λίγο γνωρίζει επιτυχία η επιθετική επικοινωνιακή πολιτική του τύπου «φταίνε οι προηγούμενοι» και «παραλάβαμε καμένη γη» -μεταφορικά. Πολύ περισσότερο όταν το θέμα είναι να διαχειριστεί κάποιος καμένη γη κυριολεκτικά, η οποία μάλιστα προέκυψε (με ευθύνη του ή χωρίς) στη δική του θητεία.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet