Ο Γιώργος Κλάδος πάει να συναντήσει τον Μάνο, να μιλήσουν για Πολιτισμό…
Πρόσωπα & Πράγματα

Ο Γιώργος Κλάδος πάει να συναντήσει τον Μάνο, να μιλήσουν για Πολιτισμό…

Στα χώματα της Κρήτης και συγκεκριμένα του Ρεθύμνου, αναπαύεται εδώ και λίγα 24ωρα ο Γιώργος Κλάδος, μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της Αυτοδιοίκησης και της Αντίστασης. Έφυγε πλήρης ημερών, στα 94 του χρόνια, αλλά και έχοντας εκπληρώσει με το παραπάνω το καθήκον του στον τόπο και στον θεσμό που τόσο πιστά υπηρέτησε.

Ιστορική μορφή μιας Αριστεράς που όλο και «ξεχνιέται», ο επί σειρά ετών δήμαρχος Ανωγείων διακρίθηκε για τις καινοτόμες ιδέες του, αλλά και διώχθηκε γι’ αυτές, περνώντας στην εξορία οκτώ χρόνια από τη ζωή του.

Η πρώτη θητεία του στον Δήμο ξεκίνησε το 1965, για να διακοπεί απότομα το 1967 από τη χούντα, που έσπευσε να τον απολύσει, στέλνοντάς τον στην παρανομία. Επανήλθε ως δήμαρχος το 1975 κι εγκατέλειψε το αξίωμα υπερήφανος το 1990, έχοντας γράψει τη δική του αυτοδιοικητική ιστορία, μεταξύ άλλων και στον τομέα του Πολιτισμού. Αξέχαστες έμειναν οι μουσικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 με τον Μάνο Χατζιδάκι και άλλους κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες και ποιητές.

Γι’ αυτό τον μεγάλο Αριστερό, τον Γιώργο, ο άλλος μεγάλος Δεξιός, ο Μάνος, είχε πει την Κυριακή 13 Αυγούστου 1978, στα σχόλια του «Τρίτου»:

«Τα Ανώγεια έχουν έναν δήμαρχο που δεν το περιμένεις. Έναν δήμαρχο που δεν φιλοδοξεί να γίνει υπουργός Πολιτισμού, αλλά που έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με τον Πολιτισμό από όση έχει ολόκληρο το υπουργείο που ανέφερα. Δικό του το όνειρο για τους αγώνες της Λύρας και να που φέτος γίνονται οι δεύτεροι…».

Εις μνήμη του ένα σύντομο, αλλά περιεκτικότατο βιογραφικό της μεγάλης διαδρομής του, όπως δημοσιεύθηκε στην «ΑΝΩΓΗ», την εφημερίδα των Ανωγειανών όπου γης…

Ο Γεώργιος Κλάδος γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1923. Γιος του Γιάννη Κλάδου, αγωνιστή της Μάχης της Κρήτης, και της Ειρήνης Σκουλά. Πήγε στο Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων, φοίτησε στο Γυμνάσιο της Πόμπιας και τελείωσε το Γυμνάσιο του Ρεθύμνου. Γράφτηκε στην Ιατρική και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο εμφύλιος πόλεμος ωστόσο δε του επέτρεψε να πάρει πτυχίο.

Ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση την περίοδο της Κατοχής, ανένταχτος στην αρχή και στη συνέχεια από τις τάξεις του ΕΑΜ. Ήταν γραμματέας της ΕΠΟΝ και μέλος του Ν.Ε. ΕΑΜ Ρεθύμνης. Η πρώτη μέρα του πολέμου για τον έφηβο τότε Γεώργιο Κλάδο υπήρξε η συμμετοχή του στον Λατζιμά, μαζί με άλλους Ανωγειανούς, για να στηρίξουν τους ένοπλους μαχητές στη Μάχη της Κρήτης.

Στη διάρκεια της δικτατορίας εξέδιδε και κυκλοφορούσε την παράνομη εφημερίδα «Ξαστεριά».

Παρέμεινε στην παρανομία για 5 χρόνια, ενώ για τις πολιτικές του ιδέες είχε εξοριστεί συνολικά στη ζωή του 8 χρόνια στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet