Δύσκολα θα βγουν τα «κουκιά» για τον εκλογικό νόμο παρά τη στροφή του ΚΚΕ
Πολιτική

Δύσκολα θα βγουν τα «κουκιά» για τον εκλογικό νόμο παρά τη στροφή του ΚΚΕ

Παρά τον διαχωρισμό της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και του πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή, κίνηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει στάση το ΚΚΕ, η επίτευξη του στόχου των 200 ψήφων στον νέο εκλογικό νόμο, για να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση, είναι μάλλον δύσκολη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής «έσπασε» σε δύο άρθρα την κατάργηση του μπόνους και το πλαφόν του 3%, διευκολύνοντας έτσι το ΚΚΕ να δηλώσει ότι θα ψηφίσει το άρθρο που αφορά στις 50 έδρες, καθώς και το ακροτελεύτιο άρθρο για την έναρξη ισχύος του εκλογικού νόμου, το οποίο αν συγκεντρώσει 200 ψήφους, τότε θα ισχύσει από τις επόμενες (κι όχι τις μεθεπόμενες) εκλογές.

Ωστόσο, ούτε η κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΚΕ αρκεί για να συγκεντρωθούν τα 2/3 των βουλευτών που είναι αναγκαία προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη αναμέτρηση.

Ειδικότερα, βάσει των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί στη Βουλή, υπέρ του εκλογικού νόμου τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ (144 βουλευτές), οι ΑΝΕΛ (9 βουλευτές), η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) και το ΚΚΕ (15 βουλευτές).

Επιπλέον, θα υπερψηφίσουν ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του, μιλώντας σήμερα, Παρασκευή, στον ΣΚΑΙ. «Εκλογικό νόμο ψηφίζουμε. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θα καταψηφίζαμε» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως από την κυβερνητική πλειοψηφία. «Αυτό που κρίνεται τώρα είναι αν θα ισχύσει από τις επόμενες η τις μεθεπόμενες εκλογές» παρατήρησε.

Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή έχει επιφυλαχθεί για τη στάση που θα τηρήσει. Σε περίπτωση, πάντως, που συνταχθεί με την κυβέρνηση, τότε το σύνολο των βουλευτών που προτίθενται να υπερψηφίσουν ανέρχεται στους 197.

Η κυβέρνηση δεν θεωρεί απίθανο να καταφέρει να βρει ακόμη τρεις βουλευτές, «δείχνοντας» προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αναμένοντας δηλαδή «ανταρσίες».

Πάντως, η Ν.Δ. (75 βουλευτές), το ΠΑΣΟΚ (15 βουλευτές), το Ποτάμι (10 βουλευτές), καθώς και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν. Έτσι, η πλευρά του «όχι» αριθμεί συνολικά 103 βουλευτές.

Ο εκλογικός νόμος συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το βράδυ της 20ης Ιουλίου.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet