Δικαστικοί: Προκαλεί τρόμο η πρόταση παράτασης της θητείας
Πολιτική

Δικαστικοί: Προκαλεί τρόμο η πρόταση παράτασης της θητείας

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προκάλεσε η ενδεχόμενη αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει ότι «οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο» και πως «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

«Και όλοι οι δικαστές να το ζητούσαν, δεν επιτρέπεται τέτοια κατάλυση του Συντάγματος», είπε στον «ΒΗΜΑ 99,5 FM» ο εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης.

«Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης, παρά μόνο στο πλαίσιο Συνταγματικής Αναθεώρησης, αν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση, με απλό νόμο, να τροποποιηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, είναι ανεπίτρεπτη. Αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε κράτος δικαίου και σεβόμαστε το Σύνταγμα και όλοι οι Δικαστές να το απαιτούν, γιατί θεωρούν ότι είναι υπέρ τους, ότι είναι κάποιο προνόμιο να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης, δεν επιτρέπεται. Δεν μπορούμε, ανάλογα με τις συγκυρίες, σήμερα να θεωρούμε ότι μπορούμε να καταπατήσουμε κάποιες διατάξεις του Συντάγματος, δεν γίνεται αυτό. Είναι απαγορευτικό. Και η διάταξη και η οποιαδήποτε συζήτηση» ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης.

Στην ανακοίνωσή της εξάλλου η Ένωση σημειώνει ότι η συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5, αναφέρει τα εξής:

«Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και τον βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους». 

Παράλληλα, η ΕΔΕ επισημαίνει:

«Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας. Έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975, χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της.

»Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο, κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί. Τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο, θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

»Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών θα τοποθετηθούμε τον κατάλληλο χρόνο, με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Καθιστούμε σαφές, για ακόμα μία φορά, ότι η βούληση και τα αιτήματα των δικαστών και εισαγγελέων της χώρας διατυπώνονται αποκλειστικά από τις δικαστικές Ενώσεις».

Η Ένωση καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό «να λάβουν θέση στο ζήτημα που ανέκυψε και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε διαφορετικής ερμηνείας της ξεκάθαρης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5».

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνουν, «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet