Σε αναζήτηση ισοδύναμων απέναντι σε μείωση αφορολόγητου και συντάξεων
Οικονομία-Αγορά

Σε αναζήτηση ισοδύναμων απέναντι σε μείωση αφορολόγητου και συντάξεων

Παρασκηνιακή μάχη για να περιληφθούν στη συμφωνία ισοδύναμα μέτρα, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα διασφαλίσουν μια κοινωνική ισορροπία, αλλά και θα δικαιώσουν την επαναλαμβανόμενη από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου φράση «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», δίνει η κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να συναινέσει στη μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή δαπανών για το συνταξιοδοτικό για μετά το 2021.

Τις «διορθώσεις» σε συνταξιοδοτικό και αφορολόγητο προανήγγειλε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην «Deutsche Welle»: «[…] Για το συνταξιοδοτικό γνωρίζουμε ότι υπήρξε ήδη μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο παρελθόν, ωστόσο και σήμερα ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού εξακολουθεί να απαιτείται για το συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό θα περιοριστεί όταν αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί στο παρελθόν. Θα πρέπει να δούμε εάν θα απαιτηθούν κάποιες διορθώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων έχει γίνει, ίσως να χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμη. Όσον αφορά τη φορολογία, είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν χρειάζεται να καταβάλλει φόρο εισοδήματος επειδή είναι πολύ υψηλό το αφορολόγητο. Και εδώ θα πρέπει πιθανότατα να γίνουν κάποιες διορθώσεις».

Όπως αναφέρουν τα «Νέα Σαββατοκύριακο», η προσπάθεια της κυβέρνησης αποσκοπεί στο να αποδεχτούν οι θεσμοί την προοπτική να έχει το κράτος τη δυνατότητα να δίνει κοινωνικές παροχές από τις υπεραποδόσεις σε αδύναμες ομάδες, χωρίς αυτές να χαρακτηρίζονται ως μονομερείς ενέργειες.

Παράλληλα, έχουν διατυπωθεί προτάσεις προς τους δανειστές για τη μείωση των συντελεστών φορολογίας ή τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, μέτρα που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα ανακούφιζαν τους πολίτες και θα έδιναν ώθηση στην αγορά.

Δευτέρα και Τετάρτη τα νεώτερα

Από το Eurogroup της Δευτέρας η κυβέρνηση προσδοκά να συμφωνηθούν εκείνοι οι κεντρικοί άξονες της συμφωνίας που θα οδηγήσουν στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, στην τεχνική επεξεργασία του πακέτου και αμέσως μετά στην ψήφιση των μέτρων εκείνων που θα επιβεβαιώσουν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η Τετάρτη είναι μία ακόμη κρίσιμη ημέρα, καθώς είναι προγραμματισμένη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να ξεκαθαρίσει αρκετά το τοπίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θα συμφωνήσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα -ο Spiegel ανέφερε χθες πως το Ταμείο θα μπει με πέντε δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό πολύ μικρότερο του αναμενόμενου- και θα δώσει τον πολιτικό χρόνο στη Γερμανίδα καγκελάριο με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επαναφέρει το αίτημα μείωσης του ελληνικού χρέους πριν από το 2018.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet