Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ
Οικονομία-Αγορά

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ

Για «πιθανή χρεοκοπία» της ΔΕΗ, που «θα συμπαρασύρει ολόκληρη τη χώρα» κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ξεπούλησε τη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση».

Σε δήλωσή του ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της ΔΗΣΥ για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας υπέγραψε την υποχρεωτική συρρίκνωση της εταιρείας στο 50% της παραγωγής και των πελατών, οδηγώντας έτσι την εταιρεία σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο», και ότι «κινδυνεύει συνολικά η ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας από τον τυχοδιωκτισμό και την ιδεοληψία της κυβέρνησης». «Οδήγησαν την εταιρεία σε 4 συνεχόμενες υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους τους τελευταίους μήνες. Η εταιρεία έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές, αλλά και την υπόλοιπη ενεργειακή αγορά, με πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι ανακοινώνουν ότι ίσως δεν υπάρχει ρευστότητα ούτε για τους μισθούς τους τον Ιούνιο. Παρέλαβαν τη ΔΕΗ με χρηματιστηριακή αξία 2,5 δισ. ευρώ και την κατάντησαν με μόλις 0,6 δισ. ευρώ», προσθέτει ο ίδιος, λέγοντας ότι «η διοίκηση και οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από την επερχόμενη οικονομική κατάρρευση».

Συνεχίζοντας κατηγορεί την κυβέρνηση για «εξαιρετική ικανότητα να προστατεύει τα golden boys του κόμματος σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ, που χαρίζουν στον εαυτό τους 20.000 ευρώ τον μήνα και 300.000 ευρώ εφάπαξ» και καταλήγει:

«Πιθανή χρεοκοπία της ΔΕΗ που θα συμπαρασύρει ολόκληρη τη χώρα, τους προειδοποιούμε, γι’ άλλη μια φορά, ότι δεν θα έχει απλά και μόνο πολιτικές συνέπειες γι’ αυτούς που παίζουν στα ζάρια τη μοίρα της χώρας».

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη ΔΕΗ

Η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και η ΔΕΗ βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και βουλευτές της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο κ. Φάμελλος απάντησε στις αιχμές που άφησαν για κατάρρευση της ΔΕΗ οι εισηγητές της Ν.Δ., Κώστας Σκρέκας, και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, αντιτείνοντας ότι δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο στη σημερινή κυβέρνηση αυτοί που με τις πολιτικές τους οδήγησαν στο ξεπούλημα της.

«Οι υπουργοί που υπέγραψαν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το ξεπούλημα των ιδιοκτησιακών στοιχείων της μας κουνάνε το δάχτυλο, ενώ ξέρουν ότι ισχύει το αντίθετο. Μας κατηγορούν γιατί δεν υιοθετήσαμε αυτό που οι ίδιοι είχαν παραδώσει», επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, ενώ διαβεβαίωσε ότι κανένα θέμα δεν υπάρχει για την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές. Η εργασία διασφαλίζεται από αυτή την κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε τόσο τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι στηρίζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική στα ενεργειακά ζητήματα, πάντα σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε., και έχει στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Τοποθέτηση της ΓΕΝΟΠ

Κριτική στην κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ, για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ ασκεί η ΓΕΝΟΠ με ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι αποφάσισαν το «ξεπούλημα του ομίλου».

«Κοπτόμενη δήθεν για τη ρευστότητα και την εξυγίανση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η Νέα Δημοκρατία προτείνει πώληση και στρατηγικό επενδυτή, και εμφανώς σιγοντάρει το ΔΝΤ στην “εξωφρενική” πορεία που έχει ξεκινήσει και της οποίας δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση να παρεκκλίνει», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση του ενεργειακού προγράμματος της Ν.Δ. και προσθέτει:

«Η δε παραδοχή -από την πλευρά της Ν.Δ.- τόσο της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην επιχείρηση, όσο και της θέσεως της ΓΕΝΟΠ, σχετικά με τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμών, την καθιστά συνένοχη της υπόθεσης αυτής, καθότι οι στρεβλώσεις του παρελθόντος και οι μνημονιακές επιλογές είναι αυτές που έφεραν την επιχείρηση στο χείλος της καταστροφής.

»Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, εδώ και λίγα 24ωρα, δεν μπορεί να εξηγήσει πειστικά γιατί τρεις υπουργοί της κυβέρνησης είναι “όμηροι” των θεσμών στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη, που πριν από λίγο καιρό διαβεβαίωνε πως δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων, σήμερα να φαίνεται να βρίσκεται “όμηρος” στις Βρυξέλλες, ενώ η επιστροφή του στην Ελλάδα φαίνεται να έχει συνδεθεί με συναίνεση στην υλοποίηση του σεναρίου πώλησης μονάδων, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες που αυτό το σενάριο ενέχει.

»Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος για την ενέργεια, εγκαλεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γιατί δεν πουλάνε μονάδες της ΔΕΗ.

»Είναι πλέον πασιφανές ότι η κυβέρνηση, υποβασταζόμενη από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, είναι “στο παρα πέντε” να ενδώσει στις πιέσεις των δανειστών που, από ό,τι φαίνεται, είναι διατεθειμένοι να εξαντλήσουν την αυστηρότητά και την αναλγησία τους στη χώρα μας, εντείνοντας τις (κατα)πιέσεις και προτείνοντας ακόμα πιο αυστηρά μέτρα».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet