Καταξιωμένοι επιστήμονες στην ομιλία «Ο πόνος και ο πολίτης»
Κοινωνία

Καταξιωμένοι επιστήμονες στην ομιλία «Ο πόνος και ο πολίτης»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία «Ο πόνος και ο πολίτης», από τον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου και τον Συμβουλευτικό Σταθμό Θεραπείας Πόνου του Δημοτικού Πολυιατρείου.

Καταξιωμένοι επιστήμονες, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ) ανέπτυξαν θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ και υπεύθυνη της διοργάνωσης, Ελένη Λέκκα, ανέφερε ότι: «Με πρωτοβουλία του δημάρχου, Γιώργου Πατούλη, σε συνεργασία με την πρόεδρο της ΠΑΡΗΣΥΑ, κα Βαδαλούκα, και τη γενική γραμματέα, κα Βραχνού, εγκαινιάσαμε το 2015 τον Συμβουλευτικό Σταθμό Θεραπείας Πόνου – Ιατρείο Πόνου, το οποίο λειτουργεί κάθε Τετάρτη στις 15:00 στο Δημοτικό Πολυιατρείο. Βούληση του δημάρχου, μέσω του Ιατρείου Πόνου είναι να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας, να τους απαλύνει τον πόνο, να δώσει αισιοδοξία, στήριξη και μια καλύτερη ποιότητα ζωής και αξιοπρεπή διαβίωση».

Η κα Αλεξοπούλου-Βραχνού, γενική γραμματέας ΠΑΡΗΣΥΑ, διευθύντρια Αναισθησιολογικής Κλινικής και Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας «Αγ. Σάββας», υπεύθυνη Ιατρείου Πόνου στο ΚΗΝ «Ν. Κούρκουλος», ανέπτυξε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ποιότητας ζωής του ασθενή και της ικανοποίησης του από τη θεραπεία.

Η κα Κοκολάκη, ταμίας ΠΑΡΗΣΥΑ, αν. διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας στο «Σισμανόγλειο», ανέπτυξε την κοινωνική διάσταση του πόνου και ανέφερε ότι η αντιμετώπιση του πόνου είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Η κα Μπαϊρακτάρη, μέλος Πειθαρχικής Επιτροπής ΠΑΡΗΣΥΑ, συντονίστρια – διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι», αναφέρθηκε στα σύνδρομα χρόνια πόνου, καθώς και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, τονίζοντας ότι ο μυοσκελετικός είναι ένας από τους συχνότερους χρόνιους πόνους.

Η κα Κρεμαστινού, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΠΑΡΗΣΥΑ, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, εστίασε στα προβλήματα που υπάρχουν στην ανάπτυξη και λειτουργία Ιατρείων Πόνου, καθώς και στα βήματα ανάπτυξης δομών Παρηγορικής Φροντίδας.

Η κα Βαδαλούκα, πρόεδρος ΠΑΡΗΣΥΑ, αν. καθηγήτρια Αναισθησιολογίας – Θεραπείας Πόνου & Παρηγορικής Αγωγής ΕΚΠΑ, επίτιμη γραμματέας Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόνου (WIP), αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Συνδέσμου κατά του Πόνου (ΕuLAP), τόνισε ότι υπάρχει πλέον νόμος του κράτους ο οποίος αναφέρει ότι ο πόνος πρέπει να αντιμετωπίζεται, όμως δυστυχώς δεν υπάρχουν Ιατρεία Πόνου σε όλα τα νοσοκομεία. Η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗΣΥΑ, μέσω των εθελοντών της, κάνει σημαντικές προσπάθειες για την παροχή παρηγορητικής φροντίδας και την ανάπτυξη ανάλογων δομών.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση υπογράμμισε ότι: «Ο πόνος είναι μία δυσάρεστη υποκειμενική εμπειρία με αντικειμενικές συνέπειες στην καθημερινότητα, στην κοινωνική ζωή, στην εργασία και την ψυχοσύνθεση του ατόμου. Το Ιατρείο Πόνου συνιστά την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης στην εξειδικευμένη αντιμετώπιση του άλγους από κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς στα χρόνια σύνδρομα πόνου, πόνο σχετιζόμενο με νεοπλασματικές νόσους, πόνο μετά από τραυματισμό ή χειρουργικές επεμβάσεις.

»Στον Δήμο Αμαρουσίου με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σεβασμό απέναντι στους συνανθρώπους μας παρέχουμε κάθε δυνατή φροντίδα στοχεύοντας στην ανακούφισή του και στην ομαλή επανένταξή του στην καθημερινή του ζωή».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Βραχνός, η αντιδήμαρχος Διοικ. Υπηρεσιών, Εξυπηρέτησης Πολίτη και Δημοσίων Σχέσεων, κα Χαλιώτη, η αντιπρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ, κα Ιωάννου, ο πρόεδρος Β/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος, κ. Κατσιγιάννης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και δημοτικός σύμβουλος, κ. Καρλαύτης, το μέλος του Δ.Σ. ΟΚΟΙΠΑΔΑ και δημοτικός σύμβουλος κ. Αντωνόπουλος, τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΚΟΙΠΑΔΑ, κα Μπρούτα και κα Κατσούλη, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σμυρνής, η πρόεδρος του Συλλόγου Αθμονέων, κα Μπογδάνου, καθώς και η πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαρουσίου, κα Τσουκλείδου.

Σημειώνεται ότι ο Συμβουλευτικός Σταθμός Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας του Δήμου Αμαρουσίου, λειτουργεί στο Κοινωνικό Πολυιατρείο (Παλαιολόγου 9, 1ος όροφος) και απευθύνεται σε δημότες και κατοίκους Αμαρουσίου. Οι συναντήσεις γίνονται κατόπιν ορισμού ραντεβού (τηλέφωνα: 213 2031910-11).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet