Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Κύκλωμα τοκογλυφίας δρούσε επί 30 χρόνια στα Bόρεια Προάστια της Αθήνας

0
363 Προβολές

Οργανωμένο κύκλωμα τοκογλυφίας, στο οποίο εμπλέκονται και τραπεζικοί υπάλληλοι, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Αμαρουσίου, με τον συντονισμό της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής. Ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος φαίνεται ότι δραστηριοποιούνταν 30 ολόκληρα χρόνια.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της οργάνωσης αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά με τη μέθοδο της προεξόφλησης (σπάσιμο) επιταγών, καθώς δάνειζαν στα υποψήφια θύματα τους χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν επτά μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός, ηλικίας 63 ετών, και τέσσερα τραπεζικά στελέχη.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, και ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος, πρόκειται για ένα κύκλωμα που δάνειζε με μηνιαίο τόκο 5%-7%, τουλάχιστον, κάτι που οδήγησε πολλούς ιδιώτες και επιχειρήσεις σε οικονομική αφαίμαξη και καταστροφή, αφού πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν από τα ασήκωτα οικονομικά βάρη.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε μετά από πολύμηνες έρευνες και προχτές πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν, σε περιοχές της Αττικής, τα επτά μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα, έξι άντρες, ηλικίας 36, 37, 41, 45, 55 και 63 ετών και μία γυναίκα 49ετών.

Η οργάνωση, κυρίως μέσω του 63χρονου αρχηγικού μέλους, «έσπαγε» τις επιταγές, προεξοφλώντας αυτές, κρατώντας τόκο που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό 5%-7%, κατά περίσταση, ανάλογα με την περίπτωση. Στις περιπτώσεις που ο «πελάτης» ήθελε μετρητά, προεξοφλούσε τις τραπεζικές επιταγές με 5% έως 7% τόκο. Σε περίπτωση που κάποιος ζητούσε να δώσει κάποια μεταχρονολογημένη επιταγή, η οποία θα έληγε σε χρονικό διάστημα δυο ημερών έως τεσσάρων μηνών, ο συνολικός τόκος που απαιτούνταν ανερχόταν στο 20% του ποσού της επιταγής, ενώ αν η επιταγή δεν πληρωνόταν άμεσα με τη λήξη της, ο 63χρονος την κατέθετε στην τράπεζα και ασκούσε πίεση στους εκδότες, απειλώντας τους με τη σφράγιση της επιταγής, εντός επτά ημερών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Σημαντικό ρόλο έπαιζαν οι τέσσερις τραπεζικοί, οι οποίοι, εκτός από τον έλεγχο των επιταγών, ασκούσαν και πιέσεις στους εκδότες, επικοινωνώντας μαζί τους για λογαριασμό της τράπεζας, ώστε να πληρώσουν τις επιταγές, ενώ γι’ αυτή τη δουλειά έκαναν και… υπερωρίες στις τράπεζες.

Εκτιμάται ότι τα κέρδη από ιδιωτικές επιταγές αξίας 1.430.000 ευρώ που κατασχέθηκαν, ανέρχονται σε 500.000 ευρώ, ενώ σε συνεργασία με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, δεσμεύτηκε το χρηματικό ποσό των 8.000.000 ευρώ περίπου, το οποίο ανήκε σε όλους τους συλληφθέντες.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου διακριβώθηκε ότι η οργάνωση έχει διαπράξει συστηματικά τοκογλυφίες σε βάρος δώδεκα 12 ατόμων.

Τα κατασχεθέντα χρηματικά ποσά θα αποσταλούν στο Τμήμα Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ οι κατασχεθείσες ηλεκτρονικές συσκευές θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος του παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up