«Απαιτείται σχεδιασμός νέων πολιτικών για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρίες»
Αυτοδιοίκηση

«Απαιτείται σχεδιασμός νέων πολιτικών για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρίες»

Τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού να συνδράμει, με τεκμηριωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών τους, αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη των δράσεων για το σχολικό έτος 2017-2018 για τα παιδιά με αυτισμό και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, η οποία διοργανώθηκε από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Επιλογή» και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, υπογράμμισε ότι για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος τα ζητήματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Επιλογή», Κ. Γρηγοριάδου, και ο πρόεδρος του Ομίλου Ακμή και του Metropollitan College που φιλοξένησε την εκδήλωση, Κ. Ροδόπουλος.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει και υλοποιεί  σειρά κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων με κύριους αποδέκτες των πολύτιμων αυτών υπηρεσιών του συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού».

Ειδικότερα ανέφερε ότι η ΚΕΔΕ, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία ειδικής αγωγής ζήτησε από τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Υγείας τα εξής:

  • Τη διατήρηση της δαπάνης ειδικής αγωγής στα μέχρι σήμερα επίπεδα.
  • Το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή.
  • Τη μείωση στην καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΠΥ για τις ήδη πραγματοποιηθείσες δαπάνες.

Παράλληλα, όπως τόνισε, η ΚΕΔΕ κάλεσε τα συναρμόδια Υπουργεία να αναζητήσουν βιώσιμη λύση για τη σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΠΥ και Παρόχων Ειδικής Αγωγής ενώ, με ίδιους πόρους ανέπτυξε σειρά δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα όπως: Παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Διημέρευσης Ατόμων με Αναπηρία, Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, κ.ά.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» 2017-2018 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσα από το οποίο χρηματοδοτούνται και οι 89 δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τονίζοντας ότι η ΚΕΔΕ έχει θέσει ως επιτακτική ανάγκη τη διασφάλιση συνέχισης λειτουργίας των Δομών αυτών, αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας νέων δομών με τη διασφάλιση της χρηματοδότησης και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά.

«Οι Δομές αυτές προσφέρουν εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες για το κάθε παιδί, έφηβο, άτομο, καθώς δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη συμμετοχή και παρακολούθηση του προγράμματος. Σκοποί του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση νέων με αναπηρίες, η κοινωνική ένταξή τους, η στήριξη των οικογενειών τους και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους» τόνισε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «οι Δήμοι, παρά την τεράστια περικοπή που έχουν υποστεί στους πόρους τους, τουλάχιστον σε ποσοστό 60%, έχουν αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο χιλιάδων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της χώρας και με τις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού πρέπει να συμμετάσχει  ενεργά στη διαχείριση και υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και άλλων συναφών κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), με εξειδίκευση στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δομών/ προγραμμάτων για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη σχεδιασμού νέων πολιτικών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και η αποκέντρωση της κοινωνικής πολιτικής και των δράσεων που προάγουν την υγεία στην κοινότητα, με δεδομένο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Με δεδομένη την απουσία του Κοινωνικού Κράτους και του Κράτους Πρόνοιας είναι ανάγκη να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας, που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου, επιτελικού κράτους, με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και οικονομικών πόρων, από την κεντρική κυβέρνηση προς την Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet