Αντιπαράθεση με το «καλημέρα» του 2018 για Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν
Κόσμος

Αντιπαράθεση με το «καλημέρα» του 2018 για Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης άνοιξε με τον καινούργιο χρόνο ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Την αντιπαράθεση ξεκίνησε την ημέρα της πρωτοχρονιάς ο πρόεδρος της Βορείου Κορέας που προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι στο γραφείο του έχει πάντα το κουμπί για τα πυρηνικά.

Απαντώντας στη δήλωση του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε στο Twitter ότι το «δικό του» κουμπί, αυτό για την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, «είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου δουλεύει!».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε διαμηνύσει την πρωτοχρονιά ότι η Βόρειος Κορέα μπορεί να πλήξει την αμερικανική επικράτεια με πυρηνικά όπλα και το «κουμπί» για την εκτόξευσή τους είναι «πάνω στο γραφείο μου».

«Ολόκληρες οι ΗΠΑ είναι εντός της εμβέλειας των πυρηνικών όπλων μας, κι ένα κουμπί βρίσκεται πάντα πάνω στο γραφείο μου. Αυτό είναι η πραγματικότητα, δεν είναι απειλή», ανέφερε ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος στο διάγγελμά του για το νέο έτος.

Παράλληλα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέφερε ότι η Βόρειος Κορέα δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά παρά μόνο αν δεχτεί επίθεση: «Αυτά τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο εάν απειληθεί η ασφάλειά μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2018 θα δοθεί έμφαση στη μαζική παραγωγή και την επιχειρησιακή ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών κεφαλών: «Φέτος πρέπει να επικεντρωθούμε στη μαζική παραγωγή πυρηνικών κεφαλών και βαλλιστικών πυραύλων και να επιταχύνουμε την επιχειρησιακή ανάπτυξή τους».

«Καμπανάκι» από τις μυστικές υπηρεσίες: Δοκιμή νέου βαλλιστικού πυραύλου

Η Βόρειος Κορέα φέρεται να έχει προγραμματίσει νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μακράς εμβέλειας για το ερχόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία και την επόμενη εβδομάδα, άγνωστο ποια μέρα, θα υλοποιήσει τα σχέδιά του.

Όπως διέρρευσε, το νέο τεστ αφορά στη δοκιμή πυραύλου μακράς εμβέλειας. Παράλληλα, η τελευταία δοκιμή, σύμφωνα πάντα με τις μυστικές υπηρεσίες που επικαλούνται αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, απέδειξε ότι η Βόρειος Κορέα πράγματι έχει τη δύναμη να πλήξει οποιαδήποτε περιοχή στις ΗΠΑ.

«Άνοιγμα» για συνομιλίες με την Νότια Κορέα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε να τείνει χείρα… φιλίας προς τη γείτονα Νότιο Κορέα, δηλώνοντας ότι ο δρόμος προς τον διμερή διάλογο είναι «ανοικτός» και ο ίδιος είναι διατεθειμένος να στείλει βορειοκορεάτες αθλητές να συμμετάσχουν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιοντσάν, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να είναι πετυχημένοι.

Μάλιστα, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι θα αποκαταστήσει τον διακορεατικό δίαυλο επικοινωνίας.

Το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο «KCTV» της Βορείου Κορέας μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης ότι «ο Βορράς θα ανοίξει και πάλι το δίκτυο επικοινωνίας με τη Σεούλ στις 15:30 (τοπική ώρα) σήμερα».

Η Σεούλ πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών σε υψηλό επίπεδο στις 9 Ιανουαρίου στο Πανμουντζόμ, το μεθοριακό χωριό όπου υπεγράφη η εκεχειρία του 1953 μεταξύ της Βορείου και της Νοτίου Κορέας.

Απορρίπτουν τις συνομιλίες οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον υποβάθμισε την προοπτική των συνομιλιών μεταξύ της Βορείου Κορέας και της Νοτίου Κορέας, χαρακτηρίζοντάς τις «μπάλωμα», ένα «band-aid», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

Οι ΗΠΑ «δεν θα πάρουν καμιά συνάντηση στα σοβαρά» εάν αυτή δεν αφορά στην εξάλειψη του πυρηνικού οπλοστασίου της Βορείου Κορέας ξεκαθάρισε η Χέιλι, λίγες ώρες πριν το tweet του Τραμπ.

«Η Βόρειος Κορέα μπορεί να μιλάει με όποιον θέλει, αλλά οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να το αναγνωρίσουν ωσότου συμφωνήσει να απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει», ανέφερε η Νίκι Χέιλι.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet