Ζάεφ: Αλλάζουν όνομα το αεροδρόμιο και ο αυτοκινητόδρομος
Κόσμος

Ζάεφ: Αλλάζουν όνομα το αεροδρόμιο και ο αυτοκινητόδρομος

Τη μετονομασία του αεροδρομίου από «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων» και τη μετονομασία της εθνικής οδού της πΓΔΜ, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «εθνική οδός Φιλία» αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο σε σημερινή του συνεδρίαση.

Πρόκειται ουσιαστικά για υλοποίηση της δέσμευσης του Ζόραεν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι η πΓΔΜ, σε ένδειξη καλής θέλησης ώστε να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό, θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» αλλά και εκείνα των δρόμων.

Επίσης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ η χώρα είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της.

«Εφικτή η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης»

«Η κοινή γνώμη της χώρας είναι πλήρως ενημερωμένη και η λύση (για το θέμα του ονόματος) είναι εφικτή» ανέφερε σε ανακοίνωσή της νωρίτερα η κυβέρνηση της πΓΔΜ, σε απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στο Euronews, μέσω των οποίων ζήτησε, μεταξύ άλλων, από την ηγεσία των Σκοπίων να δηλώσει ποιος θα είναι ο προσδιορισμός της λέξης «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία και να προετοιμάσει την κοινή γνώμη γι΄ αυτό.

«Στη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων της Ελλάδας και της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” ως δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Για την καλή βούληση που εκδηλώνουν οι δύο πλευρές, η κοινή γνώμη ενημερώθηκε πλήρως. Η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι εφικτή και γι΄ αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία. Χρειάζεται καλή βούληση και συμβιβασμός από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί λύση, η οποία θα σέβεται την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών των δύο χωρών. Για κάθε επόμενο σημαντικό βήμα προόδου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί εκ νέου πλήρως» προστίθεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Για «πλήρη σιωπή» κατηγορεί την κυβέρνηση Ζάεφ η αντιπολίτευση

Νωρίτερα σήμερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε ανακοίνωσή του με αφορμή όσα ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στην ίδια συνέντευξη, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για «πλήρη σιωπή» και για απόκρυψη των όσων συμφώνησε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός.

«Τι συμφώνησε ο Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα; Γιατί οι ελληνικές Αρχές επιμένουν να μην υπερβαίνεται το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας; Τι κρύβεται από τη “μακεδονική” κοινή γνώμη; Στη χώρα κυριαρχεί πλήρης σιωπή γι’ αυτές τις ερωτήσεις που τίθενται ολοένα και πιο ηχηρά. Η κυβέρνηση αποφεύγει τις απαντήσεις και καθημερινά γίνεται προσπάθεια για αντιπερισπασμό με διάφορα θέματα» τονίζεται στην ανακοίνωση του VMRO-DPMNE.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet