Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του ΕΛΚΕΠΙΣ στην Ολυμπιακή Πινακοθήκη Αμαρουσίου
Κοινωνία

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του ΕΛΚΕΠΙΣ στην Ολυμπιακή Πινακοθήκη Αμαρουσίου

Με την παρουσίαση του βιβλίου «Κοράσο» της Ευθυμούλας Μπαμπάτση-Τζερεφού από τον Σύλλογο των εν Αθήναις Ναουσαίων συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις στη Δημοτική Ολυμπιακή Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης της Ισότιμης Συνύπαρξης (ΕΛΚΕΠΙΣ), που έχει στόχο την ενημέρωση και τον κοινωνικό διάλογο για το ζήτημα της ενσωμάτωσης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

Στο βιβλίο, η συγγραφέας με τη γραφή της ζωντανεύει μνήμες και εικόνες από τη ζωή στην πόλη της Νάουσας τις δεκαετίες 1950-1960 και με πολλή αγάπη και συγκίνηση «μιλάει» για τους συμπολίτες της, ντόπιους και πρόσφυγες. Εκτιμάει τον αγώνα των Ποντίων και Μικρασιατών που βρέθηκαν ριγμένοι στον τόπο της και κατόρθωσαν να επιβιώσουν και πάνω από όλα, να ενσωματωθούν, δημιουργώντας κοινή πορεία και κοινά όνειρα. Μιλάει με πόνο για τους μετανάστες που διάλεξαν μια ξένη χώρα για πατρίδα και την έκαναν δική τους με πολύ κόπο.

Στην εκδήλωση τον δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Νικόλαος Πέππας, ο οποίος συνεχάρη την κ. Ευθυμούλα Μπαμπάτση-Τζερεφού για το συγγραφικό της ταλέντο που αποτυπώνεται στο βιβλίο, υπογραμμίζοντας ότι «ο Δήμος Αμαρουσίου θα συνεχίσει να δίνει βήμα σε πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τον κοινωνικό διάλογο και συμβάλλουν στη βιώσιμη συνύπαρξη και την κοινωνική συνοχή της ελληνικής κοινωνίας».

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε με τη συνοδεία μουσικής. Η μουσική κομπανία του Δημήτρη Ψαθά μαζί με τη Μαίρη Δούτση, μια εκλεκτή ερμηνεύτρια θύμισαν παλιά Ναουσαίικα τραγούδια. Η βραδιά έκλεισε με τη «Μακρυνίτσα» παραδοσιακό τραγούδι της Ημαθίας και συγκεκριμένα της πόλης της Νάουσας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018 στις 20:00, με την προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ με θέμα «Μια ταινία τα λέει όλα».

Η ΑΜΚΕ storyDOC, εκπαιδευτικό ινστιτούτο για την προώθηση του ντοκιμαντέρ, θα προβάλει επιλεγμένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν από Έλληνες και πρόσφυγες, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής  δράσης «Home New Home».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet