Αφιέρωμα στην παράδοση στο 7ο Φεστιβάλ Βυζαντινών και Παραδοσιακών Χορωδιών
Πολιτισμός

Αφιέρωμα στην παράδοση στο 7ο Φεστιβάλ Βυζαντινών και Παραδοσιακών Χορωδιών

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Ιουνίου 2018 το 7ο Φεστιβάλ Βυζαντινών και Παραδοσιακών Χορωδιών της Ένωσης Μικρασιατών Μελισσίων, ένα Φεστιβάλ που έχει γίνει θεσμός στα Μελίσσια και την Πεντέλη.

Η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών, Καλλιόπη Θεοφιλίδου-Δημητράκη, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε ότι το 7ο κατά σειρά Φεστιβάλ Βυζαντινών και Παραδοσιακών Χορωδιών είναι ένα μουσικό αφιέρωμα στη Μικρασία και γενικά στη λαϊκή μας παράδοση και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «παράδοση είναι η αλυσίδα που συνδέει τις γενιές μεταξύ τους».

«Με την παράδοση δεν υπάρχει χάσμα. Η γενιά μας συνδέεται με τις προηγούμενες, αλλά και με εκείνες που θα έρθουν. Χωρίς τη σοφία τόσων αιώνων, δεν θα είχε ο άνθρωπος τα κατάλληλα εφόδια ώστε να κατανοήσει το παρελθόν του και να  μπορέσει να οργανώσει το μέλλον του πιο αποτελεσματικά. Συνάμα αποτελεί και προϋπόθεση για την ύπαρξη του πολιτισμού. Η παραδοσιακή μουσική συγκεκριμένα αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το παρελθόν, τα συναισθήματα και τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις χαρές των ανθρώπων πολλά χρόνια πριν. Όπως αναφέρει ο Θοδωρής Κοντάρας που έχουμε την τιμή και τη χαρά να τον έχουμε μαζί μας στην εισήγησή του για τη μουσική παράδοση των μικρασιατικών παραλίων “η μουσική των μικρασιατικών παραλίων, ιδίως αυτή της Σμύρνης, είναι από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής μουσικής παράδοσης και ίσως το σπουδαιότερο στοιχείο πολιτισμού που διέσωσαν οι πρόσφυγες Μικρασιάτες με τον ερχομό τους στην Ελλάδα, που αγγίζει κάθε πλευρά της ζωής”» τόνισε η κ. Θεοφιλίδου-Δημητράκη.

Στο Φεστιβάλ πήραν μέρος οι χορωδίες: Σύμπραξη χορωδιών «Ύμνου και Παράδοσης» της Ένωσης Μικρασιατών Μελισσίων & «Ομίλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής» Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων υπό τη διεύθυνση του κ. Χαρίτωνα Γραικού, Οι Γυναίκες Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας και η χορωδία Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας υπό τη διεύθυνση του κ. Μάνου Σύριου.

Το πρόγραμμα άνοιξε με μία ταινία μικρού μήκους σχετικά με το ιστορικό της Άλωσης της Πόλης και συνέχισε η Σύμπραξη χορωδιών «Ύμνου και Παράδοσης» της Ένωσης Μικρασιατών  Μελισσίων και «Ομίλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής» Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων με τον Ακάθιστο Ύμνο και παραδοσιακά τραγούδια σχετικά με τους θρήνους και θρύλους της Άλωσης. Τη χορωδία συνόδεψε ο κ. Μανόλης Χανιώτης στο λαούτο, η κ. Μαρουσώ Κυδωνέως στο βιολί και η κ. Χριστίνα Χανιώτη στο τουμπερλέκι. Ακολούθησαν οι Γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας με παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια από την Ιωνία, τα Αλάτσατα, την Κάτω Παναγιά και την Προποντίδα με τον φιλόλογο Θοδωρή Κοντάρα να προλογίζει επεξηγηματικά κάθε τραγούδι. Τις γυναίκες συνόδεψαν οι ερασιτέχνες μουσικοί Σταμάτης Βλάχος στο τουμπελέκι και Κώστας Καίσαρης στο ακορντεόν. Η εκδήλωση τελείωσε με τη χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας με παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια από το Μπαϊντίρι Ιωνίας, τη Σμύρνη και την περιοχή της και έκλεισε με το τραγούδι «Της Μικρασίας τον ανθό» σε στίχους και μουσική του Μάνου Σύριου. Τη χορωδία συνόδεψε ο Μάνος Σύριος στο λαούτο και ο Παύλος Μπατσικούρας στο βιολί.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο τοπικός σύμβουλος Μελισίων Ν. Δροσάτος, το πρ. μέλος του Δ.Σ. ΟΠΑΘ Δήμου Πεντέλης και π. υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων Κική Κοσμά-Μπάρα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ), Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου, η πρόεδρος της Πνευματικής Πολιτιστικής και Κοινωνικής Κίνησης Βορείων Προαστίων, Β. Μπάγιου-Μαυροπούλου, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Λαλητάδες Βορείων Προαστίων, Β. Ζευγώλης, η ιατρός Γρηγορία Μπέη, εκ μέρους της Ένωσης Κυπρίων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γκιουλμπαξιωτών «Νέα Ροδώνη», Χ. Κάζος, και πλήθος πιστών φιλόμουσων.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet