Εκδήλωση για τον ψυχίατρο Άγγελο Κατακουζηνό στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου
Κοινωνία

Εκδήλωση για τον ψυχίατρο Άγγελο Κατακουζηνό στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου

Εκδήλωση για τον ψυχίατρο Άγγελο Κατακουζηνό θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία, στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Δρόση 2 & Δροσίνη, Ψυχικό, τηλ. 210 6745135).

Ο Άγγελος (Βαλής) Κατακουζηνός (1904 – 1982), υπήρξε Έλληνας ψυχίατρος με λαμπρή επιστημονική καριέρα και διεθνή αναγνώριση. Ίδρυσε μια από τις πρώτες ψυχιατρικές κλινικές στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αργότερα πρόεδρος του Ιδρύματος Παστέρ, διευθυντής για 30 χρόνια της Νευρολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

Παράλληλα, ανέπτυξε αξιόλογη πολιτιστική δράση ως ιδρυτής και πρόεδρος του Γαλλοελληνικού Ινστιτούτου, κι αργότερα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ενώ το σπίτι του υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της εποχής του.

Την οικία Κατακουζηνού, το μοναδικό σωζόμενο φιλολογικό σαλόνι της γενιάς του ΄30, ένα αθηναϊκό «Μουσείο της Αθωότητας», έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς επιφανείς ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες, όπως ο Γιώργος Σεφέρης, ο Καμί, ο Φόκνερ, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Tériade, ο Ιονέσκο και ο Henri Cartier-Bresson.

Γι΄ αυτόν, τον «σπουδαίο άνθωπο» θα μιλήσει η κ. Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου, μουσειολόγος και «ψυχή» της Οικίας Κατακουζηνού από το 1997.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet