Τι αλλάζει στο χτίσιμο του αφορολόγητου από το 2019 – Τα δύο σενάρια
Οικονομία-Αγορά

Τι αλλάζει στο χτίσιμο του αφορολόγητου από το 2019 – Τα δύο σενάρια

Σχέδια για αλλαγές στο χτίσιμο του αφορολόγητου, ώστε οι φορολογούμενοι να αναγκάζονται να εμφανίζουν μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών με πλαστικό χρήμα σε σχέση με σήμερα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, φοβούμενη ότι η πτώση των συναλλαγών που γίνονται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής και σε μείωση των εσόδων από ΦΠΑ.

Και αυτό γιατί η απελευθέρωση των capital control στο εσωτερικό της χώρας έχει οδηγήσει σε αύξηση των συναλλαγών με μετρητά.

Στη βάση αυτή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει δύο σενάρια εκ των οποίων το ένα προβλέπει αύξηση των υφιστάμενων ορίων κατά 5% και το δεύτερο αύξηση των ορίων κατά 10%.

Έτσι, από το 2019 το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι μέσω συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ από 10% σήμερα το όριο θα ανέλθει είτε στο 15% είτε στο 20%.
  • Για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ από 15% σήμερα το όριο θα ανέλθει είτε στο 20% είτε στο 25%.
  • Για εισόδημα από 30.000,01 και άνω από το 20% που είναι σήμερα το όριο θα ανέλθει είτε στο 25% είτε στο 30%.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από τις εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων το 2019.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πάροχοι υπηρεσιών και τερματικών POS ζητούν από την κυβέρνηση να υπάρξει μεγάλη αύξηση του ορίου συναλλαγών με κάρτες για το κτίσιμο του αφορολόγητου, καθώς διαπιστώνουν ότι πολλά τερματικά τα οποία προμηθεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες παραμένουν ανενεργά.

Πηγή: reader.gr / Θανάσης Κουκάκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet