DW: Στην «παγίδα» της μερικής απασχόλησης οι Έλληνες
Οικονομία-Αγορά

DW: Στην «παγίδα» της μερικής απασχόλησης οι Έλληνες

Στα προβλήματα που προκαλεί η μερική απασχόληση στην ελληνική αγορά εργασίας και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς και στη διαμάχη μεταξύ Ρωσικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με την ανεργία στην Ελλάδα και τη φαινομενική μείωσή της. «Οι Έλληνες στην παγίδα της μερικής απασχόλησης» είναι ο τίτλος του άρθρου, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται. Σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούλιο του 2018 η ανεργία έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Ωστόσο οι περισσότερες δουλειές δεν πληρώνονται καλά».

Η εφημερίδα εστιάζει και στο φαινόμενο της εποχικής απασχόλησης το οποίο μειώνει κατά διαστήματα τα ποσοστά ανεργίας: «Το μπουμ στον τουριστικό κλάδο δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Συχνά όμως πρόκειται για κακοπληρωμένες δουλειές, μερικής και εποχικής απασχόλησης. […]

»Η τάση προς τη μερική απασχόληση επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία επειδή μειώνονται οι εισφορές. Ούτως ή άλλως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις. Η δημογραφική εξέλιξη στη χώρα είναι από τις χειρότερες στην Ε.Ε. Ένας από τους λόγους είναι και κρίση η οποία οδήγησε σε αισθητή μείωση των γεννήσεων.  […]

»Σύμφωνα με υπολογισμούς της Κομισιόν, μέχρι το 2060 η Ελλάδα  πρέπει να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 71 χρόνια. Διαφορετικά τα συνταξιοδοτικά ταμεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Οι περίπου 600.000 εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερα προβλήματα: εξαιτίας των χαμηλών μισθών πολλοί από αυτούς δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν τόσο ώστε να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συντάξεις. Ο οικονομολόγος Σάββας Ρομπόλης κάνει λόγο για μια “κοινωνική ωρολογιακή βόμβα” και προειδοποιεί ότι η “έρχεται έκρηξη της φτώχειας”».

«Πόλεμος εξουσίας»

Η διαμάχη της Ρωσικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο απασχολεί τον γερμανικό Τύπο. Η διακοπή των σχέσεων λόγω της υποστήριξης που δείχνει το Φανάρι στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης από τη Ρωσία Εκκλησία στην Ουκρανία, σχολιάζεται από τους γερμανούς αρθρογράφους.

Υπό τον τίτλο «Ρήξη με την Κωνσταντινούπολη» η εφημερίδα Tageszeitung επισημαίνει: «Το βράδυ της Δευτέρας σε μια σύνοδο στο Μινσκ η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε την οριστική ρήξη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Το επόμενο πρωί οι πιστοί της Ρωσίας ενημερώθηκαν ήδη ποιες εκκλησίες είναι προτιμότερο να αποφεύγουν. Σύμφωνα με τη Ρωσική Εκκλησία, όποιος δεν ακολουθήσει τις οδηγίες θα τιμωρείται».

Για το ίδιο θέμα και με τίτλο «Μάχη εξουσίας των πατριαρχών» η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung από το Μόναχο γράφει: «Εξαιτίας της διαμάχης για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, έχει ξεσπάσει μια μάχη εξουσίας μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχίσμα».

Η εφημερίδα αναδεικνύει και την πολιτική διάσταση του θέματος: «Το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στηρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας από τη Ρωσική βολεύει τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο. Πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές ο ουκρανός πρόεδρος φαίνεται να χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Μια επιτυχία στον δρόμο προς μια αναγνωρισμένη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσε να του χρησιμεύσει στον προεκλογικό αγώνα».

«Απαγορεύεται η προσευχή»

Στο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Απαγορεύεται η προσευχή».

«Εν μέσω της διαμάχης της με το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απαγόρευσε στους πιστούς της να παρακολουθούν τη λειτουργία των εκκλησιών που ανήκουν στο Πατριαρχείο».

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στη Μόσχα εκτιμά ότι στη διαμάχη αυτή η Ρωσική Εκκλησία βρίσκεται σε δυσμενή θέση: «Τώρα η Μόσχα θα πρέπει να αγωνιστεί για να κερδίσει πιστούς και πνευματικούς στην Ουκρανία. Στη διαδικασία της δημιουργίας μιας αυτοκέφαλης εκκλησίας προβλέπεται να αποφασίζει η κάθε ενορία μόνη της εάν θέλει να ανήκει σε μια νέα, ανεξάρτητη Ουκρανική Εκκλησία ή να παραμείνει υπό την επιρροή της Μόσχας».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet