Έξι δισ. ευρώ θέλει να εισπράξει φέτος ο εισπρακτικός μηχανισμός
Οικονομία-Αγορά

Έξι δισ. ευρώ θέλει να εισπράξει φέτος ο εισπρακτικός μηχανισμός

Ποσό που προσεγγίζει τα έξι δισ. ευρώ σκοπεύει για φέτος να εισπράξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από το «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων χρεών, ρυθμίσεις και κατασχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ κινείται ήδη εντός των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, όσον αφορά στην είσπραξη των οφειλών προς το Δημόσιο για φέτος, με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν εισπραχθεί περί τα τέσσερα δισ. ευρώ, ενώ το βασικό σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την είσπραξη:

α) Περίπου τρία δισ. ευρώ από «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις φορολογικές αρχές, δηλαδή από οφειλές προς τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις ΔΟΥ που έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2017.

β) Το 24% των λεγόμενων «νέων» ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις φορολογικές αρχές, δηλαδή περίπου το 1/4 των οφειλών προς τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις ΔΟΥ που θα βεβαιωθούν και θα καταστούν ληξιπρόθεσμες εντός του τρέχοντος έτους. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι κάθε χρόνο τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις φορολογικές αρχές που δημιουργούνται «ακροβατούν» στα 12 δισ. ευρώ, τότε γίνεται αντιληπτό ότι ο εισπρακτικός στόχος 24% που τίθεται φέτος για τα χρέη αυτά τοποθετείται στο επίπεδο των 2,88 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι ο στόχος αυτός αποτελεί ρεκόρ και για να επιτευχθεί εξαντλείται από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ κάθε αυστηρότητα απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου.

Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, φέτος είναι αισθητή πλέον η μείωση των κατασχέσεων, διευκρινίζοντας ότι άλλο είναι το πλήθος των κατασχέσεων και άλλο το πλήθος των οφειλετών και γι’ αυτό το 2017 επιβλήθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε 312.000 οφειλέτες.

Εξάλλου από το τέλος του 2017 οι υπηρεσίες συμβουλεύονται το σύστημα μητρώου τραπεζικών λογαριασμών και φαίνεται αισθητή μείωση των κατασχέσεων το 2018. Συγκεκριμένα, τα κατασχετήρια εκδίδονται πλέον αφότου οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλευτούν το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, ώστε να διαπιστωθεί εκ των προτέρων εάν ο φορολογούμενος στον οποίο σχεδιάζεται η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έχει τραπεζικό λογαριασμό.

Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2018 το παλαιό και το νέο χρέος υπολογίζονται περίπου στα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:

  • Ποσά ύψους μέχρι 3.000 ευρώ αφορούσαν το 7,3% του παλαιού χρέους και το 18% του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους.
  • Για οφειλές πάνω από 50.000 ευρώ η συμβολή αυτών είναι πάνω από 50% στο παλιό χρέος και στο νέο χρέος πάνω από 55%.

Αριθμητικά, οι οφειλέτες που έχουν χρέος μέχρι 3.000 ευρώ είναι 993 στο παλαιό χρέος και 1.322.000 στο νέο ληξιπρόθεσμο χρέος.

Επισημαίνεται πάντως ότι το γενικότερο σχέδιο της ΑΑΔΕ, στην περίπτωση που ανακύψει πρόβλημα όσον αφορά την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, είναι ήδη έτοιμο και προβλέπει:

  • Αύξηση του μηνιαίου ρυθμού διενέργειας κατασχέσεων σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, λοιπά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου.
  • Διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων που έχουν κατασχεθεί για χρέη προς το Δημόσιο με τιμές εκκίνησης προσδιοριζόμενες από ιδιώτες εκτιμητές στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, ισχυρό όπλο της ΑΑΔΕ αναμένεται να αποτελέσει η περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών, συμπεριλαμβάνοντας κυρίως μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία επιβολής κατάσχεσης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet