Αλ. Τσίπρας: Προϋπολογισμός με ελαφρύνσεις και χωρίς μέτρα λιτότητας
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Προϋπολογισμός με ελαφρύνσεις και χωρίς μέτρα λιτότητας

Για τον «πρώτο προϋπολογισμό χωρίς μέτρα λιτότητας αλλά με ελαφρύνσεις», που θα δώσουν «αναπτυξιακή ώθηση στην πραγματική οικονομία» έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο 3ο Θεσσαλονίκη Summit.

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε πως οι «Κασσάνδρες διαψεύστηκαν» αλλά και πως «τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά» αναφερόμενος στο Euroworking Group το οποίο αποφάσισε να συνταχθεί με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μη περικοπή των συντάξεων.

Σταχυολογώντας τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός μνημονίων. Πετύχαμε παράλληλα μια συμφωνία για το χρέος που μας ανοίγει ένα καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας. Για πρώτη φορά έχουμε μια ρύθμιση για το χρέος που το καθιστά βιώσιμο και διαχειρίσιμο. Το σημαντικότερο, με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σε αντίθεση με τα δυο προηγούμενα, βρίσκονται πλέον στα χέρια μας τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής».

«Η χώρα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία χάρη στην οικονομική ανάκαμψη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, για να συμπληρώσει: «Και ταυτόχρονα μπορεί πια να εφαρμόσει το δικό της εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής. Και το σχέδιο αυτό υπάρχει. Είναι το νέο Εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που αναδιαμορφώσαμε μαζί με τους παραγωγικούς εταίρους. Γιατί το 2010 δεν χρεοκόπησαν μόνο τα δημόσια οικονομικά.

»Χρεοκόπησε ένα ολόκληρο παραγωγικό μοντέλο. Χρεοκόπησε το παραγωγικό υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, και στη δημόσια και στην ιδιωτική του διάσταση. Ένα υπόδειγμα εσωστρεφές, χαμηλής τεχνολογίας, στηριγμένο στην εσωτερική κατανάλωση και στον υπερδανεισμό».

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για την μείωση της ανεργίας, αλλά και για το ΑΕΠ το οποίο προέβλεψε πως θα αυξηθεί σημαντικά για δεύτερη συνεχή χρονιά. «Ωστόσο, θέλω να υπογραμμίσω ότι η όποια βελτίωση του ΑΕΠ θα είναι καταδικασμένη, αν δεν συνοδεύεται από συνολικότερη αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και τη βελτίωση της θέσης της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας» σημείωσε σχετικά.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και διπλωματίας. Όπως τόνισε η «Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες κινητήριες δυνάμεις, τριών αλληλένδετων διαδικασιών». Αυτές οι διαδικασίες είναι: η επίλυση διαφορών (ανέφερε χαρακτηριστικά την Συμφωνία των Πρεσπών, της προώθησης περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας (όπως το πΓΔΜ – Αλβανία – Βουλγαρία), την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet