Οι Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους στον δημόσιο τομέα της Βρετανίας
Κόσμος

Οι Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους στον δημόσιο τομέα της Βρετανίας

Ο αριθμός των υπηκόων της Ε.Ε. που εγκατέλειψαν θέσεις εργασίας σε δημόσιους φορείς της Μεγάλης Βρετανίας, όπως οι υπηρεσίες υγείας και τα πανεπιστήμια, αυξήθηκε κατά 15% μεταξύ 2016 και 2017, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από μια ομάδα που υποστηρίζει την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η υπηρεσία συγκέντρωσης δεδομένων «Best for Britain» συγκέντρωσε στοιχεία από 82 νοσοκομειακές εταιρείες και 116 πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων δημόσιων φορέων και υποστηρίζει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες υπόκεινται σε επιπλέον πίεση ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016.

Η έρευνα κατέγραψε μια αύξηση 22% του αριθμού των υπηκόων της Ε.Ε. που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους σύμφωνα με τα στοιχεία που παρασχέθηκαν, ένα «επακόλουθο» του Brexit σύμφωνα με έναν κορυφαίο γιατρό.

Οι υπηρεσίες που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από το Brexit είναι:

  • Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Southampton NHSt, το οποίο ανέφερε ότι ο αριθμός των υπηκόων της Ε.Ε. που το εγκαταλείπουν αυξήθηκε από 161 το 2016 σε 226 το 2017, αύξηση κατά 40%. Σήμερα απασχολεί 1.221 υπηκόους της Ε.Ε.
  • Το ίδρυμα Guy΄s and St Thomas΄s σημείωσε αύξηση των αποχωρούντων από 325 σε 424, δηλαδή αύξηση της τάξεως του 30%. Απασχολεί 1.999 υπηκόους της ΕΕ.
  • Το ίδρυμα Walton Center με έδρα το Λίβερπουλ, το οποίο ειδικεύεται στη νευρολογία και τη νευροχειρουργική, ανέφερε ότι ο αριθμός των υπαλλήλων της Ε.Ε. που αποχώρησαν αυξήθηκε από 134 σε 172, αύξηση 28%.

Η Κλαίρ Γκεράντα, πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρών, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα της ζημίας που έχει κάνει το Brexit στη χώρα μας. Γνωρίζω προσωπικά συναδέλφους που έχουν απογοητευτεί από τις πράξεις της κυβέρνησης κι έχουν αναγκαστεί να φύγουν, παρά το γεγονός ότι έχουν συμβάλει πάρα πολλά για χρόνια».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε έντονη αύξηση μεταξύ 2016 και 2017 και ότι ο αριθμός των ατόμων που εγκαταλείπουν τη Βρετανία το 2018 φαίνεται να έχει μειωθεί λίγο κάτω από τα επίπεδα του 2016, αλλά είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, δεδομένου ότι τα στοιχεία για το τρέχον έτος είναι ελλιπή.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας (NHS) βασίζεται σε αλλοδαπούς εργαζόμενους, καθώς το 7% των νοσοκόμων και το 10% των ιατρών είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που συνέλεξε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών δείχνουν ότι το Brexit έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρύτερη αγορά εργασίας. Ο αριθμός των υπηκόων της Ε.Ε. που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 132.000 σε 2,25 εκατομμύρια μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2017 και του τρίτου τριμήνου του 2018.

Η τάση οδηγεί τις κενές θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε επίπεδο ρεκόρ, με εκτιμώμενες 845.000 κενές θέσεις. Οι εργοδότες προειδοποιούν ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν εξειδικευμένο προσωπικό.

Το «Best for Britain» επικεντρώνεται στις δημόσιες υπηρεσίες. Τα πανεπιστήμια ανέφεραν μια πιο μέτρια αύξηση κατά 10% του αριθμού των υπηκόων της Ε.Ε. που εγκαταλείπουν θέσεις εργασίας στα θεσμικά τους όργανα. ο αριθμός των πτυχιούχων αυξήθηκε κατά 26% στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και κατά 25% στα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Γλασκώβης.

Αποχωρήσεις σημειώνονται και σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα σε σταθμούς της πυροσβεστικής.

Η βουλευτής των Πρασίνων Καρολάιν Λούκαςβ η οποία ενεργεί ως εκπρόσωπος του Best of Britain, υποστήριξε ότι οι αριθμοί «καταδεικνύουν την κλίμακα των ζημιών που ήδη έχει επιφέρει το Brexit» και κατηγόρησε την Τερέζα Μέι ότι δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα ώστε να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ήδη εργάζονται στην Βρετανία έχουν κατοχυρωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., αλλά χρειάστηκε περισσότερο από έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα μέχρι η Μέι να ξεκαθαρίσει ότι οι πολίτες της Ε.Ε. που βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να παραμείνουν εφόσον κάνουν σχετική αίτηση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μέι είπε στο CBI ότι οι πολίτες της Ε.Ε. δεν θα είναι πλέον σε θέση να «υπερπηδήσουν την ουρά» όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θέσει τη δική του μεταναστευτική πολιτική μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου του Brexit, η οποία πρόκειται να λήξει το 2020 αλλά μπορεί τελικά και να επεκταθεί.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet