Πέρασε με την… πρώτη(!) ο προϋπολογισμός του Δήμου Χαλανδρίου για το 2019
Πολιτική

Πέρασε με την… πρώτη(!) ο προϋπολογισμός του Δήμου Χαλανδρίου για το 2019

Αναμφίβολα, για τα δεδομένα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019, η οποία είχε επεισοδιακά αναβληθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος, αυτή τη φορά (Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018) ήταν… υγιεινός περίπατος. Η συζήτηση εξελίχθηκε χωρίς εντάσεις, κάθε πλευρά κατέθεσε τις απόψεις της και τελικώς το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Ελένη Χριστούλη: Αντιμετωπίζοντας τον Χαλανδραίο ως πολίτη και όχι ως «πελάτη»
Ελένη Χριστούλη

Την εισήγηση του θέματος έκανε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Ελένη Χριστούλη, η οποία είπε ότι ο προϋπολογισμός αποτυπώνει ένα «πολιτοκεντρικό» και όχι ένα «πελατοκεντρικό» σύστημα διαχείρισης των πραγμάτων. Η ίδια τόνισε ότι το νέο οικονομικό πλάνο δίνει έμφαση σε δύο κυρίως τομείς, αυτόν της ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών (σ.σ: ανέφερε ενδεικτικά ότι οι δαπάνες για τις αμοιβές του μόνιμου προσωπικού αυξήθηκαν από κάτι παραπάνω από 14 εκατ. ευρώ το 2014 σε 16,7 εκατ. ευρώ το 2018, ξέχωρα από τις επενδύσεις που γίνονται σε βασικές υποδομές της πόλης, ύφους περίπου 14,5 εκατ. ευρώ) και αυτόν της επέκτασης της κοινωνικής πολιτικής (μέσω της πολιτικής μείωσης των δημοτικών τελών, αλλά και των βοηθημάτων σε ασθενείς οικονομικά ομάδες δημοτών).

Η αντιδήμαρχος χαρακτήρισε, επίσης, ως ιδιαίτερα ικανοποιητικούς τους δείκτες οικονομικής αυτονομίας και αυτοδυναμίας του Δήμου Χαλανδρίου, ενώ σημείωσε ότι το χρηματικό υπόλοιπο ανέρχεται πλέον σε 17,108 εκατ. ευρώ.

Σίμος Ρούσσος: Οι 3 στρατηγικοί στόχοι για το Χαλάνδρι
Σίμος Ρούσσος

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος εξειδίκευσε τις διαχρονικές στρατηγικές που εξυπηρετούν οι προϋπολογισμοί του Δήμου υπό τη διοίκησή του, θυμίζοντας ωστόσο ότι αυτοί διαμορφώνονται με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση και τις δεσμεύσεις του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, όπως αυτά καθορίζονται με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.

Ο κ. Σίμος Ρούσσος σημείωσε ότι η διοίκησή του επέλεξε στρατηγικά να ενισχύσει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών, τόσο με την πολιτική που ακολούθησε στον τομέα των προσλήψεων, όπου χρηματοδοτεί και η ίδια μέρος αυτών, όσο και στις δαπάνες που πραγματοποιεί για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Αντιστοίχως, όπως πρόσθεσε, βάρος έχει δοθεί στην «ανάταξη» της πόλης, μέσω σημαντικών παρεμβάσεων σε βασικές λειτουργίες της και σε μεγάλα έργα υποδομών.

Τέλος, αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι το Χαλάνδρι «στέκεται στα πόδια του», ενισχύοντας διαρκώς τη στήριξη προς τις ευπαθείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Ο δήμαρχος τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει σε συνολικές παρεμβάσεις στην πόλη, αναφέροντας ενδεικτικώς την αυτόνομη διαχείριση απορριμμάτων, τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, το νέο δημαρχείο, τον 2ο υπόγειο χώρο στάθμευσης στην πλατεία Φλύας κ.λπ.

Γιώργος Κουράσης: Κάνετε διακηρύξεις, αλλά δεν βλέπουμε τα έργα
Γιώργος Κουράσης

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ξεκίνησε την παρέμβασή του αναφερόμενος σε σειρά κωδικών για τους οποίους, όπως είπε, εγγράφονται ποσά υψηλότερα από τα φετινά, όπου ωστόσο δεν υπήρξε καμία δαπάνη, καλώντας τη διοίκηση να εξηγήσει τι είναι αυτό που την εμποδίζει να υλοποιήσει έργα και πώς αυτό συνδυάζεται με την αυτονομία του Δήμου, που παρουσίασε προηγουμένως η αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Η παρέμβαση του κ. Γιώργου Κουράση προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ρούσσου, ο οποίος μίλησε για «σοβαρό λάθος» του πρώην δημάρχου και «ανεπίτρεπτη προσπάθεια αποπροσανατολισμού του  Σώματος», καθώς – όπως είπε – αγνοεί ότι τα στοιχεία με τα οποία φτιάχτηκε ο προϋπολογισμός είναι του Ιουλίου 2018, ενώ εάν μπει στο σάιτ του Δήμου θα δει ότι έχουν γίνει οι διακηρύξεις των έργων για τα οποία υποστηρίζει ότι δεν προχωρά η υλοποίησή τους.

Ο κ. Κουράσης ανταπάντησε ότι δεν αμφισβητεί την ύπαρξη διακηρύξεων, αλλά την αποτελεσματικότητα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι από το σύνολο των προϋπολογιζόμενων επενδύσεων, υλοποιήθηκε ένα ποσοστό γύρω στο 20%, το οποίο αυξάνεται στο 46% μόνο με την προσθήκη των αναγκαστικών δαπανών για τη λειτουργία του Δήμου. «Αν είχαν γίνει τα έργα, θα τα είχαμε μπροστά μας, θα μπορούσαμε να τα αγγίξουμε» είπε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, προσθέτοντας ότι «πολίτης θέλει να δει τι γίνεται και εσείς κάνετε διακηρύξεις».

Λούλα Καρατζά: «Ξεζουμίζετε» τον κόσμο για έργα που δεν έχει ανάγκη η πόλη»
Λούλα Καρατζά

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε ότι τον προϋπολογισμό δεν τον έφτιαξε η δημοτική αρχή, αλλά της τον «υπαγόρευσε» το Οικονομικό Παρατηρητήριο και ότι ο «καβγάς» που γίνεται μεταξύ νυν και πρώην δημοτικής αρχής, είναι για το ποιος θα εισπράξει περισσότερα από τους δημότες.

«Ξεζουμίζετε τον κόσμο» είπε προς τη διοίκηση η κ. Καρατζά, σημειώνοντας ότι ο Δήμος σπεύδει να αναλάβει το κόστος πολιτικών που ανήκουν στην κεντρική διοίκηση, μόνο και μόνο για να «προστατεύσει» την κυβέρνηση, αδιαφορώντας εάν φορτώνει τα βάρη στους Χαλανδραίους. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον μεγάλο αριθμό δημοτών και εμπόρων που πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις λογαριασμών και «κλειδώματος» του αριθμού φορολογικού μητρώου τους (ΑΦΜ), λόγω της μη δυνατότητάς τους να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τον Δήμο.

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε η δημοτική σύμβουλος, τα χρήματα που μαζεύει η διοίκηση δεν τα κατευθύνει σε έργα που έχει ανάγκη η πόλη (σ.σ.: έκανε, για πολλοστή φορά, αναφορά στα θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με τη Ρεματιά, τα όμβρια και την αντισεισμική θωράκιση των κτηρίων), ενώ αναρωτήθηκε πού πήγαν οι παρεμβάσεις που θα διαμόρφωναν τον «χαρακτήρα» του Χαλανδρίου, για το οποίο «κοπτόταν η διοίκηση… last years».

Γιώργος Θωμάς: Παριστάνουμε ότι συζητάμε για τον προϋπολογισμό…
Γιώργος Θωμάς

Με τη γνωστή φράση «παριστάνουμε ότι δουλεύουμε, παριστάνουν ότι μας πληρώνουν» ξεκίνησε την παρέμβασή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι η Πόλη μας, για να πει ότι η συζήτηση που γίνεται είναι άνευ ουσίας, αφού πλέον δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε στην ουσία του προύπολογισμού. Όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Θωμάς, ο νομοθέτης ζήτησε να καταρτίζεται ο προϋπολογισμός με καταληκτική ημερομηνία λήψης των οικονομικών στοιχείων την 31/7, ώστε η συζήτηση γι’ αυτόν να ξεκινά τον Αύγουστο και όχι όπως τώρα, την τελευταία στιγμή.

Ο ίδιος είπε ότι «ο προϋπολογισμός δεν είναι νούμερα, αλλά εργαλείο εφαρμογής πολιτικής», το οποίο μπορεί να βοηθήσει ώστε – ακόμη και στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον – μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από τη «μίζερη διαχείριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Θωμάς ολοκλήρωσε την παρέμβασή του λέγοντας ότι ο παρόν προϋπολογισμός έχει καταρτισθεί μόνο και μόνο για να ψηφισθεί και όχι για να «χαράξει» τους στόχους των επόμενων δεκαετιών για το Χαλάνδρι.

Στάθης Ανδρεόπουλος: Σε τι διαφέρει ο προϋπολογισμός που φέρατε από αυτούς που καταψηφίζατε;
Στάθης Ανδρεόπουλος

Για τις «μεγάλες προεκλογικές προσδοκίες» που καλλιεργούσε η διοίκηση όταν ήταν στη μειοψηφία για συμμετοχικούς προϋπολογισμούς και συνδιαμόρφωση με τους πολίτες του αύριο της πόλης έκανε λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι Φιλική Πόλη, προσθέτοντας ότι η πραγματικότητα απέδειξε ότι το «μοντέλο» αυτό δεν προχώρησε ή τουλάχιστον δεν έφερε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εν συνεχεία, ο κ. Στάθης Ανδρεόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει στην κατάρτιση του προϋπολογισμού να λαμβάνουμε υπόψη τόσο τα θέματα που αφορούν στον Δήμο (π.χ. ρέματα, ανακύκλωση κ.λπ.), όσο και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον «μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε». Και στο σημείο αυτό, απηύθηνε το ερώτημα προς τη δημοτική αρχή σε τι διαφέρει ο προϋπολογισμός που έφερε σε σχέση με αυτούς των προηγούμενων διοικήσεων τους οποίους η παράταξη του δημάρχου σταθερά καταψήφιζε.

«Πρέπει να απαντήσετε με σοβαρότητα και γενναιότητα στο ερώτημα αυτό για να αποκατασταθεί η ηθική τάξη στο Σώμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεόπουλος.

Άγγελος Νταβίας: Διοικείτε με βάση «ισορροπίες πλειοψηφίας» και όχι κουλτούρα συναινέσεων
Άγγελος Νταβίας

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία σημείωσε ότι η συζήτηση ενός προϋπολογισμού που λαμβάνει οικονομικά στοιχεία με ημερομηνία 31/7 δεν έχει νόημα και ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ουσιαστικά μόνο κατά την εξέταση της πρώτης αναμόρφωσης.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Άγγελος Νταβίας έθεσε πολιτικά το ζήτημα, λέγοντας ότι η διοίκηση, αντί να «πανηγυρίζει» που χρεώνει τους δημότες για να μπορέσει να «περάσει» τον προϋπολογισμό από το Οικονομικό Παρατηρητήριο, θα έπρεπε να ενημερώσει ανοιχτά τους δημότες για «το πώς έχει γίνει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση», κάνοντας αναφορά στη σχέση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τα έσοδα του Δήμου και την όλο και δυσμενέστερη τροπή που θα λαμβάνει αυτή στο μέλλον.

Ο κ. Νταβίας κατηγόρησε, επίσης, τη διοίκηση ότι ενώ θα μπορούσε, από κοινού με τη μειοψηφία, να αναζητήσει τα σημεία που θα μπορούσε να παρέμβει ώστε να αναδείξει τη διαφορετικότητα, τελικώς επιλέγει να «πατά κουμπιά» και να στηρίζεται σε «ισορροπίες πλειοψηφίας», κάνοντας «επικοινωνιακή διαχείριση» των προβλημάτων και κατηγορώντας δημοτικούς συμβούλους ότι δήθεν «μπλοκάρουν» το έργο της.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet