Δήμος Κηφισιάς: Η διαχείριση απορριμμάτων πρέπει να συνδεθεί με την ανταποδοτικότητα
Κοινωνία

Δήμος Κηφισιάς: Η διαχείριση απορριμμάτων πρέπει να συνδεθεί με την ανταποδοτικότητα

Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί μία από τις μεγάλες «πληγές» της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και οικονομίας. Η πρόσφατη διαμάχη και ανταλλαγή «θερμών» ανακοινώσεων μεταξύ των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής για το θέμα αποτυπώνει μία από τις πλευρές του προβλήματος.

Τι γίνεται, όμως, σε επίπεδο Δήμων; Ποιες δράσεις αναλαμβάνουν για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων τους, πόσο το θεσμικό πλαίσιο τους βοηθά ή τους εμποδίζει στο έργο τους και ποιο είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στους δημότες τους ώστε να περάσουμε πραγματικά σε μια άλλη εποχή σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματά μας;

Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ έθεσε τα συγκεκριμένα ερωτήματα στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αττικής που καλύπτει ειδησεογραφικά, ανοίγοντας τον Φάκελο «Διαχείριση Απορριμμάτων… Εν Δήμω», και παρουσιάζει τις απαντήσεις που μας έδωσαν.

Δήμος Κηφισιάς

Ποιες συγκεκριμένες δράσεις έχει αναλάβει ο Δήμος Κηφισιάς για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων του;

Κάδος ανακύκλωσης σε σχολείο.

Ο Δήμος Κηφισιάς εκπόνησε Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων το 2016, το οποίο καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για τα επόμενα έτη. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος μας αναζήτησε χώρο, σε συνεργασία με όμορους Δήμους, για μονάδα κομποστοποίησης και εντός των ορίων του, για τη δημιουργία πράσινων σημείων και γωνιών ανακύκλωσης.

Με συντονισμένες ενέργειες γίνεται προσπάθεια βελτίωσης των διαδικασιών συλλογής των απορριμμάτων, αλλά και εκπαίδευσης των πολιτών, ώστε να μειώσουμε τα απορρίμματα και να αυξήσουμε το ποσοστό της ανακύκλωσης στον Δήμο μας.

Το πρώτο οκτάμηνο του  2018, ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους Δήμους της Αττικής στον τομέα της ανακύκλωσης απορριμμάτων (μπλε κάδοι – 2.100 τόνοι) καθώς και στην ανακύκλωση κηπαίων (2.125 τόνοι), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ.

Σε περίπου 100 σημεία (σχολεία και δημοτικά κτήρια) έχουν τοποθετηθεί 500 κάδοι χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το πρόγραμμα του ΕΔΣΝΑ για τη συλλογή χαρτιού.

Σε 15 αντίστοιχα σημεία του Δήμου έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης συσκευών, καθώς ο Δήμος μας συμμετέχει οργανωμένα στην ανακύκλωση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού – ΑΗΗΕ.

Επίσης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών έχουν μοιραστεί σε μαθητές και δημότες φυλλάδια με τίτλο «ΚΗΦΙΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ», με πληροφορίες για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των κηπαίων και ογκωδών απορριμμάτων. Ακόμη, έχει μοιραστεί και φυλλάδιο το οποίο παρουσιάζεται το πρόγραμμα αποκομιδής κηπαίων και ογκωδών απορριμμάτων ανά Δημοτική Ενότητα.

Από την άλλη πλευρά, οι επόπτες καθαριότητας της αρμόδιας Υπηρεσίας ενημερώνουν τους καταστηματάρχες για τη σωστή εναπόθεση των απορριμμάτων τους στους κάδους. Ζητούμε, επίσης, συνεχώς τη συνεργασία των πολιτών, με ενημερώσεις και ανακοινώσεις για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Παράλληλα, για πρώτη φορά έγιναν δράσεις πρόληψης σε Δήμο, με συμμετοχή της Κηφισιάς στη συνδιοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Πρόληψης & Ανακύκλωσης, τον Νοέμβριο 2017, και το Repair Café «Μαθαίνω να Επισκευά-ΖΩ», στο πλαίσιο της 64ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς (12/5 – 13/5/2018).

Ενημέρωση μαθητών για την ανακύκλωση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος μας έχει βραβευθεί δύο φορές, από το 2015 και μετά, για τις επιδόσεις του στην ανακύκλωση και στην προώθηση καινοτόμων δράσεων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων Best City Award 2016, Greek Green Awards 2018, στην κατηγορία «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων», για την κατηγορία «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων».

Επόμενος στόχος μας είναι να διευρύνουμε τις ενέργειές μας στην κομποστοποίηση, με διανομή καφέ κάδων σε δημότες μας, για την αξιοποίηση των οργανικών οικιακών απορριμμάτων.

Σε ποια σημεία της πολιτικής του Δήμου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων το θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί ανασταλτικά και τι κατά τη γνώμη σας πρέπει άμεσα να αλλάξει;

Για να πάμε ένα βήμα μπροστά στον τομέα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, απαιτούνται έργα, εφαρμογή καλών ευρωπαϊκών πρακτικών, αλλά και θεσμικό πλαίσιο που να διευκολύνει την επίτευξη στόχων αυτών.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα που ξεκίνησε ο Δήμος μας σε πιλοτική φάση το 2014, «Πληρώνω όσο πετάω (PAYT)», θα μπορούσε να έχει ορατά αποτελέσματα αν ήταν συνδεδεμένο με την ανταποδοτικότητα. Εάν δεν παρέμενε μόνο ως ένα σύστημα ταυτοποίησης, που παρέχει δεδομένα σχετικά με την ποιότητα και ποσότητα των αποβλήτων στους τοπικούς κάδους, αλλά συνέδεε τα αποτελέσματα του με τα δημοτικά τέλη. Δηλαδή, οι συμπολίτες μας που ανακυκλώνουν τα απορρίμματα τους να μπορούν να επιβαρύνονται λιγότερο στα δημοτικά τέλη.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε προς τους δημότες σας σχετικά με την υιοθέτηση μιας πιο οικολογικής συμπεριφοράς αναφορικά με το θέμα των απορριμμάτων;

Η Κηφισιά είναι μια πράσινη πόλη. Είναι η Κηπούπολη των Βορείων Προαστίων. Για τη διατήρηση του «τίτλου» μας, εκτός από «πράσινες πρωτοβουλίες», με δενδροφυτεύσεις που πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο στον Δήμο μας, χρειάζεται και πολλή δουλειά στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας.

Συνεργαζόμαστε με τους πολίτες για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και δεν διστάζουμε – ακόμα και σε προεκλογική περίοδο – να επιβάλουμε πρόστιμα σε όσους προβαίνουν σε παραπτώματα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Ο στόχος μας δεν είναι εισπρακτικός, αλλά αποσκοπούμε στη συμμόρφωση των πολιτών και των επιχειρήσεων σε λογικές και πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet