Της συναλλαγής το… ανάγνωσμα πριν τις εκλογές – Δηλαδή, μετά τι θα γίνει;
Ενυπόγραφα

Της συναλλαγής το… ανάγνωσμα πριν τις εκλογές – Δηλαδή, μετά τι θα γίνει;

Γεγονότα απείρου… κάλλους συμβαίνουν ήδη στις τοπικές κοινωνίες ενόψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών με την «ιδιόρρυθμη» απλή αναλογική που επέλεξαν οι κυβερνώντες ως το κατάλληλο εκλογικό σύστημα.

Πληθώρα υποψηφιοτήτων, μερικές εκ των οποίων προκαλούν γέλωτα, αλλά και έντονο προβληματισμό για το μέλλον του αυτοδιοικητικού θεσμού.

Τεράστια δυσκολία ώστε να βρεθούν οι ενδιαφερόμενοι που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, με αποτέλεσμα όποιος κινείται απέξω από τα εκλογικά κέντρα να «κινδυνεύει» με «απαγωγή» και ένταξη σε κάποιους συνδυασμούς.

Παρασκηνιακές συζητήσεις, ανταλλαγή «θερμών όρκων», υποσχέσεις συμμαχίας, ενόψει της δεύτερης Κυριακής, που μάλλον θα αποδειχθεί ο κανόνας – και μένει να αποδειχθεί εάν θα είναι και απόλυτος – στις περισσότερες των εκλογικών αναμετρήσεων.

Κι όλα αυτά πριν τις εκλογές. «Και μετά τι θα γίνει;» πολύ λογικά θα αναρωτηθεί κάποιος. Πώς θα διοικηθούν οι Δήμοι, πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις στα πολυ-παραταξιακά Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, όπου – μεταξύ όσων όντως έχουν να προσφέρουν στην Αυτοδιοίκηση – θα έχει «πιάσει στασίδι» και ο κάθε «πικραμένος»;

_______________________
Με το να «κατεβάζεις» τη βάση, ώστε να «εισαχθούν» όσο γίνεται περισσότεροι σε μια δομή, δεν επιτυγχάνεις την αναβάθμισή της και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της. Απεναντίας, «μοιράζεις» επιχειρήματα σε όσους δεν επιθυμούν να προσφέρουν ουσιαστικό έργο.
_______________________

Φανταζόμαστε πόσα διαπαραταξιακά προ-συμβούλια θα γίνονται πριν τις κυρίως συνεδριάσεις των αντίστοιχων Σωμάτων, ώστε να διερευνώνται – ή και να επιτυγχάνονται – οι όποιες συναινέσεις. Πόσες συναλλαγές και σκληροί εκβιασμοί θα λαμβάνουν χώρα για το ποιο έργο, πώς και με ποιους θα προχωρήσει στον τάδε Δήμο ή στη δείνα Περιφέρεια. Πόσες ιδεολογικές ή άλλες εμμονές θα μπορούν να «φρενάρουν» παρεμβάσεις που θα μπορούσαν, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Κατά τ’ άλλα, η απλή αναλογική που επιχειρείται σήμερα να εφαρμοσθεί θα ενισχύσει την πολυφωνία, θα αποτυπώσει δικαιότερα στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια τη λαϊκή βούληση, θα συμβάλλει στη διαφάνεια και στην κάθαρση.

Μακάρι να διαψευσθούμε. Μακάρι η πράξη να αποδείξει ότι οι φόβοι και οι ισχυρές ενστάσεις μας σε αυτό που επιχειρείται να εφαρμοσθεί στην Αυτοδιοίκηση, είναι ανεδαφικοί και εκτός πραγματικότητας.

Νομίζουμε, όμως, ότι δεν θα συμβεί αυτό. Απεναντίας, αυτό που θα αποδειχθεί είναι ότι με το να «κατεβάζεις» τη βάση, ώστε να «εισαχθούν» όσο γίνεται περισσότεροι σε μια δομή, δεν επιτυγχάνεις την αναβάθμισή της και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της. Απεναντίας, «μοιράζεις» επιχειρήματα σε όσους δεν επιθυμούν να προσφέρουν ουσιαστικό έργο. Γιατί θα θέλαμε πραγματικά να μας πει κάποιος πώς θα κρίνουμε την επόμενη δημοτική και περιφερειακή αρχή, όταν στην «απολογία» που θα της ζητούμε, θα προβάλλει το ισχυρό επιχείρημα ότι δεν διοικεί μόνη της, αλλά εξαρτάται από τη σύνθεση των αντίστοιχων Συμβουλίων…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet