Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές κάλπες
Ενυπόγραφα

Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές κάλπες

Πέρασε και η πασχαλινή περίοδος ανάπαυλας και πλέον – μετά και το μικρό πρωτομαγιάτικο διάλειμμα – εισερχόμαστε κανονικά στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Για λίγα 24ωρα ακόμη, μέχρι τις 5 Μαΐου, οπότε θα έχουμε τελική κατάθεση στα Πρωτοδικεία της χώρας των συνδυασμών που θα λάβουν μέρος στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, θα λάβουν χώρα οι τελευταίες συμφωνίες-συνεργασίες, θα έχουμε τις όποιες… αποσύρσεις υποψηφιοτήτων, που δεν θα κατορθώσουν να καταρτίσουν τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια και πλέον θα είμαστε έτοιμοι για την κρίσιμη μέρα.

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι θα τα δώσουν όλα για μια θέση στην επόμενη αυτοδιοικητική μέρα σε Περιφέρειες και Δήμους, αναμένοντας την ψήφο των δημοτών τους για να μάθουν πώς θα διαμορφωθεί το μετεκλογικό τοπίο. Όμως, ελάχιστοι από αυτούς σκέφτονται ουσιαστικά την επόμενη μέρα και πώς θα διοικηθούν ουσιαστικά οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας στην εποχή της απλής αναλογικής, όπου – στην πλειονότητα των περιπτώσεων – θα χρειάζονται πάνω από δύο συμπράξεις για να σχηματισθούν οι αντίστοιχες πλειοψηφίες. Το κλίμα που εισπράττουμε είναι σαν να πρόκειται με κάποιον «μαγικό» τρόπο από 1ης Σεπτεμβρίου να παραμερισθούν ιδεολογικές και άλλες αντιθέσεις (που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν σε ακραίες προσωπικές αντιπαραθέσεις) και τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια να αρχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Η δυσκολία επίτευξης συναινέσεων στα επόμενα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια θα είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο εντονότερες θα είναι οι αντιπαραθέσεις που θα έχουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι να στηθούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες.

Μακάρι και να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά πολύ φοβούμαστε ότι η πραγματικότητα θα είναι διαφορετική. Χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε το πόσο θα διαρκέσει η περίοδος… προσαρμογής, θεωρούμε βέβαιο ότι τουλάχιστον για ένα μακρύ χρονικό διάστημα θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στις συνεδριάσεις των εν λόγω Σωμάτων τοπικής Δημοκρατίας. Η δε δυσκολία επίτευξης συναινέσεων θα είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο εντονότερες θα είναι οι αντιπαραθέσεις που θα έχουμε στις αμέσως επόμενες μέρες, μέχρι να στηθούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες. Μάλιστα, από το είδος των αντιπαραθέσεων – και κυρίως από το ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτές – ίσως μπορέσουμε να προβλέψουμε και ποιες συνεργασίες θα δούμε να δημιουργούνται από την επομένη των εκλογών…

Σε κάθε περίπτωση, από εδώ και πέρα οι εξελίξεις θα είναι ενδιαφέρουσες και κυρίως θα καθορίσουν το πώς θα εξελιχθεί ο αυτοδιοικητικός θεσμός στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Θα μάθουμε, δηλαδή, εάν ζούμε την παραμονή μιας νέας αυτοδιοικητικής εποχής ή εισερχόμαστε σε μια περίοδο πλήρους απαξίωσης αυτού που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet