Παιδιά, μην γυρίζετε την πλάτη στις κάλπες – Αυτές οι εκλογές σας αφορούν!
Πρόσωπα

Παιδιά, μην γυρίζετε την πλάτη στις κάλπες – Αυτές οι εκλογές σας αφορούν!

Σε κάθε εκλογική διαδικασία πρωταγωνιστές δεν είναι όσοι διεκδικούν την ψήφο, αλλά αυτοί που την παρέχουν. Και δεν το γράφουμε αυτό με διάθεση να κολακέψουμε τους ψηφοφόρους, όπως είθισται να κάνουν οι περισσότεροι από όσους αυτή την εποχή μιλούν για τον «πρωταγωνιστή λαό», αλλά με πλήρη συνείδηση της κρίσιμης ευθύνης που έχει η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Και για τούτο θα πρέπει να ασκείται με σύνεση και νηφαλιότητα.

Στην εκλογική μάχη της προσεχούς Κυριακής, ωστόσο, υπάρχει και ένας νεωτερισμός. Αυτή τη φορά μπροστά στην κάλπη έχουν δικαίωμα να βρεθούν και οι 17άρηδες, τα παιδιά μας, στα οποία και απευθύνεται το παρόν άρθρο προκειμένου – αν τα καταφέρει – να τα παρακινήσει να γίνουν πραγματικοί «πρωταγωνιστές» αυτών των εκλογών.

Ξέρω ότι οι περισσότεροι από εσάς αντιμετωπίζουν από αδιάφορα, έως και ειρωνικά, όλο τούτο το εκλογικό πανηγυράκι. Γνωρίζω ότι είστε αγχωμένοι, είτε γιατί ήδη έχετε μπει σε εντατική προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, είτε γιατί είστε ήδη στην τελική ευθεία γι’ αυτές. Επίσης, το πιο πιθανό είναι οι περισσότεροι από εσάς να έχετε αισθανθεί ήδη έντονα τις συνέπειες της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, είτε γιατί ο μπαμπάς ή η μαμά ή άλλο μέλος της οικογένειάς σας έχει μείνει άνεργο, είτε γιατί βιώνετε καθημερινά την γκρίνια και τα άλλα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούν οι δύσκολες σημερινές συνθήκες στις περισσότερες οικογένειες.

Άρα, το τελευταίο που έχετε στον νου σας είναι να πάτε την Κυριακή και να ψηφίσετε. Εξάλλου, έχετε «γραμμένους» όλους αυτούς του τύπους/τύπισσες (οι περισσότεροι/ες με γραβάτες και καλοσιδερωμένα κουστούμια ή φορεματάκια) που τα κατάφεραν τόσο καλά μέχρι σήμερα, ώστε – ακόμη κι αν πετύχετε στον στόχο που έχετε θέσει – μάλλον θα χρειαστεί να τον κάνετε εργασιακή πράξη σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Όλα αυτά είναι σωστά. Ούτε οι δικές μας γενιές κατάφεραν να κάνουν την επανάσταση και να φτιάξουν μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Ούτε εμείς καταφέραμε να ξεφύγουμε από όσα κατηγορούσαμε τους παλαιότερους (γονείς, πολιτικούς κ.λπ.). Προσπαθήστε να το πετύχετε εσείς. Μην αφήσετε ΜΟΝΟ εμάς να καθορίσουμε το αύριό σας. Μην μας αφήσετε ΜΟΝΟΥΣ, γιατί θα κάνουμε τα ίδια λάθη.

Μπείτε στο… παιχνίδι. Το μάτι σας κόβει, το μυαλό σας παίρνει χιλιάδες στροφές. Δείτε, ακούστε, διαβάστε, μιλήστε με τους γονείς σας, συγκρίνετε και πηγαίνετε στην κάλπη να μας δείξετε πώς γίνεται η διαφορά. Μην πουλήστε τον αγώνα που κάνει ο καθένας και η καθεμία από εσάς, για τον δικό του στόχο, όποιος κι αν είναι, γυρνώντας την πλάτη στην κάλπη της Κυριακής. Η πραγμάτωση του στόχου σας εξαρτάται από αυτούς που θα κυβερνούν τη χώρα, τις περιφέρειες και τους δήμους της, από όσους θα βρίσκονται αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σας αφορούν οι εκλογές της 26ης Μαΐου. Είτε μείνετε στην Ελλάδα (που σας το εύχομαι ολόψυχα και σας παρακαλώ να το κάνετε), είτε βρεθείτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα πρέπει να θυμάστε πάντα τον στίχο από ένα παλιό τραγούδι που ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου (από τη δική μας… ροκ εποχή): «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα…».

Τα λέμε την Κυριακή… στις κάλπες!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet