2η ημερίδα ενημέρωσης και διαβούλευσης για τη δημιουργία πρότυπου χώρου πρασίνου 15 στρεμμάτων στον Άγιο Θωμά
Κοινωνία

2η ημερίδα ενημέρωσης και διαβούλευσης για τη δημιουργία πρότυπου χώρου πρασίνου 15 στρεμμάτων στον Άγιο Θωμά

Η δημιουργία πρότυπου χώρου πρασίνου σε έκταση 15 στρεμμάτων στο τμήμα του καλυμμένου ρέματος Σαπφούς στην περιοχή του Αγίου Θωμά (οδός Πρωταγόρα), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «LIFE Grin», παρουσιάστηκε κατά τη 2η ημερίδα ενημέρωσης και διαβούλευσης που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, παρουσία του δημάρχου Αμαρουσίου, Θεόδωρου Αμπατζόγλου, μελών της διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, εταίρων του προγράμματος, εκπροσώπων κρατικών φορέων, κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Η υλοποίηση του έργου από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου Αμαρουσίου, έχει στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της βιοποικιλότητας εντός του αστικού ιστού. Τα αποτελέσματα από την  υλοποίηση του προγράμματος στον Δήμο Αμαρουσίου, και στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, πρόκειται να λειτουργήσουν ως πρότυπο σε τουλάχιστον άλλους 8 Δήμους της χώρας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό τον συντονισμό του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ), σε συνεργασία, με τη γενική γραμματεία Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (διεύθυνση Προστασίας), τη συμβουλευτική εταιρεία «Τεχνομοιόσταση» και την ΚΕΔΕ.         

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου στην τοποθέτησή του έθεσε ως στρατηγικό στόχο της επόμενης τετραετίας τη μεταστροφή σε πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον, υπογραμμίζοντας:    

«Η πόλη μας κυριαρχείται από το τσιμέντο και αυτό που έχουμε ανάγκη είναι περισσότερο πράσινο. Αυτό θα διαπεράσει τη δράση μας καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας, προσπαθώντας να κάνουμε μία μετάβαση από μια πόλη όπου κυριαρχεί το τσιμέντο και το γκρίζο σε μια πόλη που κυριαρχεί το πράσινο, το περιβάλλον και πολιτικές που είναι φιλικές προς αυτό.

»Το Μαρούσι έχει επιβαρυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες από πολύ μεγάλες υπερτοπικές χρήσεις και από τεράστια οικοδομικά συγκροτήματα.
Στόχος μας είναι σταδιακά και μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Δήμου μας, να μετασχηματίσουμε αυτή τη διαδικασία, ενεργώντας όπου μπορούμε με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, πάρκων και παιδικών χαρών».                  

Παράλληλα, χαρακτήρισε το πρόγραμμα «LIFE Grin» ως ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία χώρων πρασίνου προς όφελος των γειτονιών της πόλης και πρόσθεσε: «Είναι μία δράση που αγκαλιάζουμε και στηρίζουμε και τέτοιες θα ακολουθήσουν πολλές, με σκοπό να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις προς όφελος των κατοίκων της πόλης μας».         

Καταλήγοντας την εισήγησή του, ο κ. Θ. Αμπατζόγλου ζήτησε την ευαισθητοποίηση όλων επισημαίνοντας: «Όσες χρηματοδοτήσεις και να πετύχουμε, όσα έργα και να κάνουμε, αν δεν αντιληφθούμε ότι η διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων σε αξιοπρεπή κατάσταση είναι υπόθεση όλων μας και του καθενός ξεχωριστά, δεν θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε ποτέ, ένα ανθρώπινο Μαρούσι».

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Κων/να Τσαγκάρη, μίλησε για τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου στο πλαίσιο του προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι «φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε και διαχειριζόμαστε το αστικό πράσινο, προκειμένου να κάνουμε τη ζωή και τις πόλεις μας ανθεκτικότερες απέναντι στην κλιματική αλλαγή».        

Εκ μέρους της ομάδας εργασίας του Δήμου Αμαρουσίου, ο γεωπόνος Αθανάσιος Μερκούρης και ο γεωπόνος – αρχιτέκτων Τοπίου Νικόλαος Τσόλκας ανέπτυξαν το πλαίσιο δημιουργίας του χώρου πρασίνου – πάρκο με κριτήρια αειφορίας και ζήτησαν τη συνδρομή όλων τόσο κατά την υλοποίηση του έργου, όσο και στη συντήρηση και προστασία του.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου προτάθηκε η φύτευση συστάδων δέντρων αειθαλών και φυλλοβόλων, ξυλοθερμικού χλοοτάπητα ενταγμένου στις κλιματολογικές συνθήκες τις περιοχής, η δημιουργία τριών θεματικών κήπων, εκ των οποίων ο ένας θα είναι χαρακτηρισμένος ως «ελληνικός κήπος» και θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από ελληνικά φυτά, ο δεύτερος θα είναι άνυδρος, που σημαίνει ότι τα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν ελάχιστη έως καθόλου ανάγκη από νερό και ο τρίτο κήπος, που θα χαρακτηρίζεται ως «ο κήπος των πεταλούδων», θα έχει έντονα χρώματα με σκοπό της αύξηση της βιοποικιλότητας μέσα στον αστικό ιστό. Ενδιάμεσα αυτών των φυτεύσεων θα υπάρχουν φυτεύσεις από καλλωπιστικούς θάμνους, κυρίως από την ελληνική χλωρίδα.

Επίσης προτείνεται η δημιουργία ενός «τεχνικού λειμώνα», με στόχο η φύση να έλθει μέσα στην πόλη.

Στη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε καταγράφηκαν οι προτάσεις των παρισταμένων κατοίκων και φορέων, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού έργου.

Την ημερίδα χαιρέτησε επίσης ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Στέφανος Τσιπουράκης. Εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου παρέστησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Σμυρνής, οι αντιδήμαρχοι Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Κωνσταντίνος Ρώτας, Ιωάννης Νικολαράκος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου (ΟΚΟΙΠΑΔΑ) Πέτρος Κόνιαρης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Βλάχου Σταματάκη, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Φανή Λέκκα, Ιωάννης Ιωαννίδης,   Αικατερίνη Ιωάννου, Παναγιώτης Σαγρής, Αικατερίνη Βουρλάκη, Μαρία Ρώτα.                                

Παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στελέχη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΔΜΟ), ο αντιπρόεδρος του ΙΓΕ, Αλέξανδρος Κόκκαλης, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet