Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το ν/σ για την Πολιτική Προστασία
Σύνδεσμοι-Φορείς

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το ν/σ για την Πολιτική Προστασία

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, συμμετείχε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, όπου συζητήθηκε με την παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, το σχέδιο νόμου για την Πολιτική Προστασία.  

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να γίνει αναλυτική ενημέρωση για τις αλλαγές που προωθούνται με το νομοσχέδιο, το νέο ρόλο και τις αρμοδιότητες που θα αναλάβουν οι δήμοι με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και να κατατεθούν οι προτάσεις της ΚΕΔΕ.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς  χαρακτήρισε τομή στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας τη νομοθετική παρέμβαση και τόνισε ότι το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου έρχεται να δώσει οριστικές λύσεις σε χρόνιες αρρυθμίες και παθογένειες του συστήματος Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας και να αποσαφηνίσει οριστικά δομές, διαδικασίες και λειτουργικά ζητήματα που αφορούν στην επιχειρησιακή εμπλοκή των Δήμων όλης της χώρας.

Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο απλούστευσης διαδικασιών και ενίσχυσης της αμεσότητας και αποτελεσματικότητας των μηχανισμών των δήμων με έμφαση στην προετοιμασία και την πρόληψη, στην αντιμετώπιση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, αλλά και ένα νομοθέτημα που θωρακίζει οργανωτικά και επιχειρησιακά τους ΟΤΑ της χώρας, αναβαθμίζοντας τον ρόλο των υπηρεσιών τους και δίνοντας οριστικό τέλος σε διαδικασίες αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας φορέων.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ αποτίμησαν θετικά το νέο νομοσχέδιο, τονίζοντας ωστόσο την αναγκαιότητα, να αποσαφηνιστεί ο ρόλος, αλλά και οι ευθύνες των δήμων. Επιπλέον, θα πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στον περιφερειακό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, στην τοποθέτησή του τόνισε:

«Το σχέδιο νόμου κινείται στην σωστή κατεύθυνση και επιλύει χρόνιες παθογένειες και δυσλειτουργίες. Επιλύει προβλήματα με την εκπαίδευση των εθελοντών, ειδικότερα σε κατηγορίες Πολιτικής Προστασίας που μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί επαρκείς εκπαιδεύσεις. Προβλέπει ένα μόνιμο Κέντρο Εκπαίδευσης Πολιτικής Προστασίας για εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση αιρετών, στελεχών Αυτοδιοίκησης και Δημοσίου Τομέα και εθελοντών, αλλά και πολιτών (και όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο). Πρέπει να καθορισθούν όμως ακόμα πιο σαφώς και οι αρμοδιότητες σε Περιφέρειες, και Δήμους, χωρίς να ξεχνάμε τους Συνδέσμους Δήμων, έτσι ώστε να αποφευχθούν δυσλειτουργίες και κακός συντονισμός μεταξύ των βαθμών αυτοδιοίκησης και του κράτους. Απαιτείται, επίσης, η ενίσχυση της διαδημοτικής συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και αναβάθμιση και επέκταση του ρόλου των Συνδέσμων Δήμων.

»Όσον αφορά τη χρηματοδότηση είναι απαραίτητη η διασφάλιση της έγκαιρης εκταμίευσης των πόρων Πολιτικής προστασίας προς τους Δήμους και τους Συνδέσμους Δήμων, για να πραγματοποιούνται έγκαιρα οι δράσεις πρόληψης, καθώς και να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για τη μετατροπή των ΚΑΠ Πυροπροστασίας σε ΚΑΠ Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να διαθέτουν χρήματα για την καλύτερη αντιμετώπιση όλων των περιστατικών που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας. Παρά το ότι το σχέδιο νόμου κάνει σχετική πρόβλεψη, τονίζουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλισθούν περισσότεροι πόροι για την Πολιτική Προστασία και από άλλες πηγές, πέραν των ΚΑΠ Πυροπροστασίας, (π.χ. Πράσινο Ταμείο) ενώ θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής των Συνδέσμων Δήμων στο Πρόγραμμα ΦιλόΔημος γιε επέκταση και βελτίωση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού.

»Αναφορικά με τα εργασιακά θέματα θα ήθελα να αναφερθώ στην ανάγκη για δημιουργία ειδικού ξεχωριστού Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας αποκλειστικά για την Πολιτική Προστασία αποτελούμενο από οκτάμηνες ή δωδεκάμηνες συμβάσεις, να υπενθυμίσω το πάγιο αίτημα των ΟΤΑ για παράταση των τετράμηνων συμβάσεων Πυροπροστασίας σε πεντάμηνες, ώστε να συμπίπτουν με τη χρονική διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και να επισημάνω επίσης την ανάγκη για εξαίρεση των εργαζομένων στην Πολιτική Προστασία από τον χρονικό περιορισμό παρέλευσης ενός έτους από τη λήξη της προηγούμενης συμβάσεώς τους, που ισχύει για την επαναπρόσληψη τους στο Δημόσιο.

»Τέλος όσον αφορά τον εθελοντισμό, τονίζοντας και πάλι ότι το σχέδιο νόμου επιλύει πληθώρα χρόνιων θεμάτων που άπτονται των εθελοντών, θα ήθελα άλλη μία φορά να πω ότι είναι απόλυτα αναγκαία η περαιτέρω αξιοποίηση και αύξηση του εθελοντικού κινήματος με την θέσπιση κινήτρων για ένταξη πολιτών σε εθελοντικές ομάδες».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet