Πρόταση 9 σημείων που βελτιώνουν τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης στον Πειραιά
Επιχειρήσεις-Αγορά

Πρόταση 9 σημείων που βελτιώνουν τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης στον Πειραιά

Με ενισχυμένη πλειοψηφία αλλά και με την ένταξη εννέα πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων και 231 παρατηρήσεων, το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕ.ΣΥ.) Αττικής γνωμοδότησε επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η απόφαση, αποστέλλεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς Σ. Αντωνάκου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στην οποία το θέμα συζήτησης ήταν η «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την τροποποίηση και ανανέωση της Α.Π. 104050/17-5-2006 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του ΟΛΠ Α.Ε.»

Η Περιφέρεια σημειώνει ότι η μελέτη αφορά 19 υφιστάμενες αδειοδοτημένες και σε λειτουργία δραστηριότητες του λιμένα, δέκα έργα που φέρουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και τέσσερα νέα προγραμματισμένα έργα, τα οποία επί του παρόντος δεν διαθέτουν αδειοδότηση.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης τοποθετήθηκαν επικεφαλής και εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΠΕ.ΣΥ., δήμαρχοι της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, επισήμανε ότι για τη διοίκηση της Περιφέρειας η προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητα. «Για εμάς είναι αναγκαίο πέραν των άλλων, να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στον τομέα της κυκλοφορίας και της κίνησης των οχημάτων, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση της πόλης και των κατοίκων όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στο λιμάνι του Πειραιά» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό να προχωρήσει η υλοποίηση των εν λόγω έργων προς όφελος της ανάπτυξης, των πολιτών του Πειραιά αλλά και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Θέλουμε επενδύσεις στην Αττική με αυξημένο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο». 

Επιπλέον, απευθυνόμενος σε όσους υποστήριξαν ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δήθεν καλύπτει παρανομίες, τόνισε ότι «σε όλα αυτά τα ψέματα απαντάμε με αλήθειες». Στη συνέχεια παρουσίασε έγγραφα και αποφάσεις μέσω των οποίων αποδείχθηκε ότι έχουν ακολουθηθεί όλα τα προβλεπόμενα βήματα. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «το έργο της επέκτασης του νότιου προβλήτα εκτελείται με απόλυτη νομιμότητα, έχοντας όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις».

Επίσης, ο κ. Πατούλης έκανε και συγκεκριμένες αναφορές σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας τονίζοντας ότι «το έργο της επέκτασης του νότιου προβλήτα του Λιμένος Πειραιά, είναι έργο που εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Αττικής από τη Διοίκηση της κ. Δούρου», για να συμπληρώσει ότι «η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ποτέ δεν είπε ψέματα στους πολίτες του Πειραιά».

Στη βάση αυτή στηρίχθηκε και η εισήγηση της κ. Αντωνάκου μέσω της οποίας διαφαίνεται ότι η σημερινή διοίκηση εκφράζει την αντίθεσή της στη διαχείριση και απόθεση των βυθοκορημάτων στη θάλασσα του Σαρωνικού. «Αυτό που εμείς ζητάμε, όσον αφορά το έργο των βυθοκορήσεων, είναι να επιλεγεί η καλύτερη λύση για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και αν κοστίζει καθώς οι άνθρωποι είναι πάνω από οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα», σημείωσε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.

Βελτιώνοντας τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης στον Πειραιά

Στα εννέα σημεία που εισηγείται το ΠΕ.ΣΥ. προς το υπουργείο Περιβάλλοντος να ληφθούν υπόψη κατά την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, κατόπιν εισήγησης της κ. Αντωνάκου επισημαίνεται ότι «η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο της αρμοδιότητας που έχει ως εισηγήτρια, ζητεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος να  συμπεριληφθούν στην υπό έκδοση Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων οι 231 ειδικοί, γενικοί και πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι οι οποίοι αναφέρονται στην εισήγηση του τμήματος Περιβάλλοντος της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, συμπληρωμένοι με τους παρακάτω πρόσθετους όρους οι οποίοι υπερισχύουν κάθε διαφορετικής διατύπωσης που πιθανόν υπάρχει στη μελέτη και στην εισήγηση».

Ειδικότερα, το ΠΕ.ΣΥ. προτείνει:

  1. Να αποτραπεί η απόρριψη των βυθοκορημάτων στη θάλασσα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των 60.600 m³ βυθοκορημάτων που θα προέλθουν από τις  βυθοκωρήσεις των ιδιαίτερα βεβαρημένων περιοχών του Προβλήτα Ηρακλέους και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
  2. Να προσδιοριστούν οι χώροι εξεύρεσης αδρανών υλικών του απαιτούνται για την κατασκευή των έργων.
  3. Να προσδιοριστούν οι χώροι απόθεσης των αναγκαίων υλικών για την κατασκευή των έργων.
  4. Να απαγορευτεί η σώρευση ιζημάτων βυθού, αδρανών υλικών και σκωρίας στον χερσαίο χώρο του εργοταξίου στο Παλατάκι.
  5. Να απαγορευτεί η μεταφορά αδρανών υλικών και σκωρίας οδικώς και η μεταφορά τους να γίνει μόνο διά θαλάσσης.
  6. Να εκπονηθεί με δαπάνες του ΟΛΠ Α.Ε. συνολική κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την παραλιμένια περιοχή, στην οποία θα έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις από όλα  τα προτεινόμενα με το «Master Plan» έργα.
  7. Να υπάρξει ρητή δέσμευση του ΟΛΠ για την άμεση  υλοποίηση του έργου της ηλεκτροδότησης των πλοίων της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας από τη στεριά κατά τον ελλιμενισμό τους.
  8. Nα δημιουργηθεί μόνιμο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης της ρύπανσης, που θα καλύπτει με τακτικές μετρήσεις την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηχορύπανση, τη φωτορύπανση και τον έλεγχο των θαλάσσιων νερών και να συσταθεί μόνιμο παρατηρητήριο περιβαλλοντικής παρακολούθησης  και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, το οποίο θα στεγαστεί στο κτήριο των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων στον Άγιο Διονύσιο.
  9. Να διαγραφεί στη σελίδα 20/44 της εισήγησης στην παράγραφο 6 «Βελτίωση υποδομών ΝΕΒ Περάματος – Νέα δεξαμενή», η αναφορά «και πρόσθετων νηοδόχων πλοίων».

Η πρόταση των παραπάνω εννέα σημείων ψηφίστηκε από τα μέλη της παράταξης Νέα Αρχή για την Αττική του Γ. Πατούλη, υποστηρίχθηκε από την παράταξη του Γ. Σγουρού, από μέλη της παράταξης του κ. Τζήμερου, καθώς και από ανεξάρτητους περιφερειακούς συμβούλους.

Τέλος, η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, καθώς η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων της Μελέτης είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet