Η Ευρώπη ετοιμάζει υγειονομικό «στρατό»
REUTERS/YVES HERMAN
Κόσμος

Η Ευρώπη ετοιμάζει υγειονομικό «στρατό»

Οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν τη νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, αλλά στα νοσοκομεία ετοιμάζονται για το επόμενο κύμα μολύνσεων.

Πολλά σχεδιάζουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ΜΕΘ και άλλα θέλουν να δημιουργήσουν εφεδρικό «στρατό» από επαγγελματίες γιατρούς, έτοιμους να αναπτυχθούν όπου χρειαστεί και υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις ασθενών.

Ταχύρρυθμα σεμινάρια

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν οργανώσει πλήθος ταχύρυθμων σεμιναρίων για την αντιμετώπιση ασθενών με Covid-19 και αναζητούν τρόπους επανεκπαίδευσης προσωπικού ώστε να αποφύγουν ελλείψεις σε καίρια πόστα σε περίπτωση δεύτερου κύματος.

«Χρειαζόμαστε έναν υγειονομικό στρατό», αναφέρει ο πρόεδρος της ESICM (Ευρωπαϊκή Ένωση Εντατικής Ιατρικής Φροντίδας) και επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Μιλάνου, ο οποίος επισημαίνει ότι το ιατρικό προσωπικό οφείλει να είναι πιο ευέλικτο στην εργασία του.

«Αν υπάρξει νέο κύμα κορωνοϊού, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό κοντά σε περιοχές στην Ιταλία» επισημαίνει.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αιφνιδιάστηκαν από το πρώτο κύμα κορωνοϊού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν συνταξιούχους γιατρούς και φοιτητές ιατρικής.

Κάποια κράτη χρειάστηκε να χτίσουν νοσοκομεία για να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που νοσηλευόταν. Επίσης υπήρξε έλλειψη εξοπλισμού για ΜΕΘ, κάτι που ισχύει και σήμερα. Για παράδειγμα η Ιταλία, ίσως χρειαστεί να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των αναισθησιολόγων και άλλου ειδικού ιατρικού προσωπικού των ΜΕΘ.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα νοσοκομεία επανεκπαιδεύουν χειρουργούς, καρδιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό από διάφορα τμήματα, ώστε -όταν χρειαστεί- να μετακινηθούν στις ΜΕΘ.

Η Ολλανδία προσπαθεί να επαναστελεχώσει τις ΜΕΘ με πιο ειδικευμένο προσωπικό.

Μεταφορά γιατρών και ασθενών

Η Ε.Ε. χρηματοδότησε τη διασυνοριακή μεταφορά ιατρικού προσωπικού στις πιο πληγείσες περιοχές κατά την κορύφωση της πανδημίας. Τον Απρίλιο στάλθηκαν γιατροί στην Ιταλία από τη Νορβηγία και τη Ρουμανία.

Αλλά το πείραμα φαίνεται ότι απέτυχε καθώς η διαφορετική γλώσσα αποτελεί εμπόδιο αποτελεσματικότητας.

Επίσης μερικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές ή χώρες όπως έκανε η Γαλλία στέλνοντας ασθενείς στη Γερμανία και λαμβάνοντας από την Ιταλία. Ωστόσο η μεταφορά τους ενέχει κινδύνους.

Πηγή: Reuters/naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet