Μαρούσι: Τα 125 χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε η Γερμανική Σχολή Αθηνών
Κοινωνία

Μαρούσι: Τα 125 χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε η Γερμανική Σχολή Αθηνών

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA), ένα από τα αρχαιότερα γερμανικά σχολεία του εξωτερικού, γιόρτασε τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 τα 125 χρόνια από την ίδρυσή της, παρουσία διακεκριμένων αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, κορυφαίων εκπροσώπων της πολιτικής και επιστημονικής ζωής και μελών της σχολικής κοινότητας.

Σε μια λαμπρή τελετή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και απόφοιτος της DSA Παναγιώτης Πικραμμένος, μοιράστηκε με το κοινό αναμνήσεις από τη φοίτησή του στη Σχολή. Χαιρετισμό στους πολυάριθμους προσκεκλημένους απηύθυναν επίσης η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα dr. Ernst Reichel, η διευθύντρια της Σχολής Annedore Dierker, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γερμανικής Σχολής Αθηνών Martin Schüller, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Κώστας Γαλάνης και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Βίκυ Αθανάσογλου. Το ταξίδι στην 125χρονη ιστορία της Σχολής ολοκληρώθηκε με ξεχωριστά μουσικά έργα που ερμήνευσαν η ορχήστρα, το ανσάμπλ κιθάρας και τα ροκ συγκροτήματα της Σχολής.

Η ιστορία της Γερμανικής Σχολής Αθηνών:

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών ιδρύεται το 1896 από τον σπουδαίο αρχαιολόγο, αρχιτέκτονα και φιλέλληνα Wilhelm Dörpfeld, και σύντομα στεγάζεται στο πρωτοποριακό για την εποχή σχολικό κτήριο επί της οδού Αραχώβης στις παρυφές του Λυκαβηττού. Εδώ γεννιέται μια σχολική κοινότητα, η οποία υπηρετεί την συνύπαρξη των αξιών του ελληνικού και γερμανικού πολιτισμού, την εκμάθηση της γερμανικής και ελληνικής γλώσσας και τη μετάδοση μορφωτικών αξιών.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος οδηγεί στην παύση λειτουργίας της Σχολής η οποία ανασυστήνεται το 1921 με νέα προγράμματα διδασκαλίας και κτηριακές επεκτάσεις. Η DSA αναπτύσσεται, εισάγει τα προπαρασκευαστικά μαθήματα για την προετοιμασία των Ελλήνων μαθητών και μαθητριών για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Γυμνασίου, διεξάγει το 1933 τις πρώτες εξετάσεις γερμανικού απολυτηρίου και αναγνωρίζεται το 1935 ως ισότιμο με τα γερμανικά δημόσιο αυτοδύναμο ίδρυμα.

Το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πόλεμου σηματοδοτεί μια δύσκολη περίοδο για τη Γερμανική Σχολή Αθηνών που θα παύσει τη λειτουργία της το 1944. Η DSA επαναλειτουργεί το 1956 σε ένα νεοκλασικό κτήριο στη συμβολή των οδών Μετσόβου και Ρεθύμνης ενώ λίγο χρόνια αργότερα, το 1958, έρχεται η αναγνώριση της Σχολής, ως «Γερμανικό Σχολείο του Εξωτερικού» από τη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της Γερμανίας.

Οι αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες οδηγούν στην κατασκευή νέου ιδιόκτητου κτηρίου στον Παράδεισο Αμαρουσίου, αξιόλογο δείγμα του ρεύματος του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού. Από το 1968 η Σχολή έχει πλέον σταθερή βάση σε εγκαταστάσεις που καλύπτουν το σύνολο των εκπαιδευτικών δράσεων ενώ η αυξημένη ζήτηση οδηγεί στην κατασκευή νέου κτηρίου για το Νηπιαγωγείο και στην ανανέωση του κτηρίου του Δημοτικού.

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών αποτελούσε ανέκαθεν και συνεχίζει να αποτελεί έναν πόλο εκπαιδευτικής πρωτοπορίας. Ενώ ο 20ος αιώνας χαρακτηρίστηκε από την ύπαρξη δύο ξεχωριστών τμημάτων (ελληνικού και γερμανικού), ο 21ος αιώνας βρίσκει πλέον την DSA ανανεωμένη και ενοποιημένη, ένα πραγματικό «σχολείο συνάντησης». «Συνάντηση» ανθρώπων, πολιτισμών, αξιών, ιδεών, εκπαιδευτικών προσεγγίσεων και οραμάτων συντελείται καθημερινά στην DSA. Ένα σχολείο που προσφέρει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και εφαρμόζει το γερμανικό πρόγραμμα σπουδών με ιδιαίτερα ενισχυμένο το ελληνικό στοιχείο. Ως ιδιωτικό σχολείο έχει δίδακτρα, όμως υποστηρίζεται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας με πόρους, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οικονομικές επιχορηγήσεις.  Η φοίτηση ολοκληρώνεται στο τέλος της 12ης τάξης με το Διεθνές Γερμανικό Απολυτήριο DIA (Deutsches Internationales Abitur), ένα σύγχρονο, κρατικό και διεθνώς αναγνωρισμένο απολυτήριο που δίνει τη δυνατότητα απευθείας σπουδών στη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Με επίκεντρο τη σύγχρονη μαθητοκεντρική μάθηση και τη γλωσσομάθεια, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών βιώνουν την ποικιλομορφία και την συνάντηση πολιτισμών, συμμετέχουν στις διαδικασίες και συνδιαμορφώνουν τη σχολική καθημερινότητα,  αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον, καλλιεργούν τις ψηφιακές δεξιότητές τους και εξερευνούν διάφορους τομείς που τους βοηθούν να λάβουν τις ορθές αποφάσεις για τις σπουδές τους και την επιλογή επαγγέλματος.

Η φιλοσοφία της Γερμανικής Σχολής Αθηνών εκφράζεται μέσα από το όραμά της για «Παιδεία για ένα κοινό μέλλον». Μία παιδεία που δίνει τα απαραίτητα εκείνα εφόδια, ώστε οι μαθητές και μαθήτριες να αναπτύσσονται ως μοναδικές προσωπικότητες και να γίνονται κοινωνικά ενεργοί πολίτες του κόσμου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet