Λαϊκή Συσπείρωση Αγίας Παρασκευής: Ρήγμα στη σάπια πολιτική που καταστρέφει ανθρώπους και δάση
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Λαϊκή Συσπείρωση Αγίας Παρασκευής: Ρήγμα στη σάπια πολιτική που καταστρέφει ανθρώπους και δάση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγ. Παρασκευής με θέμα: «Τα εκμεταλλευτικά και δασοκτόνα σχέδια της «πράσινης» ανάπτυξης στον Υμηττό και σε ολόκληρη τη χώρα».

Ομιλητής ήταν ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρέμβαση πραγματοποίησε ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, υποψήφιος Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής παρουσίασε το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Βόρειο Τομέα, Αφροδίτη Αυγερινού, νυν περιφερειακή σύμβουλος και Θοδωρής Ριτζάκης.

Ανοχύρωτη η Αττική στις πλημμύρες

Στην παρέμβασή του ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, τονίζοντας: «Ζούμε το αποτέλεσμα μιας εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση, όμως έχει και μια διαδοχικότητα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις που έχουν στηρίξει αυτή την πολιτική». 

Κατήγγειλε πως ενώ είμαστε στον 21ο αιώνα και η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες, ο λαός είναι στο έλεος της κακοκαιρίας γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα πρόληψης από κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμους ενώ σοβαρές είναι οι ευθύνες τους και για το γεγονός ότι εδώ και τόσες μέρες, χιλιάδες κόσμου είναι χωρίς νερό και ρεύμα σε πόλεις και χωριά.  

Αναφερόμενος στην περιφέρεια Αττικής, σημείωσε ότι ούτε το Λεκανοπέδιο είναι οχυρωμένο απέναντι στις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, όπως το ζούμε άλλωστε κάθε χρόνο. Κατήγγειλε πως με ευθύνη της Διοίκησης της Περιφέρειας, τόσο με πλειοψηφία της ΝΔ όσο και με πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, μόνιμη είναι η υποχρηματοδότηση αυτών των έργων, με αποτέλεσμα τα ΣΧΕΤΙΚΆ Κονδύλια της περιφέρειας να μην ξεπερνούν το 3%, χρήματα μάλιστα, που τελικά καταλήγουν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «εδώ υπάρχει μια σάπια κατάσταση που χρειάζεται ανατροπή κι ένα ρήγμα μπορεί να γίνει με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αγ. Παρασκευή και σε όλη τη χώρα».

Δυναμώνουμε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Αγ. Παρασκευής και στην Περιφέρεια Αττικής

Στην παρέμβασή του ο Ηλ. Τσιμπουκάκης απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη σε παλιούς και νέους δήθεν σωτήρες που είναι ορκισμένοι στον αντιλαϊκό μονόδρομο, τον πολύχρωμο «θίασο» των δημοτικών παρατάξεων των τεσσάρων που προέρχονται από τη ΝΔ με επικεφαλής αντίστοιχα το σημερινό δήμαρχο και αυτών απ’ το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Ολοι δηλώνουν ”ανεξάρτητοι” και ”αυτοδιοικητικοί” χωρίς κομματικό ”χρίσμα”.

Ωστόσο είναι πλήρως εξαρτημένοι απ’ την πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες μας και σχεδιάζει έργα και υπηρεσίες με γνώμονα τα κέρδη των ομίλων.

Πίσω απ’ την απατηλό ”έντονο” καβγά τους προσπαθούν να κρύψουν την ταύτιση και στήριξη τους στην πολιτική εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, μετατροπής της Τοπικής Διοίκησης σε «τροχονόμο» επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η επίθεση στις ανάγκες και τα δικαιώματά μας δε θα σταματήσει, αν δεν τη σταματήσουμε εμείς, αν δεν οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Χωρίς τους αγώνες μας, τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα σήμερα.

Σε αυτούς τους αγώνες στην Αγία Παρασκευή υπήρξαν στήριγμα και πρωτοστάτησαν οι εκλεγμένοι, οι υποψήφιες/-οι που συγκροτούν το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης, φέρνοντας σταθερά στο προσκήνιο τις ανάγκες μας. Ηταν η μαχητική αντιπολίτευση απέναντι σε κυβέρνηση, Περιφέρεια και τη Δημοτική Αρχή

Στηρίξαμε τις διεκδικήσεις:

  • Των εργαζόμενων του Δήμου για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό.
  • Πρωτοστατώντας στο πλευρό των εργαζόμενων στους Παιδικούς Σταθμούς για την ανανέωση των συμβάσεων τους.
  • των εργαζόμενων στην Καθαριότητα για σύγχρονες ασφαλείς συνθήκες και χώρους εργασίας.
  • Του γονεϊκού κινήματος για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, τις αναγκαίες νέες σχολικές μονάδες (Ο.Τ.119 «Μακρή»), τη χρηματοδότηση της υλικοτεχνικής υποδομής και των Σχολικών Επιτροπών.
  • Των κατοίκων του Τσακού ενάντια στο σχέδιο τσιμεντοποίησης με ”κούρεμα” του λόφου Τσακού.
  • Ενάντια στο δασοκτόνο πλαίσιο που μετατρέπει τον Υμηττό από προστατευόμενο δασικό ορεινό όγκο σε ”Περιφερειακό Πάρκο” με ”αστικό πράσινο” για να ”απελευθερωθούν” ποικίλες χρήσεις προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του χώρου στάθμευσης στη Δουκίσσης Πλακεντίας και τις σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή του Κοντοπεύκου.
  • Ενάντια στην παραχώρηση σε ιδιώτες άμεσα ή με ΣΔΙΤ, για κρατική χρηματοδότηση των υποδομών και της λειτουργίας στο αθλητικό κέντρο ”Σταύρος Κώτσης”, στα 23 στρέμματα στα Πευκάκια, του κτήματος Ιόλα και του ”Σιστοβάρη” που πρέπει να λειτουργήσει σαν Πνευματικό Κέντρο.

Δυναμώνουμε τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και στην Περιφέρεια Αττικής

Για να ενισχύσουμε τη δική μας πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στο ενιαίο μπλοκ των συνδυασμών που υποστηρίζουν ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ που συνδιοικούν όλα αυτά τα χρόνια Δήμο & Περιφέρεια ως τοποτηρητές της πολιτικής του εχθρικού για μας κράτους των ομίλων, της ΕΕ.

Για να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας για δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες και υποδομές υγείας, παιδικών σταθμών, σύγχρονων ασφαλών σχολείων, αθλητικών -πολιτιστικών δραστηριοτήτων, σε ελεύθερους χώρους πρασίνου και στον Υμηττό

Για να οργανώσουμε από καλύτερες θέσεις την αντεπίθεση μας για την οριστική ανατροπή της πολιτικής που ρημάζει τη ζωή μας στην πόλη: συρρικνώνει μισθούς, εισοδήματα και ελεύθερο χρόνο, καταργεί δικαιώματα, απαγορεύει την κάλυψη σύγχρονων αναγκών, καταστρέφει το περιβάλλον, μας απειλεί άμεσα με βαθύτερη πολεμική εμπλοκή που μετατρέπει όλη τη χώρα σε στρατιωτικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ -ΝΑΤΟ ενώ κορυφώνονται τα παζάρια κυριαρχικών δικαιωμάτων με τη νατοϊκή σύμμαχο Τουρκία».

Διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού

Στην παρέμβασή του ο Αντώνης Ραλλάτος κατήγγειλε το διαρκές πολιτικό έγκλημα που οδηγεί σε ανυπολόγιστη καταστροφή λαϊκών περιούσιων, σπιτιών, καλλιεργειών, μελισσιών, κοπαδιών, παραγωγικών μονάδων που έγιναν με κόπους δεκαετιών, του φυσικού πλούτου της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: 

«Τα αθώα θύματα απ’ τις πλημμύρες, από τις πυρκαγιές, από τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης, δεν βαραίνουν γενικά κι αφηρημένα τη φύση, τον κακό μας τον καιρό, ή την τεχνολογία, βαραίνουν τις επιλογές, όσων κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του λαού. Βαραίνουν το σύστημα που εμπορευματοποιεί τα πάντα, πρώτα και κύρια την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πριν λίγες μέρες στα μέτωπα των πυρκαγιών στην κατάσβεση και σήμερα στη βοήθεια στους πλημμυροπαθείς μαζί με άλλους κατοίκους, εργαζόμενους, αγρότες εκφράζουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη στους πληγέντες, διεκδικούν προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία, την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σε αντίθεση με την πρακτική της κυβέρνησης, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που διαχρονικά υποτάσσουν τα πάντα και τον σχεδιασμό στην αντίληψη κόστους οφέλους, ενώ διαθέτουν εκτός των άλλων ελάχιστα μέσα και υποδομές, που περιμένουν να κατέβουν τα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές, να σβήσουν μόνες τους οι πυρκαγιές, όταν φτάσουν στη θάλασσα, ή όταν πέσει ο αέρας κ.λπ.

Οι νέες καταστροφικές πλημμύρες οδήγησαν πάλι κυβέρνηση, αστικά κόμματα και ΜΜΕ στον καταλογισμό της ευθύνης στην ”ένταση των φαινομένων” και στην κλιματική κρίση. Αρκέστηκαν άλλη μια φορά στις ειδοποιήσεις του ”112”, σε επικλήσεις στην ”ατομική ευθύνη” των πολιτών.

Ολοι τους επιχειρούν να συγκαλύψουν το βασικό: Οτι η χώρα είναι αθωράκιστη λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις, όπως βλέπουμε άλλωστε να συμβαίνει και σε άλλες, πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Οτι τα απαραίτητα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας δεν αποτελούν προτεραιότητα για το αστικό κράτος, διότι δεν δίνουν μεγάλα κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Γι΄αυτό δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, που συστήνει στις κυβερνήσεις ότι είναι προτιμότερο να δίνουν αποζημιώσεις – ψίχουλα μετά τις καταστροφές στα λαϊκά στρώματα παρά να κατασκευάζουν υποδομές.

Η μόνη περίπτωση να γίνουν κάποια έργα είναι αν συνδυάζονται με μεγάλες επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων, αν και ούτε αυτό είναι σίγουρο, όπως βλέπουμε στους μεγάλους οδικούς άξονες.

Τα όποια έργα εξαγγέλλονται με φανφάρες, συνήθως μετά από μεγάλες καταστροφές, πυρκαγιές ή πλημμύρες, στην πορεία και αν γίνουν, με περικοπές στα κονδύλια, αποτελούν «μπαλώματα», συνιστούν αποσπασματικές παρεμβάσεις και πολλές φορές μεταφέρουν το πρόβλημα από τη μία περιοχή στην άλλη, αφού δεν είναι ολοκληρωμένα, με βάση τη λεκάνη απορροής.

Αυτό που αποδεικνύεται, τελικά, είναι ότι όσο κριτήριο της χρήσης γης, του χωροταξικού σχεδιασμού και των υποδομών Πολιτικής Προστασίας είναι το κέρδος, δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης και των πλημμυρικών φαινομένων.

Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει ούτε στιγμή να σταματήσουν να διεκδικούν, μέσα από το εργατικό – λαϊκό κίνημα, μέτρα για την ουσιαστική προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Για τη γρήγορη αποκατάσταση προβλημάτων και την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.

Για ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της αντιπλημμυρικής προστασίας, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο, ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, με άμεση και ορθολογική διευθέτηση των υδατορεμάτων, μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας με κριτήρια συνδυασμένης κάλυψης των λαϊκών αναγκών, έλεγχο του συνόλου των τεχνικών έργων για τις επιπτώσεις στα πλημμυρικά φαινόμενα, αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα που να καλύπτουν συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες,

Για ενίσχυση του προσωπικού, των μέσων και της εκπαίδευσης των φορέων Πολιτικής Προστασίας, ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.

Βέβαια η διασφάλιση ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για τη συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, προϋποθέτουν μια ριζικά διαφορετική διέξοδο, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ.

Ας μιλήσουμε για τον Υμηττό

Απο τη δεκαετία του ΄90 αλλά και σήμερα με την πράσινη ανάπτυξη της ΕΕ, οι κυβερνήσεις και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα επιδιώκουν την εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση των περιαστικών δασών της Αττικής και τη λειτουργία τους ως πάρκα τύπου πεδίου του Αρεως.

Ο Υμηττός, ένα από τα 4 Δάση τα οποία περιβάλλουν το Λεκανοπέδιο της Αθήνας, που υποτίθεται ότι προστατεύεται από τη Δασική Νομοθεσία και από το ΠΔ. 544/1978 αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως:

– Δεν διαχειρίζεται ούτε προστατεύεται ουσιαστικά.

– Δεν υπάρχει διαχείριση των νερών και φυσικά είναι ανύπαρκτος ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός σ αυτό το πλαίσιο.

– H Διάχυση οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που ενισχύονται από τις υφιστάμενες και προγραμματισμένες υποδομές μητροπολιτικής εμβέλειας.

– Ασύμβατες χρήσεις σε προστατευόμενες και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

– Καταπατήσεις και ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, κυρίως κρατικών από την Αγία Παρασκευή σε όλο το μέτωπο μέχρι Γλυφάδα, Βάρη παραλιακά και ανατολικά την Παιανία και το Κορωπί, από μεγαλοϊδιοκτήτες και οικοδομικούς συνεταιρισμούς, με στόχο την αλλαγή χρήσης του Δάσους και την οικοπεδοποίηση του Υμηττού.

– Η ανύπαρκτη διαχείριση και προστασία του, η έλλειψη σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό μέσα και χρηματοδότησης της δασικής υπηρεσίας.

– Η οικολογική του υποβάθμιση από τις πυρκαγιές, τη βοσκή στα καμένα.

– Η διακοπή των αναδασώσεων λόγω ανύπαρκτης χρηματοδότησης και λόγω εμποδίων για αναδάσωση σε περιοχές που διεκδικούνται, διακατέχονται από ιδιώτες κλπ.

Το ΠΔ της σημερινής κυβέρνησης που έχει ”κολλήσει” προσωρινά λόγω επιμέρους διατάξεών του που απορρίφθηκαν στο ΣτΕ χαρακτηρίζει τον Υμηττό Περιφερειακό Πάρκο κυρίως αναψυχής, θέας και πεζοπορίας.

Ειδικά ο ΣΠΑΥ, αποτελεί τον ”λαγό” της πολιτικής εμπορευματοποίησης του Υμηττού, έχει στόχο τη μετατροπή του σε τουριστική ”διέξοδο” της μεγαλούπολης του Ελληνικού της Lamda Development.

Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί με εκχώρηση της διαχείρισης και προστασίας του από το κράτος στους επιχειρηματικούς ομίλους με τον φερετζέ της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης και των Συνδέσμων.

Οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του Λεκανοπέδιου, ήταν και είναι να λειτουργήσουν πάλι ο Υμηττός και τα γύρω βουνά, ως Δασικά Οικοσυστήματα για την εξασφάλιση της μέγιστης λειτουργίας τους, της προσφοράς τους στην ποιότητα ζωής, στο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου, τότε προστατεύονται με τον πιο ενεργητικό τρόπο.

Γι αυτό χρειάζεται η οικολογική τους ανόρθωση με μια ριζικά διαφορετική πολιτική που θα εξασφαλίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία (αντιπλημμυρική, αντιπυρική, από παράνομες αλλαγές χρήσης, αποχαρακτηρισμούς, ασθένειες, εκτός σχεδίου δόμηση κ.λπ.).

Αυτή η πολιτική είναι αντίθετη με την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική που επιδιώκουν οι νυν και υποψήφιοι δήμαρχοι, περιφερειάρχες και του ΣΠΑΥ, στελέχη της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ της ιδιωτικοποίησης, της υποβάθμισης και της καταστροφής του».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet