«Δεν πετάμε τίποτα!» κι αυτό είναι μόνο η αρχή
Περιβάλλον

«Δεν πετάμε τίποτα!» κι αυτό είναι μόνο η αρχή

2 οργανώσεις, 4 συνεργαζόμενοι φορείς, 3 καταξιωμένοι σεφ, 2 ομάδες μαγειρικής, 60 εθελοντές, 1.100 επισκέπτες. Είμαστε περήφανοι για αυτό που συνέβη το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 στο πρώτο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Περισσότεροι από 1.100 μικροί και μεγάλοι συμπολίτες μας επισκέφθηκαν το διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων – το πρώτο που έχει διοργανωθεί ποτέ στην Ελλάδα – με οικοδεσπότες το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς, και το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» στο «Impact Hub Athens». Το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μέσα σε δύο μόλις ημέρες, 3 καταξιωμένοι σεφ, ο Άκης Πετρετζίκης, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο Λευτέρης Λαζάρου, καθώς και 2 ομάδες μαγειρικής, οι Troo Food Liberation και οι Tip the Chef, μοιράστηκαν με τους επισκέπτες πλήθος μυστικών για νόστιμες συνταγές με περισσεύματα. Παράλληλα, έδωσαν απλές συμβουλές για καλύτερη αξιοποίηση των τροφίμων που αγοράζουμε και καταπολέμηση της σπατάλης. Cake pops με τρίμματα από μπισκότα και κέικ, ένα εξαιρετικό πιάτο με ζυμαρικά, κιμά και γιαούρτι που ξέμειναν μέρες στο ψυγείο, χθεσινά σουβλάκια με πίτα που μεταμορφώθηκαν σε ένα gourmet πιάτο με ρύζι και σως, αλλά και muffins από μακαρόνια, κοτόπουλο και αβγό ήταν μερικές από τις συνταγές που οι επισκέπτες θαύμασαν και γεύτηκαν.

Οι μικροί επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν δημιουργικά σε βιωματικά παιχνίδια που υλοποίησαν το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, η ομάδα Playroom και οι «Let’s go green». Παιδιά από το Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Μαρασλείου και σχολεία από τον Αυλώνα και το Καπανδρίτι, μαζί με τους υπόλοιπους επισκέπτες του φεστιβάλ, ενημερώθηκαν για τον δεκάλογο περιορισμού της σπατάλης φαγητού, ανακάλυψαν τα μυστικά της κομποστοποίησης και παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ, σχετικά με αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα.

Μεταξύ των δρώμενων του φεστιβάλ, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και στο εξαιρετικό βιωματικό εργαστήριο για τις ετικέτες τροφίμων από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

«Στην Ελλάδα της κρίσης, η σπατάλη φαγητού δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή. Χωρίς να καταφύγουμε σε στείρους διδακτισμούς, καταφέραμε στο διήμερο φεστιβάλ να δείξουμε το πόσο απλό, αλλά και αναγκαίο, είναι να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος του WWF «Καλύτερη Ζωή».

«Καμιά μερίδα χαμένη είναι το σύνθημα του “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” κι αυτό προσπαθήσαμε να μεταδώσουμε στους συμπολίτες που επισκέφθηκαν το φεστιβάλ. Είμαστε σίγουροι ότι μετά από αυτές τις δύο μέρες κάναμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην ευαισθητοποίηση των Ελλήνων σε σχέση με το τεράστιο ζήτημα της σπατάλης τροφίμων. Η συμμετοχή του κόσμου μας ενθαρρύνει και για τα επόμενα», επισημαίνει ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής της οργάνωσης «ΜΠΟΡΟΥΜΕ».

Το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια και την αστείρευτη ενέργεια των 60 εθελοντών, οι οποίοι κατατόπισαν και συνομίλησαν με τους επισκέπτες γι’ αυτά που μπορούσαν να δουν και να πράξουν! Το κλείσιμο του φεστιβάλ έγινε μαζί με τα μέλη της ιστοσελίδας «Συνταγές της Παρέας», τα οποία έστειλαν ένα μήνυμα αλληλεγγύης, φέρνοντας μαζί τους γλυκίσματα που μέσω του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» προσφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής αστέγων της Πράξις και στον ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων της Άρσις.

Πηγή: www.wwf.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet