Τα 4 θέματα που “μονοπώλησαν” τη συζήτηση στο Π.Σ. στις 7 Μαΐου 2015
Περιφέρεια Αττικής

Τα 4 θέματα που “μονοπώλησαν” τη συζήτηση στο Π.Σ. στις 7 Μαΐου 2015

Τέσσερα ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν, μεταξύ άλλων, στη 15η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 2015. Πιο συγκεκριμένα το Π.Σ. απασχόλησαν:

  • Έγκριση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Αττικής.
  • Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη λειτουργία του «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά – Περιφέρειας Αττικής».
  • Αίτημα του Σωματείου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ «ΕΡΜΗΣ» για συζήτηση για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
  • Έγκριση σύναψης και όρων προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πειραιά για τη διοργάνωση εκδηλώσεων Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).
Έγκριση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Αττικής

Κατά πλειοψηφία, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Αττικής. Κατά τάχθηκε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», ενώ λευκό ψήφισαν η «Ελληνική Αυγή για την Αττική» και ο περιφερειακός σύμβουλος από την παράταξη «Αττική», Χάρης Δαμάσκος.

Η περιφερειακή σύμβουλος Καλλιόπη Σταυροπούλου, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, παρουσιάζοντας την επιτελική σύνοψη της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS) για την Περιφέρεια Αττικής, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα κείμενο δυναμικό που θα συμβάλλει στην αλλαγή της φιλοσοφίας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιφέρειας, αλλά και στην τελική διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής, καθώς οι 13 Περιφερειακές RIS θα συμβάλλουν στη συγκρότηση της Εθνικής RIS και αντίστροφα η συγκρότηση της Εθνικής RIS θα επηρεάσει τις Περιφερειακές».

Στη συνέχεια η κ. Σταυροπούλου, παρουσιάζοντας συνοπτικά την ανάλυση SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats) της Περιφέρειας, αναφέρθηκε στα δυνατά και τα αδύνατα σημεία που εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς επίσης στις ευκαιρίες και τις απειλές. Στα δυνατά σημεία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η στρατηγική γεωγραφική θέση της Περιφέρειας Αττικής, η εγγύτητα στην κεντρική κυβέρνηση και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, το σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα, το υψηλό ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 30-34 ετών και το χαμηλό ποσοστό νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση, η ύπαρξη σημαντικών υποδομών για τις αστικές μεταφορές και, τέλος, η ισχυρή ερευνητική δραστηριότητα. Στον αντίποδα, αδύνατα σημεία αποτελούν η ελλιπής ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ο μικρός προσανατολισμός προς τη Θαλάσσια Οικονομία, η υστέρηση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη Δημόσια Διοίκηση, ο μικρός αριθμός οργανωμένων clusters, καθώς και το χαλαρό έως ανύπαρκτο σύστημα διακυβέρνησης και σχεδιασμού των θεμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης.

«Το όραμά μας συνίσταται σε 4 άξονες», τόνισε η κ. Σταυροπούλου, «ο πρώτος είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων και η ανάπτυξη δομών μεταξύ φορέων αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικών και ερευνητικών κέντρων και ιδιωτικών μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο δεύτερος είναι το σημαντικό και εξαιρετικά ικανό επιστημονικό και τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη, προκειμένου να καταστεί η Αττική αξιοβίωτη Περιφέρεια, ο τρίτος είναι η ισότιμη συμμετοχή πολιτών και φορέων και ο τέταρτος είναι μέσα από την στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης η ενίσχυση πυλώνων, όπως η κοινωνική πρόνοια, οι συνθήκες εργασίας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ο σεβασμός στο περιβάλλον, οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών της Αττικής». Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «βασικό κριτήριο της επιτυχίας της Περιφερειακής, Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΠΣΕΕ) είναι η επίτευξη του στόχου της αναδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού της Αττικής μέσω α) της βιομηχανικής ανασυγκρότησης με την τεχνολογική ενίσχυση των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της καινοτομίας, β) της αντιμετώπισης των κοινωνικών αναγκών και της όξυνσης των προβλημάτων από την ανθρωπιστική κρίση και γ) της ανάπτυξης των χωρικών επενδύσεων, του αστικού χώρου και αναβάθμισης των βιώσιμων κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών στην Αττική με έλξη και αξιοποίηση της καινοτομικής προσπάθειας».

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι η Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομικής δραστηριότητας, ανέλυσε τα τρία πεδία εξειδίκευσης που αναδεικνύονται προνομιακά και με σημαντικά παράθυρα ευκαιρίας για την Αττικής, τα οποία είναι α) η Δημιουργική Οικονομία, β) η Γαλάζια Οικονομία και γ) η Βιώσιμη Οικονομία των Αναγκών. Πυρήνας της Δημιουργικής Οικονομίας είναι οι Πολιτισμικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες που χαρακτηρίζονται από τις Τέχνες, τον Πολιτισμό και την Τεχνολογία, ενώ κοινό τους στοιχείο είναι ότι μετασχηματίζουν τη δημιουργικότητα σε αξία χρήσης που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών και τη λειτουργία των οργανισμών. Η Γαλάζια Οικονομία περιλαμβάνει τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το υδάτινο περιβάλλον, με αιχμή τη ναυτιλία, την αλιεία, τον παράκτιο τουρισμό, τη διαχείριση του υδάτινου περιβάλλοντος και τις συναφείς δραστηριότητες και συνδέεται με επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στη (θαλάσσια) βιολογία – βιοχημεία – βιοτεχνολογία, στα νέα υλικά, τις ΤΠΕ, την τεχνολογία διαστήματος, τις νέες μορφές τουρισμού, τη θαλάσσια – υποβρύχια αρχαιολογία και ιστορία κ.ά. Η Βιώσιμη Οικονομία των Αναγκών σημαίνει την ποιότητα ζωής σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας και περιλαμβάνει εξαιρετικά ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως στον τουρισμό, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις μεταφορές, παιδεία, υγεία κ.α.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της η κ. Σταυροπούλου ανέλυσε το σύστημα διακυβέρνησης που περιλαμβάνει δυο επίπεδα, το Επιτελικό που αφορά στη χάραξη πολιτικής και τη λήψη των αποφάσεων, και το Εκτελεστικό που αφορά στην τεκμηρίωση, το συντονισμό και την εφαρμογή της διαμορφωθείσας πολιτικής. Υπογράμμισε ακόμη ότι «Η ΠΣΕΕ δομήθηκε με βάση τους τρεις πρώτους Άξονες Προτεραιότητες του ΠΕΠ Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αξιοποίηση πόρων από άλλους Άξονες Προτεραιότητας του ΠΕΠ Αττικής, καθώς και από τις υπόλοιπες πηγές πόρων», και έκλεισε την ομιλία της, λέγοντας ότι «επιδιώκουμε για τα επόμενα χρόνια να πορευτούμε στην προσπάθεια για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο και το μέλλον του τόπου μας».

Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη λειτουργία του «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά – Περιφέρειας Αττικής»

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η εισήγηση σχετικά με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον Πειραιά. Πιο συγκεκριμένα το Σώμα ενέκρινε:

  • Τον ορισμό του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργου Γαβρίλη, ως νόμιμου εκπροσώπου της Περιφέρειας Αττικής στη συνέλευση των εταίρων του Δικτύου.
  • Την αποστολή πρόσκλησης στο Σύλλογο Γονέων-Φίλων ΑμεΑ Σαλαμίνας και στο Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδικών ΑμεΑ «Η Αργώ» για συμμετοχή τους στη συνέλευση των εταίρων.
  • Τον ορισμό των αναλογούντων στην Περιφέρεια Αττική μελών του Δ.Σ. στο εν λόγω δίκτυο.

Κατά ψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση», λευκό η «Ελληνική Αυγή για την Αττική», ενώ από τη διαδικασία απείχε η παράταξη «Αττική», εκτός από την περιφερειακή σύμβουλό της Σταυρούλα Δήμου, η οποία ψήφισε υπέρ.

Εισηγούμενος το θέμα, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, αναφέρθηκε αναλυτικά στο σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί το συγκεκριμένο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο «δέχεται περίπου 1.200 επισκέψεις αστέγων τον μήνα. Αυτοί οι άνθρωποι φιλοξενούνται για μια ημέρα, παίρνουν το πρωινό και το μεσημεριανό τους γεύμα, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο και να πάρουν καινούργια, καθαρά ρούχα και στις 18:00 με 19:00 αποχωρούν. Οι 1.200 αυτοί άνθρωποι δεν είναι οι ίδιοι κάθε μήνα και μάλιστα η πλειονότητα αυτών είναι κυρίως ιδιοκτήτες, μέχρι χθες, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων», όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Γαβρίλης έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το βασικό θέμα της εισήγησής του, λέγοντας: «Αυτό που αποφασίζουμε σήμερα είναι εάν εγκρίνετε να εκπροσωπήσω την Περιφέρεια Αττικής στη Γ.Σ. και να στείλουμε μια επιστολή στα δυο άλλα ιδρυτικά μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, που είναι ο Σύλλογος Γονέων-Φίλων ΑμΕΑ Σαλαμίνας και το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες ‘Η Αργώ’ για τη συμμετοχή τους στη συνέλευση των εταίρων με θέμα την εκλογή του νέου Δ.Σ.».

Αίτημα του Σωματείου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ «ΕΡΜΗΣ» για συζήτηση για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει

Στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφασίστηκε τελικά να συζητηθεί το θέμα που έθεσε, για να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης, με επιστολή που απηύθυνε στη διοίκηση της Περιφέρειας το Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες, «ΕΡΜΗΣ», το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς δεν έχουν λάβει ακόμη την Ετήσια Τακτική Επιχορήγηση για το έτος 2014.

Εκπροσωπώντας το Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες, «ΕΡΜΗΣ», ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Μητρόπουλος, αφού ενημέρωσε συνοπτικά το Σώμα για το σκοπό, τη δράση του σωματείου και τη στήριξη που παρέχει σε ΑμεΑ, επεσήμανε ότι ο ΕΡΜΗΣ αδυνατεί να συνεχίσει τη λειτουργία του από τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, καθώς, όπως τόνισε, «ματώσαμε και ματώνουμε. Η επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 70%. Οι εργαζόμενοί μας είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες. Δεν έχουμε τη δυνατότητα προμήθειας πετρελαίου που χρειάζονται τα σχολικά αυτοκίνητα για τη μεταφορά των παιδιών μας, ούτε για την προμήθεια των αναγκαίων αναλωσίμων για την παρασκευή 140 γευμάτων ημερησίως, ούτε για τη διασφάλιση των αναγκαίων για τη λειτουργία του σωματείου», ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την εξεύρεση οποιασδήποτε λύσης που «θα διευκόλυνε να σταθούμε στα πόδια μας για το διάστημα του Μαΐου 2015, για την κάλυψη εξόδων διατροφής, κίνησης, βασικών λειτουργικών αναγκών, ασφαλιστικών εισφορών και του ελάχιστου ποσού για τη στήριξη των πιο αδύνατων εκ των εργαζομένων μας για επείγουσες ανάγκες τους».

«Δεχτείτε την έκκλησή μας αυτή, ως ύστατη έκκληση διάσωσης μετά από την καταστροφή, όπως σεισμός, πυρκαγιά κ.λπ., όπου θα πρέπει να πρυτανεύσει η ανάγκη διάσωσης ενός κρίσιμου και σημαντικού μηχανισμού, όπως ο ΕΡΜΗΣ, στήριξης ΑμεΑ και των οικογενειών τους, έναντι της όποιας γραφειοκρατίας που θα πρέπει να ξεπεραστεί με πολιτικές πρωτοβουλίες αντίστοιχες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος ανέφερε παράλληλα ότι «η διάσωση της Χώρας θα πρέπει να μας αφορά όλους, με προτεραιότητα στην ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ΑμεΑ».

Τέλος, ο κ. Μητρόπουλος έκλεισε την παρέμβασή του καλώντας τη διοίκηση της Περιφέρειας να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, καθώς όπως τόνισε «θα βγούμε στους δρόμους, στο Σύνταγμα, παντού. Βοηθείστε μας να διατηρήσουμε τον μικρό μας παράδεισο, αυτόν που έχουμε φτιάξει στο Ελληνικό και να μην γίνει κόλαση. Βοηθήστε μας ο μικρός αυτός παράδεισος, να γίνει ακόμη κάτι καλύτερο».

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρ. Καραμάνος, παίρνοντας τον λόγο, αφού τόνισε ότι «σεβόμαστε και τιμούμε το έργο που επιτελεί το Σωματείο ΕΡΜΗΣ», υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε να βρούμε μια άμεση λύση – ανάσα» και διαβεβαίωσε ότι «στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να εκταμιευτεί η δόση του α’ εξαμήνου εντός του Μαΐου 2015 και, τέλος, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να λάβει μέσα στο έτος 2015 το ποσό της επιχορήγησης του 2014 που δεν έλαβε, μαζί με την επιχορήγηση που δικαιούται για το 2015».

Στη συνέχεια τον λόγο ζήτησε και έλαβε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μανουσογιαννάκης, εκπροσωπώντας την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», ο οποίος τόνισε ότι η παράταξή του δεν έχει πρόβλημα να συζητηθεί εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα, όμως επεσήμανε ότι «πρέπει η λύση – ανάσα για την οποία έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών να εφαρμοστεί για όλα τα σωματεία που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα και όχι μόνο για τον ΕΡΜΗ» και, τέλος, ζήτησε να εισαχθεί το θέμα σε επόμενη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να συζητηθεί αναλυτικά.

Έγκριση σύναψης και όρων προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πειραιά για τη διοργάνωση εκδηλώσεων Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015

Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη και τους όρους της προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πειραιά, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της «Ημέρας Θάλασσας 2015», προϋπολογισμού 45.000 Ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ελληνική Αυγή για την Αττική» ψήφισαν κατά της εισήγησης, ενώ λευκό ψήφισε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο», Βασίλης Κορομάντζος.

Εισηγούμενος το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, αναφέρθηκε στη σημασία και το περιεχόμενο της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας» που καθιερώθηκε το 2008 με αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Όπως εξήγησε, σκοπός της Ημέρας αυτής, που για το 2015, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διοργανώτρια πόλη – λιμάνι ορίστηκε ο Πειραιάς, είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για το ρόλο, την επίδραση της θάλασσας και της ναυτιλίας σε όλους τους τομείς της ζωής.

«Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει αναπτυξιακό πρόσημο και μπορεί να αποτελέσει», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, «εφαλτήριο για μια καινοτόμο, γαλάζια ανάπτυξη με επίκεντρο τα λιμάνια και τις ακτές της Αττικής». Φέτος, «την ευθύνη της διοργάνωσης έχει αναλάβει ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης, το Υπουργείο Ναυτιλίας, την Περιφέρεια Αττικής, τα Επιμελητήρια, τον ΟΛΠ ΑΕ και φορείς της ναυτιλίας. Περισσότερα από 1.500 άτομα αναμένεται να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας (28 μέχρι και 31 Μαΐου), η πλειονότητα των οποίων είναι εκπρόσωποι κυβερνήσεων της Ευρώπης, Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, καθώς επίσης και ομάδων εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες θεσμοθετούν για θέματα που σχετίζονται με τη θάλασσα και τη ναυτιλία».

Επίσης, ο κ. Γαβρίλης ενημέρωσε το Σώμα ότι η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της εκδήλωσης και σε συνεργασία με τον Δήμο Περάματος, θα διοργανώσει Έκθεση στη συγκεκριμένη περιοχή για την εξέλιξη της Ναυπηγικής Τέχνης, με σειρά συζητήσεων, παρουσίαση σχετικών εκθεμάτων και φωτογραφικής έκθεσης.

Τοποθετήσεις παρατάξεων σχετικά με την έγκριση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης

Παίρνοντας τον λόγο ως εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική», ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Χαρδαλιάς ζήτησε διευκρινίσεις για το κείμενο που κατέθεσε η περιφερειακή αρχή σχετικά με τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, ενώ στη συνέχεια έθεσε θέμα ασυμβατότητας της RIS της Περιφέρειας Αττικής με την εθνική RIS, σημειώνοντας:

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ως νέα περιφερειακή αρχή έχετε δεσμευτεί για επανεξέταση/ επαναδιαπραγμάτευση όλων των βασικών εργαλείων, άρα και της RIS. Ρισκάρετε όμως πάρα πολλά, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει συμβατότητα με το εθνικό RIS. Όσο υπάρχει αιρεσιμότητα, ρισκάρετε να μην μπορέσετε τελικά να απορροφήσετε κονδύλια από το Τομεακό Πρόγραμμα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την Περιφέρεια Αττικής».

Κάλεσε μάλιστα αρχικά την περιφερειακή αρχή να αναβάλει τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και να επανεξετάσει ιδιαίτερα το κομμάτι των τεχνικών θεμάτων, τονίζοντας ότι «πάρτε πίσω το θέμα και εργασθείτε περισσότερο πάνω στις τεχνικές σημειώσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθείτε κάποια πράγματα, για τα οποία είχατε δεσμευτεί προεκλογικά, να τα συμπεριλάβετε. Ρισκάρετε λοιπόν τα πάντα!».

Επιπρόσθετα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε «εμείς σήμερα είμαστε χαρούμενοι γιατί, μια λογική που την εκφράζαμε σταθερά ως παράταξη και στην οποία η προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση, σήμερα έρχεστε ως πλειοψηφία και προτείνετε, βάσει της λογικής αυτής, συγκεκριμένες πολιτικές. Είναι θετικό ότι επιτέλους αρχίζετε να προσεγγίζετε τον πραγματικό κόσμο. Αυτά που σήμερα ασπάζεστε, είναι τα ίδια που στο παρελθόν ως αντιπολίτευση τα κατακρίνατε και τα καταψηφίζατε».

«Μας ζητάτε λοιπόν σήμερα να ψηφίσουμε ένα κείμενο, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει ένα κείμενο, στο οποίο δεν έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις και διορθώσεις των αξιολογητών», ολοκλήρωσε την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Χαρδαλιάς, εκφράζοντας την επιφύλαξή του για την ψήφιση της συγκεκριμένης εισήγησης.

Στη δευτερολογία του ο κ. Χαρδαλιάς και μετά τις διευκρινίσεις που του δόθηκαν από την αρμόδια περιφερειακή σύμβουλο Πόπη Σταυροπούλου, τον επιστημονικό συνεργάτη της Περιφέρειας Αττικής για τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Γιώργο Στρογγυλόπουλο, αλλά και τον κ. Γιώργο Σταμπουλή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σημείωσε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει την εισήγηση, με τις επιφυλάξεις όμως που διατύπωσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του.

Απευθυνόμενος στην περιφερειακή αρχή σημείωσε: «Εμείς το κείμενο θα το ψηφίσουμε με τις επιφυλάξεις που σας είπαμε. Και δεν είναι επιφυλάξεις που προσευχόμαστε ή ευχόμαστε να δικαιωθούν. Είμαστε εδώ για να είμαστε χρήσιμοι. Δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε καμία κομματική ή άλλη πτυχή. Κάποιοι από εμάς δεν είμαστε εδώ μέσα ως εκπρόσωποι κομμάτων. Είμαστε εδώ, πέρα από κόμματα, ιδεολογίες και δογματισμούς.

Δυστυχώς, δεν πιστεύουμε ότι μπορείτε να εφαρμόσετε όλα όσα σήμερα παρουσιάσατε, αφού τόσο οι ιδεολογικές σας αγκυλώσεις, όσο και η πρακτική σας όλα αυτά τα χρόνια, σας τοποθετούν απέναντι σε όλα αυτά που σήμερα δεσμεύεστε να υλοποιήσετε! Υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία όσων δημόσια ευαγγελίζεστε και όσων προβλέπονται στη RIS».

Παρουσιάζοντας τις επιστημονικές παραμέτρους του θέματος και απαντώντας στον κ. Χαρδαλιά, ο κ. Γιώργος Στρογγυλόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας Αττικής για τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πλήρης συνάφεια μεταξύ της RIS της Περιφέρειας Αττικής και της αντίστοιχης εθνικής RIS, και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα συμβατότητας, ανέλυσε διεξοδικά τους άξονες προτεραιότητας του σχεδίου Έξυπνης Εξειδίκευσης και διευκρίνισε ότι ουσιαστικά το σχέδιο έχει οριστικοποιηθεί.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Σταμπουλής, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έδωσε κάποιες επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με τη στρατηγική της RIS, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι «είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που οι Περιφέρειες καλούνται να διαμορφώσουν αυτή τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης. Μέχρι σήμερα στη διαδικασία δεν εμπλεκόταν καθόλου ο τομέας της παραγωγής, παρά μόνο η έρευνα και η επιστημονική κοινότητα».

Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι η Αττική παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα ότι συγκεντρώνει τη μισή Ελλάδα και άρα δεν μπορεί να έχει τον ίδιο βαθμό εξειδίκευσης με μια άλλη Περιφέρεια, όπως για παράδειγμα η Θεσσαλία, η οποία έχει διαμορφώσει τρεις τεχνολογικούς τομείς.

«Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται το θέμα της έγκρισης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Αττικής» σημείωσε η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο» Φωτεινή Βρύνα και συνέχισε την τοποθέτησή της σημειώνοντας:

«Το γεγονός ότι γίνεται αναφορά στις έννοιες της ‘επιχειρηματικότητας’, της ‘καινοτομίας’ και της ‘ιδιωτικής πρωτοβουλίας’, δεν μπορεί να αποτελεί παρά μόνο θετική εξέλιξη. Είναι θετικό να βλέπουμε την Περιφερειακή Αρχή να υποστηρίζει πλέον θέματα, τα οποία κατά το αντιπολιτευτικό της παρελθόν τα δαιμονοποιούσε. Είναι θετικό ότι η Περιφερειακή Αρχή αρχίζει να βλέπει θετικά και να μιλά για ζητήματα, τα οποία για εμάς αποτέλεσαν τον πυρήνα των αρχών και των αντιλήψεων του προγράμματός μας κατά την προεκλογική περίοδο» συμπλήρωσε η κ. Βρύνα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης στη συνολική ανάκαμψη της χώρας σημειώνοντας:  «Δράσεις σαν και αυτή που συζητάμε, θα πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας της Ελλάδας και κατά προέκταση της Περιφέρειας Αττικής για οικονομική ανάκαμψη, βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης. Με τέτοιου είδους δράσεις, η Αττική μπορεί να πείσει ότι εδώ μπορεί να ‘παράγεται’ μέλλον, γιατί μόνο έτσι μπορεί να έρθουν νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας. Ο τρόπος είναι απλός. Να επενδύσουμε στην καινοτομία, στην τεχνολογία της επικοινωνίας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι έννοιες οι οποίες θα βοηθήσουν όσο τίποτε άλλο, στην οικονομική ανάταση και ανάπτυξη της χώρας».

Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ. Βρύνα τόνισε: «Εμείς προεκλογικά σας κάναμε μια πρόταση και την επαναλαμβάνουμε και σήμερα: η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί από δομές για την επώαση και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων. Προσφέροντας κτήρια και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, μαζί με την ιδιωτική πρωτοβουλία, να καταφέρουμε να κάνουμε την Αττική πόλο έλξης του νέου επιχειρείν. Αν το πιστέψετε και το υποστηρίξετε κι εσείς, πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν και νέα κονδύλια από το ΣΕΣ. Πάγια πεποίθησή μας είναι ότι η Αττική μπορεί και οφείλει να είναι παρούσα σε αυτή την πρόκληση. Δυναμική, παραγωγική και αισιόδοξη. Με πολίτες που έχουν δουλειές, ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου της ίδιας παράταξης Βασίλη Κορομάντζου, ο οποίος τόνισε ότι «θα ψηφίσουμε υπέρ της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Αττικής, καθώς έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με την επισήμανση, όμως, να ενταχθεί και η αμυντική βιομηχανία, γιατί έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη».

Η εκπρόσωπος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Αλεξάνδρα Μπαλού, στην τοποθέτησή της τόνισε ότι «έχει σημασία προς όφελος τίνος και σε ποιό προσανατολισμό τίθεται η επιστήμη και η τεχνολογία καθώς και ότι έπρεπε να περιγράφεται το πώς θα λειτουργήσουν τα τρία πεδία εξειδίκευσης και οι έξυπνες πολιτικές. Δηλαδή, τί εργασιακές σχέσεις θα υπάρχουν, τί αμοιβές θα έχουν οι εργαζόμενοι, τί όφελος θα έχουν οι πολίτες, ποιός τελικά θα ωφεληθεί; Πολιτικά κρίνουμε ότι απαιτείται να απαντηθεί και αυτό το πεδίο, αυτός ο κύκλος, εκτός από το καθαρά τεχνοκρατικό κομμάτι».

Στη συνέχεια εκφράζοντας τη διαφωνία της παράταξής της, η κ. Μπαλού σημείωσε: «Η παράταξή μας διαφωνεί επί της ουσίας με την πρόταση και ως προς τον προσανατολισμό και τον χαρακτήρα της. Η μελέτη που έρχεται απαντά και εξειδικεύει ουσιαστικά τα κριτήρια και τις απαιτήσεις που υπήρχαν και στο ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ  και έρχεται να υλοποιήσει το κριτήριο, την εξειδίκευση και τον χαρακτήρα μιας ανάπτυξης που έχει αποφασισθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χώρα. Εκεί έχει επιλεχθεί ποιοί τομείς και κλάδοι και τί θα παράγει η χώρα μας.

Έχουμε ουσιαστική διαφορά. Τί κριτήριο ανάπτυξης θα μπει και πώς θα αναπτυχθεί αυτή η χώρα; Για το λαό ή για τους επιχειρηματίες και την επιχειρηματικότητα; Ποιοί τομείς θα αναπτυχθούν και με ποιό κριτήριο; Το κριτήριο του κέρδους ή τομείς που πρέπει να αναπτυχθούν για να ευημερήσει ο ελληνικός λαός; Είναι δηλαδή μονόδρομος η χώρα μας να παράγει μόνο υπηρεσίες και τουρισμό ή μπορεί να έχει και αγροτική, κτηνοτροφική παραγωγή και άλλες μορφές ανάπτυξης; Τελικά, τί θα είναι προς όφελος του λαού, πχ στη ναυπηγική; Πού θα κατασκευάσουν τα καράβια τους οι εφοπλιστές; Θα πάνε στην Κίνα και θα τα φέρουν στη χώρα μας; Θα τα πάρει η COSCO και η κάθε COSCO;».

Απευθυνόμενη στην περιφερειακή αρχή, η κ. Μπαλού τόνισε: «Το Σχέδιο που φέρατε σήμερα είναι η αποθέωση του νεοφιλελευθερισμού. Τί σημαίνει ‘καινοτομία’, ‘έξυπνη εξειδίκευση’, ‘έξυπνες πόλεις’ κλπ; Τέτοιες εκφράσεις δεν μπορούν να αλλάξουν το ουσιαστικό περιεχόμενο της οικονομίας και που αυτό αφορά στον μισθό, το κόστος, το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα. Αυτό που κυριαρχεί στο Σχέδιό σας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικά σε αυτόν το δρόμο ανάπτυξης, είναι η επιχειρηματικότητα. Η αυταπάτη ότι μπορούν να συνυπάρξουν επιχειρηματικότητα και όφελος για το λαό, αυτή αποδομείται καθημερινά από την ίδια τη ζωή.

Εσείς είσαστε σε ένα δρόμο που έχει κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου και της επιχειρηματικότητας. Εμείς είμαστε σε ένα δρόμο που το κριτήριο της ανάπτυξης είναι για το λαό και τις ανάγκες του. Εσείς είσαστε σε ένα δρόμο που περνά μέσα από τα ΣΔΙΤ, τις ΜΚΟ και ότι άλλο έχουν επιλέξει οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. Εμείς, από την άλλη πλευρά, θέλουμε ο πλούτος αυτής της χώρας, η οργάνωση και ο σχεδιασμός της οικονομίας να περάσουν στα χέρια αυτών που τον παράγουν».

Τέλος, έκλεισε την τοποθέτησή της τεκμηριώνοντας την αρνητική ψήφο της παράταξής της: «Καταψηφίζουμε την εισήγηση, γιατί θεωρούμε ότι το όραμά σας διαιωνίζει τη φτώχεια και την εκμετάλλευση» και απεύθυνε δυο ερωτήματα στη Διοίκησης της Περιφέρειας σχετικά με το κόστος της συγκεκριμένης μελέτης και γιατί δεν δόθηκε η εκπόνησή της σε κάποιο δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Τοποθετήσεις παρατάξεων για το θέμα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π.Ε. Πειραιά

Σχετικά με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον Πειραιά η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελένη Ζαφειρίου εξέφρασε την ένσταση της παράταξής όσον αφορά στο ότι η διοίκηση έφερε μια ολοκληρωμένη εισήγηση, η οποία περιορίζεται αιφνιδίως. Στη συνέχεια έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τη διοίκηση της Περιφέρειας σχετικά με τους όρους εργασίας των εργαζομένων στην ΑΜΚΕ, τον όρο περί είσπραξης εσόδων-συνδρομών από τη λειτουργία των τμημάτων, την αύξηση του κεφαλαίου που προβλέπεται και ποια είναι η εμπλοκή της ΜΚΟ Praxis στο συγκεκριμένο Δίκτυο.

Απαντώντας ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης επεσήμανε ότι «στο τι εισηγήθηκα υπάρχει απόλυτη σαφήνεια. Να αποφασίσουμε λοιπόν ότι ορίζει το Σώμα εμένα ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής στη Γ.Σ., να στείλουμε επιστολή στους άλλους δυο φορείς-εταίρους της ΑΜΚΕ να ανανεώσουν την εκπροσώπησή τους και να προτείνουμε τη σύνθεση των μελών του Δ.Σ.», ενώ έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα της τροποποίησης του καταστατικού του Δικτύου.

Τεκμηριώνοντας την αρνητική ψήφο της παράταξής της και εκφράζοντας την πάγια πολιτική θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης η κυρία Ζαφειρίου σημείωσε: «Αυτά που προβλέπονται ως περιεχόμενο, ως λειτουργία, ως αρμοδιότητες του Δικτύου είναι ακριβώς οι αρμοδιότητες και το περιεχόμενο των δράσεων της κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής που ανήκει στο Κράτος. Το Κράτος είναι αυτό που θα πρέπει να προσφέρει δωρεάν αυτές τις υπηρεσίες. Το Κράτος όμως σήμερα απεκδύεται αυτών των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεών του, τις μεταβιβάζει στην τοπική διοίκηση και στη συνέχεια αυτή τις μεταβιβάζει σε τρίτα νομικά πρόσωπα ή ΑΜΚΕ, οι οποίες μάλιστα είναι αμφίβολης αξιοπιστίας. Έχουμε τοποθετηθεί ως παράταξη σταθερά, αρνητικά στη λειτουργία τέτοιων θεσμών, μέσω των οποίων ουσιαστικά στηρίζεται η κατάρρευση της κοινωνικής πολιτικής και των κοινωνικών παροχών από το  Κράτος. Διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά ότι η στρατηγική σας ταυτίζεται με τη στρατηγική της προηγούμενης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και οι διαφορές σας περιορίζονται μόνο σε τυπικά και όχι σε ουσιαστικά θέματα».

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος από την παράταξη «Αττική», Νίκος Καστανιάς, τεκμηριώνοντας για ποιους λόγους δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου, αφού τόνισε ότι «ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Γαβρίλης έχει αγκαλιάσει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», επεσήμανε ότι «έχω επισκεφθεί το συγκεκριμένο Δίκτυο και είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι είναι πολύ καλά οργανωμένο και κάνει εξαιρετική δουλειά παρά το ολιγάριθμο ανθρώπινο δυναμικό του, που όμως εργάζεται με αυτοθυσία».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει το Κράτος ως προς την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τόνισε ότι «επειδή είμαι ιδεολογικά αντίθετος σε κάθε μορφή κρατικής ελεημοσύνης, πιστεύω ότι το Κράτος πρέπει να δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο, τη νομοθεσία, και να προβαίνει στις ενέργειες εκείνες από τις οποίες δεν θα υπάρχει κανένας συμπολίτης μας, που να έχει ανάγκη ελεημοσύνης. Ελεημοσύνη μπορεί να κάνουν οι ιδιώτες, η εκκλησία. Κατ’ εμέ απαγορεύεται ελεημοσύνη να κάνει το κράτος».

Ο κ. Καστανιάς, αναφερόμενος στην υποβάθμιση και τον περιορισμό του ρόλου της εκκλησίας, αντιτάχθηκε στην αναφορά που υπάρχει στην εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη, ότι «ο σκοπός της Περιφέρειας είναι να ευαισθητοποιήσει την εκκλησία. Αλίμονό μας αν πρέπει η Περιφέρεια να ευαισθητοποιήσει στην εκκλησία», τόνισε χαρακτηριστικά. Και διατύπωσε την άποψή του για το ρόλο της εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι «Στην εκκλησία πρέπει να δοθεί κρατικός ρόλος για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς πρόκειται για έναν φορέα που χρηματοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και οι μισθοί και οι συντάξεις ιερέων και διοικητικών υπαλλήλων, καλύπτονται από το ελληνικό δημόσιο. Η Περιφέρεια πρέπει να ζητήσει την αρωγή της εκκλησίας».

Εκπροσωπώντας την παράταξη «180° – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», ο περιφερειακός σύμβουλος Κυριάκος Καλογεράκος επεσήμανε την καλή δουλειά που γίνεται στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη βοήθεια που προσφέρει στους κατοίκους του Πειραιά. Τόνισε δε, ότι η υποστήριξη του Δικτύου με ποσό από τον προϋπολογισμό δεν συνιστά ελεημοσύνη, και σε αυτό το σημείο υπάρχει σύγκλιση θέσεων με την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη, εξηγώντας ότι «το καταστατικό δεν θα εγκριθεί μόνον από την Περιφέρεια, αλλά και από τους άλλους φορείς που συμμετέχουν, καθώς και από τη Γενική Συνέλευση. Ο κ. αντιπεριφερειάρχης έφερε ένα προσχέδιο προς έγκριση από το 1/3 των συμμετεχόντων στο δίκτυο αυτό».

Ακόμη, ο κ. Καλογεράκος, σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει το κράτος στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, εξέφρασε την άποψη ότι «το κράτος πρέπει να είναι αρωγός σε τέτοιου είδους δράσεις» και συνέχισε τονίζοντας ότι «σήμερα, όμως, με την κατηφόρα που έχουμε πάρει, με την οικονομική δεινότητα που υπάρχει, δεν θα απαγορεύσουμε στην Περιφέρεια Αττικής να συμπράξει με σωματεία αναγνωρισμένα, τα οποία μπορούν να έχουν χρηματοδότηση από κάποιες πηγές. Πρέπει, λοιπόν, να διεκδικήσουμε όχι μόνο τη συνέχιση της λειτουργίας αυτού του δικτύου, αλλά και τη βελτίωσή της. Μην μένουμε σε ιδεοληψίες που δεν βοηθάνε στο σημείο που βρίσκεται τώρα η χώρα». Τέλος, επεσήμανε ότι η παράταξή του θα υπερψηφίσει την εισήγηση και θα συμμετάσχει στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Από την παράταξη «Αττική», ο περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Καράμπελας, ανέφερε ότι «οι δράσεις της Περιφέρειας πρέπει να γίνονται από τις υπηρεσίες της και όχι από εταιρείες, για καλύτερο αποτέλεσμα και πιο διαφανείς διαδικασίες».

Σημείωσε δε ότι «το Περιφερειακό Συμβούλιο στην προηγούμενη θητεία του αποφάσισε να κλείσουν όλες οι εταιρείες στις οποίες συμμετείχε η Περιφέρεια, ήτοι οι αμιγείς, οι ανώνυμες και οι μη κερδοσκοπικές, και στη συνέχεια εξαιρέθηκε το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Ο κ. Καράμπελας δήλωσε ακόμη ότι η παράταξη «Αττική» θα απέχει από την ψηφοφορία για να υποδηλώσει την αντίθεσή της στην Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και όχι γιατί διαφωνεί με τα πρόσωπα που προτείνονται για τη διοίκηση.

Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Καράμπελας υπογράμμισε ότι «είναι τόσο μεγάλα τα κοινωνικά προβλήματα της Αττικής, που δεν μπορεί να τα λύσει μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει αρμοδιότητα μόνο για τον Πειραιά».

Για τη διαφοροποίηση των δικτύων αλληλεγγύης από τη φιλανθρωπία έκανε λόγο η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη Ζωής» Νικολέττα Δανιά, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο των Δικτύων Κοινωνικής Αλληλεγγύης «που δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης» και πρόσθεσε «πρώτον, τα δίκτυα αλληλεγγύης φέρνουν στο παρόν στοιχεία από μια διαφορετική κοινωνία, μια κοινωνία συμμετοχής, συλλογικότητας και αλληλεγγύης, και δεύτερον, εμπεριέχουν το στοιχείο της Δημοκρατίας και της συμμετοχής, αφού κάθε εμπλεκόμενος, είτε λαμβάνει είτε παρέχει βοήθεια, ουσιαστικά συμμετέχει με το δικό του τρόπο στις συλλογικές διαδικασίες του δικτύου αλληλεγγύης. Άρα οι εμπλεκόμενοι μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνονται τελικά αυτόνομοι και ανεξάρτητοι».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά σημείωσε ότι «σκοπός μας είναι στο μέλλον το Δίκτυο να έχει τη δυνατότητα να καλύψει μόνο του τις δράσεις του, καθώς επίσης να επεκτείνουμε αντίστοιχες δομές και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες» και ενημέρωσε το Σώμα ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά θα προχωρήσει σε σειρά δράσεων, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, για τη στήριξη των 710 μαθητών ΑμεΑ που ζουν στον Πειραιά. Τέλος, σημείωσε ότι η Περιφέρεια «έχει ενημερωθεί σχετικά με αίτημα των γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ για τη δημιουργία ξενώνα, ο οποίος να φιλοξενεί τα παιδιά ΑμεΑ όταν αυτοί φεύγουν από τη ζωή».

Τοποθετήσεις παρατάξεων για το θέμα της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πειραιά για την προγραμματική σύμβαση

Σειρά ερωτήσεων σχετικά με το θέμα έθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Αττική» Χάρης Δαμάσκος και Κωνσταντίνος Καράμπελας, οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις σχετικά με το τί ακριβώς θα καλυφθεί με το ποσό των 45.000 ευρώ, ποιες ακριβώς δράσεις θα πραγματοποιηθούν, ποια διαδικασία ακολουθήθηκε για να δοθούν τα χρήματα αυτά και εάν υπάρχει σχετική νομική γνωμάτευση.

Παίρνοντας τον λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, απάντησε στα παραπάνω ερωτήματα και έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Επίσης, από την παράταξη «Αττική» ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καστανιάς, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εκδήλωση ως εξαιρετικής σημασίας για την πόλη του Πειραιά. «Είμαστε αναφανδόν υπέρ της εκδήλωσης που τιμά και προβάλλει τον Πειραιά» τόνισε, και στη συνέχεια εξέφρασε ορισμένες μικρές επιφυλάξεις, για τις οποίες ζήτησε να γραφτούν στα πρακτικά, προκειμένου να μπορέσει η παράταξή του να υπερψηφίσει την Προγραμματική Σύμβαση.

Απευθυνόμενος στον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη, ο κ. Καστανιάς επεσήμανε ότι «πρώτη και βασική μας επιφύλαξη είναι ότι πρέπει να αναγραφεί και στον τίτλο της Προγραμματικής Σύμβασης ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτισμικής ανάπτυξης. Αυτή η χρηματοδότηση πρέπει να ενταχθεί σε κάποιας μορφής σύμβασης που προβλέπεται από τον ‘Καλλικράτη’, γιατί ο κ. αντιπεριφερειάρχης προφορικά έκανε λόγο για ΄συνδιοργάνωση΄, αλλά στην εισήγηση δεν υπάρχει αυτός ο όρος, υπάρχει μόνο ο όρος ΄χρηματοδότηση». «Συνδιοργάνωση, ναι, χρηματοδότηση πώς;» αναρωτήθηκε ο κ. Καστανιάς, ο οποίος υπέβαλε σειρά ερωτημάτων που αφορούν στο θέμα της χρηματοδότησης, υπογραμμίζοντας ότι «στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν δύο ισόποσα, το ένα θα το χορηγήσει η Περιφέρεια Αττικής και το άλλο από χορηγίες ιδιωτών. Δηλαδή, είναι η Περιφέρεια Αττικής χορηγός; Ποιοι είναι οι άλλοι χορηγοί; Ο Δήμος Πειραιάς τι ακριβώς θα πληρώσει;».

Ακόμη, ο κ. Καστανιάς ζήτησε να ενημερωθεί το σώμα τί ακριβώς θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής και αναφέρθηκε στην απουσία συμμετοχής των υπουργείων στη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, λέγοντας ότι «συμμετέχει ο Δήμος Πειραιά, συμμετέχει η Περιφέρεια Αττικής, τα υπουργεία πού είναι; Το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας γιατί δεν συμμετέχει; Μήπως πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει;».

Τέλος, κ. Καστανιάς ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι «η βασική μας επιφύλαξη είναι ότι η Προγραμματική Σύμβαση πρέπει να ενταχθεί στις εκδηλώσεις πολιτισμικής ανάπτυξης και να κληθούν να συμμετάσχουν – ενδεχομένως με την αποστολή πρόσκλησης από την Περιφέρεια Αττικής – τα Υπουργεία Πολιτισμού, Αθλητισμού, Ανάπτυξης κ.ά.» και επαναλαμβάνοντας ότι η παράταξή του θα υπερψηφίσει την έγκριση της σύναψης και των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης με τις επιφυλάξεις όμως που έχει διατυπώσει.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet