Ένα “ναι” κι ένα “όχι” από τον Κ. Αγγελή για τα ΚΥΕ
Επιχειρήσεις – Αγορά

Ένα “ναι” κι ένα “όχι” από τον Κ. Αγγελή για τα ΚΥΕ

Με εισήγηση της διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου ήρθαν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 16/07/2015 δύο κανονιστικές διατάξεις που αφορούσαν στην αναστολή έκδοσης νέων αδειών ΚΥΕ (Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος) στο κέντρο και τη χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους. Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και πρώην αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Κώστας Αγγελής τοποθετήθηκε επί του θέματος, τονίζοντας την ανάγκη να διαφυλαχτούν οι επενδύσεις των καταστηματαρχών της πόλης (ψήφισε υπέρ της αναστολής έκδοσης νέων αδειών ΚΥΕ), με σεβασμό ωστόσο στο κοινωνικό σύνολο, ενώ δήλωσε αντίθετος στην κανονιστική διάταξη για τα τραπεζοκαθίσματα.

Ακολουθεί η τοποθέτησή του στο Δ.Σ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Καλούμαστε απόψε να αποφασίσουμε για τις κανονιστικές- περιοριστικές διατάξεις που αφορούν στην αναστολή αδειών νέων ΚΥΕ στο κέντρο της πόλης, όπως και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, πεζόδρομους.

Είναι αλήθεια ότι την τελευταία πενταετία – εξαετία και το Χαλάνδρι, ακολουθώντας ένα γενικότερο κλίμα της εποχής, υποδέχθηκε έναν μεγάλο αριθμό ΚΥΕ, που προστέθηκε στα ήδη υπάρχοντα. Φαινόμενο κοινωνικό, αλλά όχι ανεξήγητο.

Στα χρόνια της κρίσης οι άνεργοι αυξήθηκαν, κάποιοι πήραν αποζημίωση από την εργασία τους όταν απολύθηκαν, άλλοι βασίστηκαν στις οικονομίες τους, άλλοι στους γονείς τους, άλλοι σε κάποιο δάνειο και προκειμένου να βρουν απασχόληση στράφηκαν με λίγα σχετικά χρήματα στη λύση καφέ, τυρόπιτα, σουβλάκι, ουζερί, ποτό. Για να έχουν δε και το μικρότερο δυνατό ρίσκο στην επένδυσή τους έψαξαν κεντρικά σημεία ή δημιούργησαν σιγά- σιγά νέες πιάτσες εστίασης και διασκέδασης.

Το Χαλάνδρι, παραδοσιακά από τα χρόνια του Μεσοπολέμου και λόγω της γεωφυσικής του θέσης με τη Ρεματιά, τα πολλά αμπέλια, τα κτήματα με τα οπωροκηπευτικά ήταν ήδη ευλογημένος τόπος για την ψυχαγωγία των Αθηναίων που ανέβαιναν στην εξοχή. Έτσι ήταν φυσικό με την πάροδο των δεκαετιών να αναδειχθεί σε κομβικό προάστιο εστίασης και διασκέδασης.

Με δεδομένη τη χρήση γης και τη μη ύπαρξη ζώνης αμιγούς κατοικίας, το κέντρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο ζωντανά και δραστήρια σημεία της Αθήνας, βοηθώντας και την εμπορική κίνηση της πόλης, καθώς έφερε κόσμο κι από άλλα προάστια, την περίοδο μάλιστα που η κρίση έφτανε στο ζενίθ της.

Προτάσσοντας την επιχειρηματικότητα και τις νέες θέσεις εργασίας που άνοιξαν για τα νέα παιδιά, παιδιά που μάλλον θα συνωστίζονταν στις λίστες του ΟΑΕΔ, θεωρώ ότι η ανάπτυξη αυτή, παρότι έγινε κάπως άναρχα, ίσως και… βίαια, έφερε θετικό πρόσημο. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των καταστημάτων ανήκουν ιδιοκτησιακά αλλά και επιχειρηματικά σε συνδημότες μας – συμπολίτες μας, ενώ οι εργαζόμενοι κατά το πλείστον είναι παιδιά από το Χαλάνδρι κι αυτό είναι προς τιμή τους (φαίνεται απίστευτο αλλά υπάρχει κατάστημα με 34 άτομα προσωπικό, 34 άτομα από το Χαλάνδρι).

Όλη αυτή η ραγδαία αύξηση όπως είναι φυσικό δημιούργησε προβλήματα όχλησης και συχνά αλλοίωσης του κέντρου της πόλης. Άλλωστε πάντα θα υπάρχουν κάποιοι -ευτυχώς λίγοι- κακοί επαγγελματίες που κάνουν κατάχρηση και κακή χρήση των δικαιωμάτων τους. Τα περισσότερα καταστήματα από αυτά όμως έχουν δυναμώσει και ομορφύνει την πόλη μας, έχουν σηκώσει ψηλά το Χαλάνδρι και με μια καλή και έντιμη συμφωνία – συνεργασία με τον Δήμο, την Αστυνομία αλλά και τους κατοίκους, τα προβλήματα θα περιοριστούν.

Οι επαγγελματίες του χώρου έχουν επενδύσει στις δουλειές τους και φυσικά θέλουν καλές συνθήκες εργασίας για αυτούς και το προσωπικό τους. Με σεβασμό  στους κατοίκους της πόλης, τους γείτονές  τους και τους κανόνες λειτουργίας είναι βέβαιο ότι όλα θα είναι καλύτερα.

Καταλήγοντας λοιπόν, θεωρώ, ότι ο όρος κορεσμός είναι υπερβολικός, καθώς η αγορά καθορίζει και διευθετεί μόνη της τα θέματά της, είτε δίνοντας χώρο και σε νέες υγιείς επιχειρήσεις, είτε αποβάλλοντας όσες δημιουργούν προβλήματα. Ωστόσο θα ψηφίσω την πρόταση της διοίκησης για αναστολή νέων ΚΥΕ, μόνο και μόνο για να βρουν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις τον χώρο τους και τον χρόνο τους. Θα καταψηφίσω όμως την επόμενη κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα, καθώς τη θεωρώ ατελή, αποσπασματική και ίσως μεροληπτική.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet