Σε κλίμα αντιπαράθεσης η διαδικασία ψήφισης του νέου μνημονίου στη Βουλή
Πολιτική

Σε κλίμα αντιπαράθεσης η διαδικασία ψήφισης του νέου μνημονίου στη Βουλή

Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ξεκίνησε στις 10:45 το πρωί της Πέμπτης, με κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, η επεξεργασία της νέας συμφωνίας. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά, θα ακολουθήσει η Διάσκεψη των Προέδρων και στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, συνεδρίασαν η διαρκής επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η διαρκής επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η διαρκής επιτροπή Παραγωγής-Εμπορίου και η διαρκής επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν δυνάμεις και στην Ελλάδα που θέλουν να μας πάνε σε δάνειο-γέφυρα» είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απόσυρση ζητούν Λεουτσάκος, Πετράκος, Σκούμας

«Αυτό που γίνεται σήμερα δεν τιμά το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας), Στάθης Λεουτσάκος, μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών. «Έστω και τώρα, έστω και στο παρά πέντε, καλώ την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου που αποτελεί ντροπή» σημείωσε ο κ. Λεουτσάκος. Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν επίσης και οι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και Θανάσης Σκούμας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κυβερνήσει χτυπώντας τη διαπλοκή και τη διαφθορά, και έτσι μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο του κόσμου από τα επώδυνα μέτρα, σημείωσε ο εισηγηγής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας.

Ο κ. Μπαλαούρας επισήμανε ότι ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, με τα χρήματα να πηγαίνουν μόνο για την αποπληρωμή του χρέους, το νέο Ταμείο (που προβλέπει η συμφωνία) θα λειτουργήσει για 30 χρόνια και τα έσοδά του δεν θα είναι μόνο από πωλήσεις, αλλά και από εκμετάλλευση περιουσίας με τη συμμετοχή του Δημοσίου, και με τα έσοδα να πηγαίνουν και για το χρέος και για την ανάπτυξη. Επιπλέον, επισήμανε ότι «αποφύγαμε να πουληθούν τα ΄κόκκινα δάνεια΄ σε ξένα funds».

Για «αριστερό μνημόνιο» με «προοδευτικές ιδιωτικοποιήσεις» και «καθαγιασμένες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ» έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σχολίασε ότι στο μνημόνιο αυτό δεν φτάσαμε τυχαία.

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απίστευτα λάθη σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα» και τόνισε πως «αν και με τη σημερινή συμφωνία η χώρα μένει στο ευρώ και την Ε.Ε. (κάτι που όπως είπε η Ν.Δ. το βάζει πάνω απ΄ όλα), ωστόσο οι Έλληνες καλούμαστε να πληρώσουμε ένα κόστος που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει».

«Αυτό που θα ψηφιστεί το βράδυ χαιρετίζει τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» είπε, σημειώνοντας ότι για να μην πάει χαμένη η συμφωνία, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει κτήμα τη συμφωνία της, να υπάρξει παραγωγή νέου εισοδήματος με ιδιωτικές επενδύσεις, να υπάρξει εθνική συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα (από αγορές και επενδυτές) και να δοθεί ικανός χρονικός ορίζοντας στη συμφωνία για να εφαρμοστεί, καθώς, όπως είπε, «μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα».

Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης επισήμανε ότι η συμφωνία αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για να διατηρηθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, σημειώνοντας ότι η περίσταση απαιτεί εθνική σύμπνοια την οποία, όπως είπε, «δεν βλέπω να κατανοεί η σημερινή κυβέρνηση μειοψηφίας».

Αντιλαϊκή συμφωνία, που πρέπει να την αντιπαλέψει η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός, χαρακτήρισε τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Εξάλλου, χαρακτήρισε ως «επίλεκτη μονάδα του κεφαλαίου» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως υποστήριξε, «ανέλαβε να προωθήσει αυτά τα βάρβαρα μέτρα».

Ο ειδικός αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ανέφερε πως «πρέπει να το ψηφίσουμε, να βρούμε είτε τη χρηματοδοτική γέφυρα, για εμάς δεν είναι προτιμητέα, είτε την πρώτη εκταμίευση βάσει των προαπαιτούμενων μέτρων, όπως έχουν έρθει στη δανειακή, για να πάει η Ελλάδα παρακάτω και να έρθει η επιθυμητή κανονικότητα στην Ελλάδα».

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό άσκησε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, καθώς, όπως υποστήριξε, ο κ. Τσίπρας ξεγέλασε τον κόσμο προεκλογικά και στη συνέχεια ανέκρουσε πρύμναν σε ό,τι αφορά την πολιτική που ακολούθησε. Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για λάθη σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και για χαμένο χρόνο. Ο κ. Κουτσούκος σημείωσε ότι «θα ψηφίσουμε ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τα προαπαιτούμενα».

Παρωδία που προσβάλλει τον ρόλο του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και τάχθηκε κατά του κατεπείγοντος. Ο ίδιος μίλησε για τρίτο μνημόνιο, που έχει χαρακτήρα αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό και το οποίο εντείνει τις κοινωνικές αδικίες.

«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι πολλά από τα μέτρα που θα ψηφιστούν απόψε δεν είναι δύσκολα. Αν και κάποια άλλα είναι απαραίτητα για τον εξορθολογισμό του ελληνικού κράτους που πρέπει επιτέλους να γίνει» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρενς Κουίκ, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων προσερχόμενος στη Βουλή.

«Δεν μπορώ να μπω στη λογική εκείνων που ταυτίζονται με τη λογική του Σόιμπλε και του οποιουδήποτε άλλου μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο που θέλουν να δουν την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός Ευρωζώνης, μια Ελλάδα διαλυμένη και σε πλήρη κατάρρευση» προσέθεσε, τονίζοντας πως «πρέπει όλοι οι βουλευτές να αντιληφθούν ότι δεν είναι δυνατόν η πατρίδα μας να παραδοθεί στα χέρια των δραχμόβιων που επιχειρούν αυτή τη στιγμή μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου να κάνουν το δικό τους ΄πάρτι΄».

«Ως ανυποχώρητος ευρωπαϊστής και θέλοντας να ξαναδώ μια ισχυρή πατρίδα, ζητώ να δοθεί απόψε η κατάλληλη απάντηση σε όλους αυτούς τους ΄δραχμόβιους΄» κατέληξε ο κ. Κουίκ.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet