Σε συγκρουσιακή τροχιά η Ε.Ε. για το προσφυγικό
Κόσμος

Σε συγκρουσιακή τροχιά η Ε.Ε. για το προσφυγικό

Σε τροχιά σύγκρουσης τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς συναντώνται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. για να συζητήσουν τις προτάσεις για την κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την ήπειρο. Το σχέδιο στηρίζει η Γερμανία, αλλά αντιδρούν πολλές άλλες χώρες, εξαπολύοντας προειδοποιήσεις και σπεύδοντας να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας ή απειλώντας να κλείσουν τα σύνορά τους.

Προσχέδιο συμφωνίας που συζητούν σήμερα, Δευτέρα, οι υπουργοί Εσωτερικών στις Βρυξέλλες προτείνει να κατανεμηθούν 120.000 πρόσφυγες στην Ε.Ε. Ωστόσο, σημείο αιχμής είναι το πώς αυτοί θα κατανεμηθούν, καθώς δεν είναι λίγες οι χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελάριου πρότεινε ένα σύστημα ποσοστώσεων που θα διευκολύνει τις χώρες υποδοχής. Ωστόσο, οι ποσοστώσεις συναντούν την έντονη αντίδραση της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είπε σε συνοριοφύλακες στα σύνορα με τη Σερβία ότι πρέπει να υπερασπιστούν την Ουγγαρία και την Ευρώπη και τους κάλεσε να προστατεύσουν τον τρόπο ζωής της Ουγγαρίας. Η αστυνομία της Ουγγαρίας θα εντείνει τους ελέγχους έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ θα μπορούν να συλλαμβάνουν και να απαγγέλλουν κατηγορίες σε όσους περνούν τα σύνορα.

Από την πλευρά του, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ σημειώνει ότι «το σύστημα των ποσοστώσεων δεν αποτελεί λύση».

Σύμφωνα με προσχέδιο της συμφωνίας που βρέθηκε στην κατοχή του Reuters, το αρχικό σχέδιο ορίζει ότι 40.000 άτομα (άλλοι από τους 120.000 που προτείνει το προσχέδιο) από την Ιταλία και την Ελλάδα θα κατανεμηθούν σε χώρες της Ε.Ε., αλλά σε εθελοντική βάση, εξαιτίας των αντιδράσεων στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Ο αριθμός αυτός παραμένει μικρός, εάν υπολογίσει κανείς ότι από πέρυσι, ο αριθμός όσων έχουν φτάσει στην Ε.Ε. φτάνει λίγο κάτω από 500.000.

Ωστόσο, χαμηλές είναι οι προσδοκίες όσον αφορά την επίτευξη ευρύτερης συμφωνίας για τη συνολικότερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε την Παρασκευή ότι εάν οι υπουργοί δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, τότε θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Πολλοί προειδοποιούν ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κατάργηση» της συνθήκης Σένγκεν.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας σημειώνει ότι η χώρα είναι έτοιμη να επιβάλει ελέγχους στα σύνορά της με άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια των συνόρων. Είπε ότι γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Κομισιόν ότι η Πολωνία δεν θα συμφωνήσει σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων και ότι η Βαρσοβία ζητεί να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Παράλληλα, η Αυστρία ανακοίνωσε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ότι θα επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Ολλανδοί συνοριοφύλακες θα πραγματοποιούν ελέγχους στα σύνορα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ANP. Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την απόφαση της Γερμανίας να επιβάλει εκ νέου ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία.

Νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί έδωσαν το πράσινο φως στην έναρξη της δεύτερης φάσης της ναυτικής επιχείρησης εναντίον των δικτύων διακινητών στη Μεσόγειο.

Στο δεύτερο στάδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο (αφού κυρωθεί και από όσα εθνικά Κοινοβούλια απαιτείται) επεκτείνεται και σε διεθνή ύδατα η δυνατότητα κατάληψης πλοίων διακινητών, και ακόμη και η καταστροφή τους, όπως και η σύλληψη διακινητών.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet