Απολογισμός και Ισολογισμός 2014 με πολλά κενά καθίσματα…
Πολιτική

Απολογισμός και Ισολογισμός 2014 με πολλά κενά καθίσματα…

Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πολιτικές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε Δήμου, αλλά στη Λυκόβρυση-Πεύκη έγινε με περιορισμένη παρουσία δημοτικών συμβούλων και με άδεια τα καθίσματα των πολιτών.

Ο λόγος για τη συζήτηση πάνω στον Ταμειακό Απολογισμό και τον Ισολογισμό του 2014, που έγινε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015, αλλά συνέπεσε με την εξ’ αναβολής συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος. Το γεγονός στηλιτεύθηκε από τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, ενώ αρνητικά σχολιάστηκε και η απουσία αρκετών μελών του Σώματος από τη συνεδρίαση.

Άδεια τα καθίσματα των πολιτών

Επί του θέματος, αναγκάστηκε να παρέμβει και ο πρόεδρος του Σώματος Κωνσταντίνος Νικολιδάκης, ο οποίος δήλωσε για τους απουσιάζοντες συμβούλους (σ.σ. αφού δικαιολόγησε όσους είχαν σπεύσει να ενημερώσουν σχετικώς) ότι δεν είναι «παιδονόμος» και «όλοι είμαστε υπεύθυνοι και κρινόμαστε». Πάντως, και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «η σημερινή εικόνα δεν τιμά το Δημοτικό μας Συμβούλιο».

Σε ό,τι αφορά τον Ταμειακό Απολογισμό και τον Ισολογισμό του 2014 (Ταμειακός Απολογισμός 2014, Ισολογισμός 2014)  «πέρασαν» κατά πλειοψηφία από το Σώμα, μετά από μία ήπια πολιτική συζήτηση.

Μαρία Γώγου – Κοινωνία Ενεργών Πολιτών
Καταγγελία και αποχώρηση
Μαρία Γώγου - Κοινωνία Ενεργών Πολιτών
Μαρία Γώγου – Κοινωνία Ενεργών Πολιτών

Σε μία εξαιρετικά σύντομη παρέμβαση, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κατήγγειλε το γεγονός ότι η συζήτηση γίνεται χωρίς την παρουσία των πολιτών, αφού παράλληλα διεξάγεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Επί του συζητούμενου θέματος, εστίασε μόνο στο γεγονός ότι υπάρχουν «εξυπνότεροι» δήμοι που εντάσσουν ξεχωριστά τα συνεχιζόμενα έργα, ώστε να αντλούν περισσότερα χρήματα από την κεντρική εξουσία.

Η κα Μαρία Γώγου, αφού δήλωσε ότι η παράταξή της καταψηφίζει τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό, αποχώρησε από την αίθουσα, μαζί  με τον σύμβουλο της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Ισαάκ Δημητριάδη.

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος – Συμμαχία Πολιτών
«Θετικά στοιχεία μόνο στα… χαρτιά»
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος - Συμμαχία Πολιτών
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος – Συμμαχία Πολιτών

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «δεν κάνει εντύπωση η θετική αποτύπωση του ισολογισμού», αφού σε όλους τους δήμους, όπως είπε, «τα νούμερα μαγειρεύονται για να προσαρμόζονται με τις κεντρικές δεσμεύσεις».

Ο κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος απέδωσε το θετικό αποτέλεσμα που δείχνει ο Δήμος στα 2,5 εκατ. ευρώ που «χαρίστηκαν» από το κράτος για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ενώ αναρωτήθηκε πού πήγε το 2014 το υψηλό πλεόνασμα που είχε επιτευχθεί το 2013.

Τόνισε ότι πολλά από τα αναφερόμενα θετικά στοιχεία στις λογιστικές καταστάσεις είναι «απλώς στα χαρτιά» και δεν έχουν να κάνουν «με την άσκηση καλής διοίκησης», χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι υπάρχει «δόλος» που γίνεται αυτό. Ολοκλήρωσε δε την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι, αν και δεν έχει καμία διάθεση να κρίνει τη διοίκηση, η παράταξή του θα καταψηφίσει τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό.

Μανόλης Πάγκαλος – Ριζοσπαστική Ανατροπή
«Οι δοτές πλειοψηφίες καθορίζουν τις αποφάσεις στον Δήμο»
Μανόλης Πάγκαλος - Ριζοσπαστική Ανατροπή
Μανόλης Πάγκαλος – Ριζοσπαστική Ανατροπή

Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ανατροπής έκανε λόγο για υποβάθμιση της συζήτησης, λόγω της παράλληλης συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης, ενώ αναφερόμενος στην «πολιτική διάσταση» του συζητούμενου θέματος, είπε ότι θα το καταψηφίσει «για πολλούς λόγους».

Ανάμεσα σε αυτούς, ο κ. Μανόλης Πάγκαλος ανέφερε τη μείωση του ύψους των επισφαλών απαιτήσεων του Δήμου, την «αδράνεια και της παρούσας διοίκησης» στο θέμα των υπό εκκαθάριση Δημοτικών Επιχειρήσεων, την επιλογή υλοποίησης «φαραωνικών έργων», αλλά και την έλλειψη ισολογισμών για Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (π.χ. ΚΟΙΠΑΠ).

Τέλος, επεσήμανε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στον Δήμο είναι αποτέλεσμα «δοτών πλειοψηφιών», μακριά από ευρύτερες συναινέσεις.

Δημήτρης Κωνστάντος – Λυκόβρυση Πεύκη.-
«Τα στοιχεία… έρχονται από το 2014 και άρα, ψηφίζουμε θετικά»
Δημήτρης Κωνστάντος - Λυκόβρυση Πεύκη.-
Δημήτρης Κωνστάντος – Λυκόβρυση Πεύκη.-

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.- στηλίτευσε την ύπαρξη στην αίθουσα ελάχιστων δημοτικών συμβούλων σε μία «τόσο σοβαρή συνεδρίαση», ζητώντας ταυτόχρονα καλύτερο προγραμματισμό από το προεδρείο ώστε να μην συμπίπτουν οι συνεδριάσεις με άλλες σημαντικές εκδηλώσεις.

Για το συζητούμενο θέμα, ο κ. Δημήτρης Κωνστάντος τόνισε ότι έχοντας χαρακτηρίσει ως «εξυγιαντική, ρεαλιστική και θετική» τη διαχείριση της προηγούμενης δημοτικής αρχής του τέως δημάρχου Δημήτρη Φωκιανού, δεν θα μπορούσε σήμερα να ακολουθήσει διαφορετική στάση.

Αν και δέχθηκε ότι οι ισολογισμοί δεν αποτυπώνουν όλη την αλήθεια και με δεδομένο ότι η παρούσα διοίκηση είχε συμμετοχή μόνο για ένα 4μηνο την προηγούμενη χρονιά, άρα δεν μπορεί να κριθεί γι΄ αυτό, δήλωσε ότι θα ψηφίσει θετικά για τον Ταμειακό Απολογισμό και τον Ισολογισμό του 2014.

Τάσος Μαυρίδης – Δήμαρχος
«Ορθολογική διαχείριση, με κόψιμο των περιττών δαπανών»
Τάσος Μαυρίδης - Δήμαρχος
Τάσος Μαυρίδης – Δήμαρχος

Για οικονομικά στοιχεία που «ενοχλούν» έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος αναφερόμενος στον Ταμειακό Απολογισμό και Ισολογισμό του Δήμου, λέγοντας ότι μπορεί μεν η θετική οικονομική εικόνα να αποτελεί συνέχεια του έργου της προηγούμενης διοίκησης, αλλά η διαχείριση και συνέχειά της ανήκει στην υφιστάμενη δημοτική αρχή. Τόνισε δε, ότι η διοίκησή του συνέβαλε θετικά στο να βρίσκεται ο Δήμος σε μία θετική τροχιά κι ακόμη και αν τα στοιχεία του πλεονάσματος δεν είναι «ουσιαστικά», δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι υπάρχουν δήμοι που «δεν μπορούν να κλείσουν προϋπολογισμούς».

Ο κ. Τάσος Μαυρίδης, απαντώντας σε σχετική επισήμανση του κ. Γ. Θεοδωρακόπουλου, ανέφερε ότι μέρος του πλεονάσματος του 2013 πήγε στην αποπληρωμή υποχρεώσεων Δημοτικών Επιχειρήσεων σε ΙΚΑ και Εφορία.

Τέλος, αφού περιέγραψε το δυσμενές οικονομικό κλίμα μέσα στο οποίο λειτουργεί ο Δήμος, αλλά και στο ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί η γραφειοκρατία, τόνισε ότι η διοίκησή του ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί ορθολογική διαχείριση, με «κόψιμο των περιττών δαπανών», ώστε στο τέλος της 5ετίας το οικονομικό αποτέλεσμα που θα αποτυπωθεί να είναι ακόμη ευκρινέστερο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet