Τέχνη και πολιτισμός σπάνε την αλυσίδα του human trafficking
Πολιτισμός

Τέχνη και πολιτισμός σπάνε την αλυσίδα του human trafficking

Την αλυσίδα του human trafficking επιχειρεί να σπάσει η Τέχνη με ένα φεστιβάλ πολλαπλών δράσεων που διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο στο Γκάζι.

Θέατρο, χορός, μουσική, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, συζητήσεις, δράσεις για παιδιά, όλες οι μορφές τέχνης συνυπάρχουν και ενώνουν τις φωνές τους για να μιλήσουν για ένα έγκλημα αθέατο, για ένα πρόβλημα παγκόσμιο.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

«Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ΄Σπάσε την αλυσίδα και μη μένεις αμέτοχος’. Θέλουμε να δείξουμε μέσα από τον πολιτισμό, την τέχνη, τις οργανώσεις μας, μέσα από μια πανστρατιά και συσπείρωση του κόσμου, ότι το θέμα της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων δεν είναι κάτι που αφορά μόνο αυτούς οι οποίοι έχουν να κάνουν με τον νόμο και την εφαρμογή του. Είναι κάτι που αφορά όλους μας» λέει στο in.gr ο Ηρακλής Μοσκώφ, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την όλη διοργάνωση και μάχεται κατά του human trafficking από τη θέση του εθνικού εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.

Όπως τονίζει ο κ. Μοσκώφ σήμερα γίνεται πολύς λόγος για την προσφυγιά, για τις ροές που έρχονται από διάφορες χώρες, αλλά «δεν γίνεται καθόλου λόγος για το ποιος τους υποδέχεται, ποιος και πώς τους διοχετεύει και ποιοι είναι τελικοί αυτοί οι άνθρωποι».

«Τους θεωρούμε είτε απειλή για την ασφάλεια μας, είτε για την υγεία μας ή στην καλύτερη περίπτωση τους αντιμετωπίζουμε με φιλανθρωπία, αλλά δεν ασχολούμαστε με την ευθύνη του καθενός μας ως καταναλωτή, ως πελάτη σε όλη αυτή την ιστορία. Και δεν μιλάω μόνο άμεσα, όπως για παράδειγμα, ο πελάτης του σεξουαλικού trafficking, αλλά και έμμεσα, είτε κάνοντας τα στραβά μάτια, είτε καταναλώνοντας προϊόντα άλλου είδους που παράγονται από σκλάβους είτε οτιδήποτε άλλο» προσθέτει.

Τα νούμερα «κραυγάζουν»

Το human trafficking είναι έγκλημα αθέατο και παγκόσμιο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα στον κόσμο, αποφέροντας περίπου 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Εκτιμάται ότι 27 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση δουλείας παγκοσμίως. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά που γίνονται αντικείμενα εργασιακής και σεξουαλικής δουλείας παρά τη θέλησή τους. Σήμερα, υπάρχουν 1,39 εκατομμύρια θύματα εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παγκοσμίως. Πάνω από 25% των θυμάτων σεξουαλικής εμπορίας διακινούνται από τη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη. Το 90% των θυμάτων που διακινούνται προς κράτη-µέλη της Ε.Ε. καταλήγουν στη βιομηχανία του σεξ.

Μόνο 1% – 2% των θυμάτων διασώζονται και µόνο ένας στους 100.000 Ευρωπαίους που ασχολούνται µε τη διακίνηση ανθρώπων καταδικάζεται.

Η κλίμακα της εμπορίας ανθρώπων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αξιόπιστα, και τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα είναι δύσκολο να συγκριθούν μεταξύ τους. Ο εκτιμώμενος αριθμός των ατόμων που διακινούνται, ανά έτος είναι:

  • Περίπου 2,45 εκατομμύρια (UN Office on Drugs and Crime) εκ των οποίων τα 1,2 εκατομμύρια είναι παιδιά (UNICEF).
  • Περίπου 800.000 στα διεθνή σύνορα, με πολλά περισσότερα θύματα εμπορίας στο εσωτερικό των χωρών (ΙΟΜ).
  • Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εντός Ε.Ε. μόνο (κυρίως γυναίκες και παιδιά (Europol).

Η Ελλάδα είναι χώρα προορισμού, αλλά και διέλευσης για τα θύματα διακινούμενης εμπορίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΜΚΟ, περίπου 20.000 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και 1.000 κοριτσιών, ηλικίας 13-15 ετών, παραμένουν στην ελληνική βιομηχανία του σεξ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά εμπορίας ανθρώπων και σωματεμπορίας, στην Ελλάδα το 2014 καταγράφηκαν 36 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, ενώ για το πρώτο τετράμηνο του 2015, καταγράφηκαν 13. Αντίστοιχα, όσον αφορά στα ανήλικα θύματα, το 2014 καταγράφηκαν 7 θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, 1 θύμα εργασιακής εκμετάλλευσης και 6 για επαιτεία, ενώ για το 1ο τετράμηνο του 2015, έχουν καταγραφεί 12 ανήλικα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

«Δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση, μόνο υποκρισία»

Για τον κ. Μοσκώφ η εκμετάλλευση ανθρώπων και η στέρηση της ελευθερίας τους είναι-όπως λέει-η μεγαλύτερη μορφή φασισμού. «Δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση για το θέμα. Υπάρχει μόνο μία υποκρισία, ένα αφήγημα που θέλουμε να χτυπήσουμε. Είναι το νεοπλουτίστικο αφήγημα, του ΄έχω λεφτά και μπορώ να κάνω τα πάντα΄. Η κλασική περίπτωση είναι η πορνεία, που όλοι θεωρούμε ότι έχει κάτι ροζ και γκλάμουρ, αλλά στην ουσία είναι κάτι πολύ πιο σκοτεινό γιατί αφορά γυναίκες κατά κύριο λόγο, και όχι μόνο, που δεν είναι σε μια συναινετική κατάσταση όπως θέλουμε να πιστεύουμε».

Τι θα δει ο επισκέπτης στο φεστιβάλ

Η καμπάνια «Break the Chain» απευθύνεται στους πολίτες όλων των ηλικιών που επιθυμούν να ενημερωθούν και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος του σύγχρονου κόσμου.

Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ένα διήµερο πολυθεµατικό Φεστιβάλ µε στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέµατα που αφορούν στην εµπορία και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Κεντρικός άξονας της καμπάνιας είναι η «μείωση της ζήτησης», μέσω της συνεργασίας με τον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα στα σχολεία.

«Ο επισκέπτης έχει μία μεγάλη γκάμα από εκδηλώσεις που μπορεί να δει. Από θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, animation, κινηματογραφικές προβολές, debate groups, happenings σε εξωτερικό χώρο, μουσική. Ο κόσμος του πολιτισμού και της τέχνης είναι ένα ιδανικό πεδίο για να στοχαστούμε για τις ευθύνες μας και για να μας εμπνεύσει και να βάλουμε εμπόδια σε αυτή την κατάσταση» λέει ο Ηρακλής Μοσκώφ.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet