Το έθιμο του «Μπαμπούσιαρου» αναβίωσε το Καλλ. Εργαστήρι Μελισσίων
Πολιτισμός

Το έθιμο του «Μπαμπούσιαρου» αναβίωσε το Καλλ. Εργαστήρι Μελισσίων

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων αναβίωσε στις 23 Δεκεμβρίου 2015 στους δρόμους των Άνω Μελισσίων, το χριστουγεννιάτικο έθιμο του «Μπαμπούσιαρου», έτσι όπως τελείται στο Ρήγιο του Έβρου.

Τα μέλη του Εργαστηρίου, συνοδεία των δασκάλων του παραδοσιακού χορού και των μουσικών οργάνων, περιπλανήθηκαν στους δρόμους των Άνω Μελισσίων, καλάντισαν και προσέφεραν μεζέδες, γλυκά, κρασί και τσίπουρο στους κατοίκους, προσδίδοντας μια εορταστική νότα στην πόλη των Μελισσίων.

Το Εργαστήρι με ανακοίνωσή του ευχαριστεί τον κ. Μπαλτατζή Αθανάσιο, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρηγίου Έβρου, για τις πολύτιμες πληροφορίες που του έδωσε, καθώς και για την καλή του διάθεση να βοηθήσει σε όλα. Επίσης, τις ακούραστες δασκάλες των παραδοσιακών χορών, Ελένη Φιλιππίδου και Μαρίνα Στέλλα για την όλη προετοιμασία και τους δασκάλους των πνευστών, Παναγιώτη Πουλή και Δημήτρη Αρβανίτη, που συνόδεψαν με τα όργανά τους, καθώς και τη μαθήτριά τους, Σούλα Κοκκίνη, που συνόδεψε τα μέλη του Εργαστηρίου στο νταούλι. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στο super market Σκλαβενίτης, που, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πάντα είναι αρωγός σε όλες τις εκδηλώσεις του.

Επίσης, το Εργαστήρι εύχεται: «Χρόνια Πολλά σε όλους και του χρόνου καλύτερα…».

Λίγα λόγια για το έθιμο από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων

Ο κύκλος των εθίμων του Δωδεκαημέρου ανοίγει την παραμονή των Χριστουγέννων και κλείνει τα Θεοφάνεια με τον αγιασμό των υδάτων. Στη Θρακη προάγγελος των Χριστουγέννων είναι οι ομάδες των παιδιών που τραγουδούν τα κόλιαντα, μια μέρα νωρίτερα από την παραμονή των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 23 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, τα παλικάρια του κάθε χωριού γυρίζουν στα σπίτια της εκάστοτε κοινότητας τραγουδώντας τη γέννηση του Χριστού. Στο δρόμο λένε τραγούδια του δρόμου και μέσα στο σπίτι συνεχίζουν με παινέματα για το σπίτι και τους σπιτικούς και τελειώνουν με αίτημα για κέρασμα. Τις ομάδες αυτές των παλικαριών, τις «τσέτες», όπως τις ονομάζουν της συνόδευε πάντα ένα παλικάρι ζωομορφικά μεταμφιεσμένο και κουδουνοφόρο, το οποίο ήταν ο προστάτης της «τσέτας», αλλά θεωρούνταν ότι διακηρύσσει και το μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου.

Το χορευτικό δρώμενο του «Μπαμπούσιαρου» τελείται στο Ρήγιο του Έβρου την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, όπου οι νέοι του χωριού μεταμφιέζονται με πρωταγωνιστές τον Μπαμπούσιαρο και τη γυναίκα του – άνδρας μεταμφιεσμένος σε γυναίκα.

Ο Μπαμπούσιαρος έχει ζωόμορφη μεταμφίεση, φορά νεροκολοκύθα στο κεφάλι με τρύπες στα ματιά και στο στόμα, προβιά και ζώνεται στη μέση με κουδούνια. Το ζευγάρι συνοδεύονται από ομάδα παλικαριών και οργανοπαίχτες, ζουρνατζήδες, γκαΐντατζήδες και νταουλτζήδες και γυρίζει από σπίτι σε σπίτι. Οι Μπαμπουσιαραίοι, όπως ονομάζουν το θίασο των τελεστών, θορυβούν, χοροπηδούν και χτυπούν τα πόδια στη γη για το καλό και το ξύπνημα της βλάστησης, ενώ δέχονται κεράσματα στα σπίτια που επισκέπτονται.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet