«Φωτιά» βάζουν τα έγγραφα για τις offshore
Κόσμος

«Φωτιά» βάζουν τα έγγραφα για τις offshore

Την εμφάνισή τους έχουν αρχίσει να κάνουν οι πρώτες αντιδράσεις για τις ηχηρές αποκαλύψεις των λεγόμενων Panama Papers για τη φοροδιαφυγή και τις παράνομες δραστηριότητες εταιρειών, ηγετών, επιχειρηματιών και διασημοτήτων, μέσα από την εμπλεκόμενη off shore εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Μόσακ Φονσέκα στον Παναμά.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών offshore είναι μια καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες, βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες» δήλωσε ο Ολάντ στο περιθώριο επίσκεψής του σε μια εταιρεία σε προάστιο του Παρισιού. «Αυτές οι αποκαλύψεις είναι καλή είδηση επειδή θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα από αυτούς που διαπράττουν απάτες».

Ο Ολάντ ευχαρίστησε γι΄ αυτό τους καταμηνυτές ατασθαλιών οι οποίοι προέβησαν σ΄ αυτές τις αποκαλύψεις.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει πρόσβαση στα έγγραφα. Το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι μόλις οι αρχές αποκτήσουν και επαληθεύσουν τις πληροφορίες, θα επανεξετάσουν τους φόρους των ατόμων που εμπλέκονται στις υποθέσεις και την όποια επιβολή προστίμων, ιδιαίτερα για μη δηλωθέντες λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες και για εταιρίες «βιτρίνα».

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε τη Δευτέρα να της δοθεί άμεσα αντίγραφο των εγγράφων, προκειμένου να μελετήσει τις πληροφορίες και να αναλάβει δράση για πιθανή φοροδιαφυγή. Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρονται στα έγγραφα είναι και το όνομα του πατέρα του Κάμερον, Ίαν Κάμερον, καθώς και μέλη των Συντηρητικών. Η εκπρόσωπος του Κάμερον αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η οικογένεια Κάμερον είχε επενδύσει σε offshore εταιρείες, λέγοντας: «Είναι ιδιωτική υπόθεση». Νωρίτερα, κυβερνητική αξιωματούχος σημείωσε: «Θα εξετάσουμε προσεκτικά τα δεδομένα και θα ενεργήσουμε γρήγορα και σωστά».

Το Βερολίνο ελπίζει ότι οι αποκαλύψεις θα δώσουν ώθηση στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρήματος και της φορολογικής απάτης και ότι τα κράτη που ευνοούν τέτοιες πρακτικές θα αναγνωρίσουν ότι αυτές «δεν έχουν μέλλον».

«Ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα συμβάλλει στο να αυξηθεί η πίεση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Να υπάρξουν αυστηρές έρευνες και να δοθούν σαφείς πολιτικές απαντήσεις, με σχετική νομοθεσία και ποινικές διώξεις που θα αποσκοπούν στην αποτροπή τέτοιων πρακτικών, ζητά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά έγιναν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο αποδεικνύεται ότι χρειάζονται τέτοια μέτρα και σε παγκόσμιο επίπεδο και θα πρέπει να υπάρξει σκληρή στάση απέναντι σε μη συνεργαζόμενες τρίτες χώρες και να επιβληθούν κυρώσεις σε εκείνα τα κράτη που το επιχειρηματικό τους μοντέλο στηρίζεται προφανώς στη συγκάλυψη της φορολογικής απάτης με offshore εταιρείες.

Όπως επισημαίνει στις δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος, είναι εμφανής η αντίσταση που προβάλλεται και στο εσωτερικό της Ευρώπης, καθώς «δυστυχώς» -όπως σημειώνει- διαπιστώνεται το πόσο δύσκολο είναι να καθιερωθεί ακόμη και σε έναν «συνασπισμό των προθύμων» ένας φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, διότι επικρατούν συνέχεια οι αντιστάσεις των εκπροσώπων των «λόμπι».

«Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, αλλά ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε σφοδρότερα για δικαιοσύνη» τονίζει χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ακολουθεί κατά γράμμα τη νομοθεσία, διαψεύδοντας τα έγγραφα που διέρρευσαν και τον φέρουν να εμπλέκεται σε μια υπόθεση φοροδιαφυγής επειδή ίδρυσε μια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, εν μέσω του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Νομίζω ότι είναι πιθανόν να είμαι ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος της Ουκρανίας που αντιμετωπίζει με τη μέγιστη σοβαρότητα τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του, την πληρωμή των φόρων του και τα προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων, σεβόμενος πλήρως το ουκρανικό και το διεθνές δίκαιο» ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο πρόεδρος Ποροσένκο.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Ποροσένκο διέπραξε κάποιο έγκλημα. Σημειώνεται ότι το όνομα του Ουκρανού προέδρου είναι στα «έγγραφα του Παναμά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία στην οποία εμφανίζεται δικαιούχος η Prime Asset Partners  είχε συσταθεί στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ομίλου επιχειρήσεών του για να πωληθεί η Roshen.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ουκρανικού λαϊκιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος δήλωσε ότι το Kοινοβούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο σχετικά με τις πληροφορίες ότι χρησιμοποίησε έναν λογαριασμό σε εταιρεία offshore για να αποφύγει τη φορολόγησή του.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, Περβέζ Ρασίντ, έσπευσε να υπερασπιστεί τον πρωθυπουργό της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος φέρεται να διέθετε offshore εταιρείες. «Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με τα περιουσιακά του στοιχεία, να τα πετάξει στη θάλασσα, να τα πουλήσει, ή να συστήσει καταπίστευμα. Δεν υπάρχει εγκληματική πράξη, ούτε στη βάση του πακιστανικού νόμου, ούτε της διεθνούς νομοθεσίας» σημείωσε.

Έρευνες υπόσχονται εποπτικές αρχές και κυβερνήσεις

Οι εποπτικές αρχές ορισμένων χωρών, εταιρείες και τραπεζικοί οργανισμοί των οποίων αναφέρονται  στα περισσότερα από 11 εκατομμύρια έγγραφα υπόσχονται έρευνα για τις αποκαλύψεις.

Η Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικών της Σουηδίας έχει έρθει σε επαφή με τις αρχές στο Λουξεμβούργο, για να ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο τραπεζικός όμιλος Nordea βοήθησε πελάτες να δημιουργήσουν λογαριασμούς σε υπεράκτιους φορολογικούς παράδεισους. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις πληροφορίες» είπε ο επικεφαλής της FSA.

Η ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών αγορών της Αυστρίας διερευνά κατά πόσον η Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg ακολούθησαν τους κανόνες, καθώς αναφέρθηκαν στα έγγραφα που διέρρευσαν.

Η ρυθμιστική αρχή της Νορβηγίας αναφέρει ότι η αποκάλυψη ότι η νορβηγική τράπεζα DNB βοήθησε πελάτες να στήσουν offshore εταιρείες στις Σεϋχέλλες θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και σημείωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις.

Οι ολλανδικές αρχές θα διερευνήσουν τις κατηγορίες που σχετίζονται με την Ολλανδία. Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι φορολογικές αρχές θα διεξαγάγουν έρευνα για το «κατά πόσο υπάρχουν στοιχεία που σχετίζονται με επιβολή φόρων».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet