Εξοντωτικό το ύστατο ντιμπέιτ για το Brexit
Κόσμος

Εξοντωτικό το ύστατο ντιμπέιτ για το Brexit

Πυρά και κατηγορίες κάπου μεταξύ επιχειρημάτων αντάλλαξαν τα «μεγάλα ονόματα» των στρατοπέδων υπέρ και εναντίον της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. στο τελευταίο μεγάλο ντιμπέιτ, περίπου ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε απευθύνει μήνυμα υπέρ του «Μένουμε», μήνυμα που ακούστηκε ηχηρότατο και από πέντε διατελέσαντες πρώτους υπουργούς της Σκωτίας -όπου το Brexit θα ανακινούσε ζήτημα απόσχισης.

Στο Wembley Arena στήθηκε το βράδυ της Τρίτης, ενώπιον κοινού 6.000 ατόμων και με ζωντανή μετάδοση από το BBC, το τελευταίο ντιμπέιτ για το μέλλον της Βρετανίας στην Ε.Ε. Αντιμέτωποι βρέθηκαν, με την πλευρά του «Φεύγουμε», οι Μπόρις Τζόνσον (τέως δήμαρχος Λονδίνου και «πρώτο όνομα» στην εκστρατεία για το Brexit) και οι βουλευτές Γκίζελα Στιούαρτ και Άντρεα Λίντσομ, με την πλευρά του «Μένουμε» να αντιπροσωπεύεται από τον νυν δήμαρχο Λονδίνου, Σαντίκ Καν, τη Σκωτσέζα πολιτικό Ρουθ Ντέιβιντσον και την συνδικαλίστρια Φράνσις Ο΄ Γκρέιντι.

Τα πνεύματα άναψαν ήδη από το ξεκίνημα της δίωρης τηλεμαχίας, και ο παρουσιαστής χρειάστηκε αρκετές φορές να επέμβει για να μην καταλήξει το ντιμπέιτ σε «κοκορομαχία».

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν εκτενώς την επιχειρηματολογία τους, με το μεν «Φεύγουμε» να επαναλαμβάνει την έκκληση για «ανάκτηση κυριαρχίας» και το «Μένουμε» να απορρίπτει ως «παραποίηση» τα περί βρετανικής υποταγής στις Βρυξέλλες εξαιτίας της παραμονής στην Ε.Ε.

Από το «Φεύγουμε», ο Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να αντικρούσει τα επιχειρήματα για τις επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική οικονομία -που είναι, κατά γενική ομολογία, το ισχυρότερο χαρτί της πλευράς υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.- ενώ το «Μένουμε» προσπάθησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ότι η παραμονή στην Ε.Ε. ανοίγει την πόρτα σε μετανάστες -το κεντρικό σημείο γύρω από το οποίο έχει στηθεί η εκστρατεία για αποχώρηση.

Ο Σαντίκ Καν κατηγόρησε χαρακτηριστικά τον προκάτοχό του πως έχει εξαπολύσει «σχέδιο “Μίσος”» στην εκστρατεία του για Brexit, επιρρίπτοντας επίσης στο αντίπαλο στρατόπεδο ότι καταφεύγει στην «καταστροφολογία με το χοντρό ψέμα του ότι η Τουρκία θα μπει στην Ε.Ε.».

Στις πρώτες τους αποτιμήσεις, οι βρετανικές εφημερίδες διαπιστώνουν (ανεξαρτήτως της θέσης που έχουν πάρει στο δημοψήφισμα) ότι και οι δύο πλευρές υποστήριξαν με επιτυχία τις θέσεις τους, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρος νικητής.

Η πρώτη γρήγορη δημοσκόπηση μεταξύ του κοινού έγινε από το YouGov και ήθελε «οριακά» νικητή το στρατόπεδο του Brexit από την τηλεμαχία, σε ένα δείγμα όμως που δήλωνε επίσης οριακά πιο κοντά στο να ψηφίσει «Φεύγουμε».

Η Σκωτία «επισημαίνει» τη θέση της υπέρ της Ε.Ε.

Λίγη ώρα μετά το τελευταίο διάγγελμα του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, υπέρ του «Μένουμε», ανάλογη κίνηση ήρθε από την ηγεσία της Σκωτίας.

Μαζί με την νυν πρώτη υπουργό Νίκολα Στάρτζεον, οι προκάτοχοί της Άλεξ Σάλμοντ, Τζακ ΜακΚόνελ, Χένρι ΜακΛις και Τζιμ Ουάλας υπογράμμισαν σε κοινό τους μήνυμα ότι η παραμονή στην Ε.Ε. «είναι ζωτικής σημασίας για τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις στη Σκωτία».

«Είμαστε υπερήφανοι να ενωνόμαστε για να καλέσουμε τους Σκωτσέζους να ψηφίσουν “Μένουμε” σε αυτήν την άνευ προηγουμένου επίδειξη ενότητας» ανέφερε οι πέντε πολιτικοί.

«Πρέπει να ψηφίσουμε για να διατηρήσουμε τα δικαιώματά μας στην Ε.Ε. και μεγιστοποιώντας τη δύναμη ψήφων του “Μένουμε” στη Σκωτία, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να κρατήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε.» τόνισαν.

Στη Σκωτία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρότερη τάση προς το «Μένουμε» από ό,τι στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ένα από τα σημεία γύρω από το βρετανικό δημοψήφισμα που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι τι θα κάνει το Εδιμβούργο σε περίπτωση Brexit και αν θα επιδιώξει νέο δημοψήφισμα υπό αρκετά διαφορετικές συνθήκες από ό,τι τo 2014 -εξού και η σημασία που έχει η έκκληση των Σκωτσέζων πολιτικών στους ψηφοφόρους του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet