Ενυπόγραφα

Εβδομάδα των Παθών κατά κυριολεξία…

Μεγάλη Τρίτη και σιγά κορυφώνεται το Θείο Δράμα σε μια Εβδομάδα των Παθών κατά κυριολεξία για την Ελλάδα και όλον τον κόσμο. Από τις λίγες φορές που οι ευχές για υγεία αποκτούν το ουσιαστικό νόημά τους, αφού η επέλαση της «Covid-19» ανέτρεψε βίαια όλα όσα πιστεύαμε για την άμυνά μας απέναντι σε πιθανούς ακραίους κινδύνους, όπως αυτός μιας πανδημίας.

Στη χώρα μας, η οποία ευτυχώς δείχνει να περνά με μέτριες επιπτώσεις τη μεγάλη αυτή δοκιμασία, δεν παύει το όλο σκηνικό να ασκεί σοβαρή ψυχολογική πίεση σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Ιδιαίτερα τούτη την Εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας -πιστεύεις δεν πιστεύεις- νιώθεις κάτι το κατανυκτικό στην ατμόσφαιρα, το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο. Και το χειρότερο, η προσδοκία της Ανάστασης χάνει κάτι από το… χρώμα της, αφού ούτε ευχές και φιλιά θα ανταλλάξουμε με τους δικούς μας, ούτε με συγγενείς και φίλους θα στήσουμε το παραδοσιακό φαγοπότι μας.

Έστω κι αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, ακόμη κι αν το αποδιώχνουμε ως σκέψη, βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε πως η παρούσα κρίση ούτε σύντομα θα περάσει, ούτε η τελευταία θα είναι.

Και το χειρότερο, έστω κι αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, ακόμη κι αν το αποδιώχνουμε ως σκέψη, βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε πως η παρούσα κρίση ούτε σύντομα θα περάσει, ούτε η τελευταία θα είναι. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να μας στερήσει την ελπίδα. Αν καταφέρουμε να βγούμε απ’ όλη αυτή τη συφορά λίγο πιο σοφοί, αν κατορθώσουμε να συνειδητοποιήσουμε – έστω κι ακροθιγώς- την πεπερασμένη διάστασή μας, ίσως αλλάξουμε τρόπο ζωής και, άρα, παρατείνουμε με βιώσιμο τρόπο την παραμονή μας σε τούτο τον πλανήτη. Ακόμη κι αν κάποιοι από εμάς δεν θα ζήσουν τόσο για να το απολαύσουν, τουλάχιστον θα έχουν κάνει το χρέος τους προς τις επόμενες γενιές.

Γιατί η ζωή συνεχίζεται και, ευτυχώς, έχει τον τρόπο της να ξεπερνά ακόμη και τις μεγαλύτερες καταστροφές. Αρκεί να μην πιέζουμε και πολύ την τύχη μας με το να τις προκαλούμε αψήφιστα…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet