Ενυπόγραφα

Καλές οι συσκέψεις με τους περιφερειάρχες, αλλά οι προθέσεις δεν αρκούν…

Θάνος Σταθόπουλος
[email protected]

Αναμφίβολα, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε για δεύτερη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας είναι θετικό δείγμα των προθέσεών του απέναντι στην Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, μόνο οι προθέσεις δεν αρκούν, αφού -ως γνωστόν- με κάποιες εκ των καλυτέρων από αυτές ορισμένες φορές «στρώνεται ο δρόμος προς την κόλαση».

Και εξηγούμαστε: Στην πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες, αρχές Σεπτεμβρίου 2019, ο κ. Μητσοτάκης είπε πει ότι είναι στις προθέσεις του το συγκεκριμένο όργανο να αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα και να συνεδριάζει ανά δίμηνο, συζητώντας θέματα που αφορούν στην καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών. Και ως προς τη χρονική δέσμευσή του υπήρξε απολύτως συνεπής, αλλά ως προς την αποτελεσματικότητα των συνεννοήσεων που γίνονται στο εν λόγω όργανο, διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις.

Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς ζητήματα εθίγησαν κατά την πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες, αλλά φανταζόμαστε ότι ανάμεσα σε αυτά ήταν και το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Όμως, η συνέχεια, με τις τεράστιες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στις μεταφορές προσφύγων και μεταναστών από τη νησιωτική στην ηπειρωτική χώρα, μάλλον δεν δείχνει και μεγάλη συνεννόηση μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης…

Και επειδή είναι βέβαιο ότι το ίδιο «ακανθώδες» θέμα απασχόλησε και τη δεύτερη σύσκεψη των δύο πλευρών, θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε -προφανώς από τις εξελίξεις των προσεχών εβδομάδων- ποια είναι τα σχέδια για την ανακατανομή των συγκεκριμένων ανθρώπων στην ελληνική ενδοχώρα. Και θα πρέπει να το μάθουμε γρήγορα, γιατί βρισκόμαστε ήδη στο κατώφλι του χειμώνα και τα χρονικά περιθώρια για την προετοιμασία των κατάλληλων υποδομών στενεύουν.

Κι ας ελπίσουμε πως, αυτή τη φορά, ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μεθοδικά, σχεδιασμένα, χωρίς αιφνιδιασμούς και αλαζονείες…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet