Εντάξει, τα καταφέραμε – Δεν πνιγήκαμε σε μια… κουταλιά χιόνι
Ενυπόγραφα

Εντάξει, τα καταφέραμε – Δεν πνιγήκαμε σε μια… κουταλιά χιόνι

Την ώρα που τα κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας δίνουν ακόμη μάχες στο υπερ-Βόρειο κομμάτι του Νομού, προκειμένου να κάνουν βατά τα δύσκολα οδικά τμήματα, που παραμένουν αδιάβατα από τους πολίτες, είναι ίσως χρήσιμο να γράψουμε μερικές μικρές (ίσως και πικρές) αλήθειες.

***

Τα πήγαμε καλύτερα από την περσινή κακοκαιρία «Ελπίδα»; Σαφέστατα. Δεν είχαμε ούτε πολυήμερους αποκλεισμούς κατοίκων στα σπίτια τους, ούτε εκτεταμένες διακοπές υδροδότησης, ούτε εγκλωβισμούς οδηγών σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Άρα, θα υποθέταμε ότι το περσινό πάθημα μας έγινε μάθημα κι αυτή τη φορά επιδείξαμε καλύτερα αντανακλαστικά. Αυτή είναι η μία όψη…

***

Η άλλη όψη δεν είναι τόσο ευχάριστη. Για παράδειγμα, η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» δεν φθάνει ούτε στο… νυχάκι της την «Ελπίδα», από πλευράς διάρκειας, όγκου και έντασης χιονόπτωσης. Επίσης, η «Ελπίδα» μας είχε βρει Δευτεριάτικα στους δρόμους, ενώ η «Μπάρμπαρα» ήρθε με το… ραχάτι της Κυριακή πρωί, που οι περισσότεροι βρισκόμαστε στα σπίτια μας. Επίσης, αυτή τη φορά η απειλή προστίμων για όσους δεν έφεραν στο αυτοκίνητο αντιολισθητικές αλυσίδες, μας ανάγκασαν όλους να λάβουμε τα μέτρα μας. Επιπροσθέτως, τα μηνύματα «112»… σφυροκοπούσαν στα κινητά μας, οι δρόμοι ανοιγόκλειναν στην υποψία χιονιού, τα σχολεία έκλεισαν, στο Δημόσιο επικράτησε τηλεργασία και, γενικώς, ίσχυσε το «μην κουνιέσαι, μην κινδυνεύσεις».

***

Ήταν υπερβολική η αντίδραση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας; Η απάντηση είναι πως ήταν αναγκαία. Απέτρεψε τα χειρότερα και περιόρισε στο ελάχιστο τα προβλήματα που κάθε χιονόπτωση προκαλεί στην… άμαθη Αττική. Ωστόσο, την ίδια στιγμή αποκάλυψε πολλαπλές αδυναμίες: Την αδυναμία του κρατικού και τοπικού μηχανισμού να λειτουργήσουν τις πόλεις εν μέσω μιας ήπιας χιονόπτωσης. Τα προβλήματα των ίδιων των πόλεων σε επίπεδο υποδομών, που τις καθιστούν εύκολα «θύματα» ακόμη και απέναντι σε μη ακραίες συνθήκες. Και, τέλος, τις αδυναμίες ημών των ιδίων να αντιληφθούμε ότι πρέπει να αποκτήσουμε συνείδηση υπεύθυνου πολίτη, που αφ’ ενός συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των Αρχών και αφ’ ετέρου λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, αλλά και συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων στην περιοχή που τον αφορά.   

***

Αυτή τη φορά τη βγάλαμε… φθηνά. Όμως, τα δύσκολα είναι μπροστά και θα δυσκολεύουν συνεχώς. Άρα, ας αφήσουμε τους πανηγυρισμούς ότι τα καταφέραμε (εντάξει, είναι προεκλογική περίοδος, αλλά λίγο κράτει…) και ας δούμε όλοι μαζί, κράτος και πολίτες, πώς μπορούμε όχι να αποφύγουμε, αλλά τουλάχιστον να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, απέναντι στα χειρότερα που μάλλον θα αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet