Ενυπόγραφα

Η απλή αναλογική φεύγει – Οι ώριμοι ψηφοφόροι έρχονται;

Το πείραμα εφαρμογής της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές λαμβάνει τέλος μετά και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης 28/1. Όπως προανήγγειλε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, δήμαρχοι και περιφερειάρχες που θα «πιάνουν» το 43% θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, ενώ ο συνδυασμός τους θα καταλαμβάνει τα 3/5 των συνολικών εδρών στα αντίστοιχα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

Βέβαια, ακόμη και πριν τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, η απλή αναλογική είχε ακυρωθεί -σε ένα μεγάλο μέρος της- στην πράξη, καθώς με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του προηγούμενου υπουργού Εσωτερικών ουσιαστικά είχαν βρεθεί τα «παράθυρα» για να μπορούν οι δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις να λαμβάνουν μείζονος σημασίας αποφάσεις. Ωστόσο, παρά τις ρυθμίσεις, αρκετές τοπικές αρχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην άσκηση της πολιτικής τους, αφού είτε οι ίδιες αποδείχθηκαν ανίκανες να προχωρήσουν στις αναγκαίες συνεργασίες και συνθέσεις, είτε βρήκαν απέναντί τους «σκληρές» κι ανυποχώρητες αντιπολιτευτικές δυνάμεις.

Ούτε η απλή αναλογική, ούτε κανένα άλλο εκλογικό σύστημα, μπορούν να διασφαλίσουν την ποιότητα παραγωγής έργου μιας αυτοδιοικητικής αρχής. Αυτήν μπορούν να τη διασφαλίσουν μόνο εκείνοι που προσέρχονται στην κάλπη για να αναδείξουν τον ένα ή τον άλλον συνδυασμό.

Η στήλη είχε υποστηρίξει εξ αρχής ότι ο τρόπος και ο χρόνος που είχε επιλεγεί για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές συνηγορούσε στο να «καεί». Κι αυτό καθώς ούτε ξεκάθαρα «απλή» και «αναλογική» ήταν, ούτε είχε προηγηθεί μια κάποια «καλλιέργεια του εδάφους» για να δεχθεί τον συγκεκριμένο «σπόρο». Έτσι, αντί να οδηγήσει σε έντιμες συνεργασίες και ουσιαστικές συγκλίσεις, το εν λόγω εκλογικό σύστημα άνοιξε τον δρόμο για υπόγειες συναλλαγές, ευκαιριακές συμμαχίες και κάθε λογής «αλισβερίσια»…

Θα είναι καλύτερο το αυτοδιοικητικό τοπίο που θα διαμορφώσει το νέο εκλογικό σύστημα που προετοιμάζει η παρούσα κυβέρνηση; Σε επίπεδο διοίκησης σαφώς ναι. Ωστόσο, ούτε αυτό το εκλογικό σύστημα, ούτε κανένα άλλο, μπορούν να διασφαλίσουν την ποιότητα παραγωγής έργου μιας αυτοδιοικητικής αρχής. Αυτήν μπορούν να τη διασφαλίσουν μόνο εκείνοι που προσέρχονται στην κάλπη για να αναδείξουν τον ένα ή τον άλλον συνδυασμό.

Άρα, το «μπαλάκι» γυρνά σε εμάς, τους ψηφοφόρους. Από εμάς θα εξαρτηθεί ποιους και με ποια κριτήρια θα στείλουμε να καταλάβουν τα έδρανα στα επόμενα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Και να θυμόμαστε πάντα ότι μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet